× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το Βόρειο Αιγαίο αλλά…

Προβληματισμό δημιουργεί η διαρκή πτώση της τουριστικής δαπάνης ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση που καταγράφει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/7/2025

Αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το Βόρειο Αιγαίο αλλά…
' χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι «αντιτουριστικό» καθώς καταγράφονται ελάχιστες αφίξεις επισκεπτών, σχεδόν αποκλειστικά από την Τουρκία. Την προαναφερόμενη περίοδο καταγράφηκε αύξηση των εισπράξεων κατά 1,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, καταγράφεται μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 3,7 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Έτσι, παρά το θετικό ξεκίνημα του 2025, δεν έχει αναστραφεί η μακροχρόνια τάση μείωσης των τουριστικών εισπράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ανάκαμψη κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 7,3 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 5,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καλύτερη επίδοση του Βορείου Αιγαίου σε ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν 11 εκατ. ευρώ. Το 2025 καταγράφηκε η δεύτερη καλύτερη επίδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραπάνω εισπράξεις προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από Τούρκους τουρίστες, καθώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υπάρχουν αφίξεις τουριστών από άλλες χώρες πριν από την 1η Απριλίου κάθε έτους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν 211.300 διανυκτερεύσεις, όταν την ίδια περίοδο του 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 150.800. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαν καταγραφεί 309.600 διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν 17.400 επισκέψεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Την ίδια περίοδο του 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 12.500 επισκέψεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 19.900.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε στα 417,5 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2024 ήταν 446 ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε μείωση της δαπάνης ανά επίσκεψη κατά 28,5 ευρώ ή ποσοστό 6,4%. Το 2016 η δαπάνη ανά επίσκεψη ήταν 551,6 ευρώ.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση, το πρώτο τρίμηνο του 2025 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ήταν μόλις 34,4 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 37,1 ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε μείωση κατά 3,3 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το 2016 η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν 35,5 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπεράσματα

Οι παραπάνω αριθμοί καταγράφουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην τουρκική τουριστική αγορά από το 2016 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των Τούρκων τουριστών για ταξίδια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως δείχνει η αύξηση των επισκέψεων. Την ίδια ώρα, όμως, μειώνεται η δαπάνη ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση, καθώς έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη και, παράλληλα, έχει αυξηθεί το κόστος του ταξιδιού (βλ. κόστος βίζας, λιμενικά τέλη, φόροι εξόδου από τη χώρα κ.λπ.).

Ο τουριστικός σχεδιασμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου από εδώ και στο εξής πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για την ανάσχεση της τάσης μείωσης της ταξιδιωτικής δαπάνης ανά επίσκεψη.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις