× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δύο οι εστίες της πυρκαγιάς στην Γέρα

Καίγονται οι κορμοί των δέντρων στον ελαιώνα που βρίσκεται μια ανάσα από τον οικισμό του Παλαιοκήπου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2025

Δύο οι εστίες της πυρκαγιάς στην Γέρα
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

8:00 μ.μ. Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στον Παλαιόκηπο της Λέσβου αυτή την ώρα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν στον τόπο της πυρκαγιάς όλο το βράδυ, καθώς αυτή την ώρα καίγονται οι κορμοί των λιόδεντρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς συνήθως απαιτεί δύο με τρεις ημέρες, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί όταν φτάσει μέσα στους κορμούς της ελιάς.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ο δυνατός βοριάς που φυσά αυτή την ώρα και καθιστά πιθανή μια αναζωπύρωση της φωτιάς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό, σε δύο διαφορετικά σημεία με απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο.
Σε δήλωσή του στην κάμερα του «Ν», ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης τόνισε πως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή που είχαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Η φωτιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπως εξήγησε ο κ. Αρώνης, καθώς ήταν πολύ κοντά στο χωριό και ο ισχυρός άνεμος θα μπορούσε να την κατευθύνει προς τον οικισμό. Ακόμη, ο κ. Αρώνης τόνισε πως θα δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης από τους κατοίκους του χωριού για να επιτηρούν την κατάσταση για όσο διάστημα χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας, τόνισε πως συνεχίζεται η δράση των επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης, ανέφερε πως υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Κατζανός, που μας είπε πως ο Δήμος Μυτιλήνης παρέχει νερό στην Πυροσβεστική με δύο υδροφόρες.

5:30 μμ Σταθερά βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα στον Παλαιόκηπο Λέσβου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «είναι καλύτερα τα πράγματα αυτή τη στιγμή». Όπως υπογράμμισε, «επιχειρούν εναέριες δυνάμεις που βοηθούν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ και τα πεζοπόρα τμήματα συνεχίζουν τη δουλειά τους εκεί όπου η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, σβήνοντας τις εστίες και τα αποκαΐδια ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εξελίχθηκε ομαλά, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμο στη διαχείριση της πυρκαγιάς. «Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «παραμένει πολύ δυνατός ο αέρας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σταθεροί σε καλό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, με δύο εστίες κοντά στον οικισμό, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου και ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και Canadair που έφτασαν από την Αθήνα.

5.10μμ: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν και τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στον ελαιώνα του Παλαιόκηπου Γέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4.40 μμ: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Ιουνίου το ένα μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Αγλέφυρος, λίγο έξω από τον Παλαιόκηπο Λέσβου, κινητοποιώντας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 4 το απόγευμα τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο το ένα από τα δύο μέτωπα της φωτιάς – εκείνο που απειλούσε άμεσα το χωριό και είχε πλησιάσει επικίνδυνα στο Δημοτικό Σχολείο και σε κοντινό πρατήριο καυσίμων. Το δεύτερο μέτωπο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το πρώτο, αντιμετωπίζεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με την υποστήριξη των εναέριων μέσων που διέθεσε η Πολιτική Προστασία με δεκάδες πυροσβέστες να συνδράμουν επίγεια και από αέρως αλλά και τη συνδρομή της Περιφέρειας και της Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου, Στρατής Καραβασίλης, μιλώντας στο «Ν», εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανεπαρκή προετοιμασία και τις διαχρονικές ελλείψεις σε κρίσιμα σημεία του οικισμού:

«Περί τις δύο η ώρα ξέσπασε πυρκαγιά με δύο εστίες, στην περιοχή 500 μέτρα πριν το χωριό, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου και ενός βενζινάδικου. Οι δρόμοι είναι όλοι ακαθάριστοι, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας από την περσινή χρονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχα επισημάνει πως σε περίπτωση φωτιάς πίσω από την πλευρά του νεκροταφείου, δεν υπάρχει πρόσβαση για μεγάλο πυροσβεστικό όχημα. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από ελαιώνες και έτσι και πιάσει φωτιά, θα καούμε σαν τα κοτόπουλα. Κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό το ζήτημα, παρά τις κραυγές αγωνίας όλων μας. Τώρα βλέπουμε παντού ακαθάριστα, σε μια εποχή που έπρεπε να ήταν όλα καθαρισμένα.»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται πιθανότατα για εμπρησμό, καθώς οι δύο εστίες ήταν σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη. «Η πρώτη έχει κατασβεστεί – αν και με 7 μποφόρ ποτέ δεν ξέρεις – και η δεύτερη είναι υπό έλεγχο χάρη στα μέσα που έχει στείλει το Υπουργείο», ανέφερε.

Οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω των καιρικών συνθηκών και της εκτεταμένης ξηρής βλάστησης.

4:00 μμ: Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και Canadair που απογειώθηκαν εκτάκτως από την Αθήνα, ενισχύοντας την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 7 εναέρια μέσα, πεζοπόρα τμήματα, πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες της Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

3.40μμ: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αγλέφυρος, κοντά στον Παλαιόκηπο Λέσβου, όπου από το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά σε γεωργική έκταση.

Μετά τις 3 το μεσημέρι κατέφθασαν επιπλέον ενισχύσεις, καθώς στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πλέον και υδροφόρες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η υποστήριξή τους κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς και των απαιτήσεων του δύσκολου πεδίου.

3.00 μμ Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αγλέφυρος κοντά στον Παλαιόκηπο Λέσβου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.

Μήνυμα εστάλη από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 να ακολουθούνται οι οδηγίες των Αρχών. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιόκηπος Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 12ης ΕΜΟΔΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Η επιχείρηση ενισχύθηκε με υδροφόρες των ΟΤΑ, ενώ λόγω της επικινδυνότητας και των πυκνών καπνών εκκενώθηκε προληπτικά το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους της περιοχής για λόγους ασφαλείας, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την προστασία κατοικημένων περιοχών και για την αποτροπή εξάπλωσης της φωτιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό ιατρείο από Παναγιώτη Παρασκευαΐδη στον Αη Στράτη

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και γνωστός γιατρός της Μυτιλήνης θα επισκεφθεί τον Άη Στράτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καθαρισμός ακτών και θάλασσας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η δράση πραγματοποιείται στις 17 και 18 Ιουνίου
ΧΩΡΙΑ

Αναβάθμιση της καθημερινότητας για τους μικρούς δημότες

Υπογραφή σύμβασης για την επισκευή παιδικών χαρών του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ιάσονα Πιπίνη με κεντρικό Λιμενάρχη Μυτιλήνης

«Μειωμένες οι ροές των μεταναστών»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει το έθιμο του κλήδονα και κάψαλα στα Μυστέγνα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστεγνιωτών μας προσκαλεί σε μια βραδιά γεμάτη έθιμα, γεύσεις και καλοκαιρινή μαγεία τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 20:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουριστικό info kiosk στη Μυτιλήνη

Αξιοποιείται παλιό περίπτερο ως σημείο τουριστικής πληροφόρησης – Έξυπνες οθόνες, φυλλάδια και σχεδιασμός επέκτασης σε γειτονιές και χωριά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιές, ευθύνες και φωνές αλληλεγγύης στη Λέσβο

Όσα συζήτησαν η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ στην εκπομπή «Τα Παιδία Παίζει» για την πυρκαγιά στην Αγία Κυριακή της Μυτιλήνης και τις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Ro–Ro «Θαλασσίτης»

Δείτε τις μέρες και τις ώρες που το πλοίο θα προσεγγίζει τα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολιτική παρέμβαση Χιωτέλλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού καταδίκασε τα γεγονότα στη Γάζα και μίλησε για γενοκτονία – Αντίδραση Φραγκόπουλου για τη διαδικασία – Στήριξη από Τσιριγώτη και Χριστόφα στο δικαίωμα πολιτικής τοποθέτησης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάμε κι όπου βγει» στο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου

Σειρά ελλείψεων και προβλημάτων στο νέο καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Θα ισχύσουν την Τρίτη 17 Ιουνίου από τις 9:00 ως τις 13:00
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται τα παραδοσιακά κάψαλα στις Καμάρες

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δραστήριος σύλλογος της Μυτιλήνης αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου