Στη Βουλή ο φάκελος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπό έρευνα οι ενέργειες των πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και Μάκη Βορίδη
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/6/2025

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων τον φάκελο για πιθανά ποινικά αδικήματα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν δύο πρώην υπουργούς της χώρας. Πρόκειται για τους Λευτέρη Αυγενάκη και Μάκη Βορίδη. Μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιουνίου, το «Ν» έγραφε πως η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας διερευνά τα email και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στον υπότιτλο του ρεπορτάζ τονίζαμε: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει βάλει στο στόχαστρο των ελέγχων τις συνομιλίες των διοικητικών παραγόντων του Οργανισμού με πολιτικά πρόσωπα».
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως η έρευνα, το επόμενο διάστημα, θα φέρει στο προσκήνιο και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με εμφανή δυσφορία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία τελέστηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους – ακόμη και αν έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους – τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη άσκηση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την υποχρέωσε να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της, όσον αφορά την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης».
Είναι φανερό πως η Εισαγγελία θα επιθυμούσε να συνεχίσει η ίδια την έρευνα και για τα πολιτικά πρόσωπα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρει:
(Λουξεμβούργο, 19 Ιουνίου 2025) – Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) υπέβαλε στη Βουλή των Ελλήνων στοιχεία σχετικά με την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποινικά αδικήματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ότι μόνο η Εθνική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει και να ασκήσει δίωξη σε εν ενεργεία ή και πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνα για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που σχετίζεται με κονδύλια για τη γεωργία, καθώς και για διαφθορά που αφορά δημόσιους υπαλλήλους του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, προέκυψαν στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών στην υποβοήθηση και υποκίνηση της υπεξαίρεσης (απιστία) κονδυλίων της ΕΕ για τη γεωργία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία τελέστηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους – ακόμη και αν έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους – τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη άσκηση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την υποχρέωσε να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της, όσον αφορά την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συμμορφώθηκε με την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία, η οποία της απαγορεύει να διερευνήσει και να ασκήσει δίωξη κατά εν ενεργεία ή πρώην μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, κατά την άποψή της, αυτό περιορίζει τις αρμοδιότητές της, κατά παράβαση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εφόσον πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, το θέμα έχει ήδη αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι το ανεξάρτητο γραφείο δημόσιας δίωξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.