× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δύο οι εστίες της πυρκαγιάς στην Γέρα

Καίγονται οι κορμοί των δέντρων στον ελαιώνα που βρίσκεται μια ανάσα από τον οικισμό του Παλαιοκήπου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2025

Δύο οι εστίες της πυρκαγιάς στην Γέρα
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

8:00 μ.μ. Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στον Παλαιόκηπο της Λέσβου αυτή την ώρα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν στον τόπο της πυρκαγιάς όλο το βράδυ, καθώς αυτή την ώρα καίγονται οι κορμοί των λιόδεντρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς συνήθως απαιτεί δύο με τρεις ημέρες, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί όταν φτάσει μέσα στους κορμούς της ελιάς.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ο δυνατός βοριάς που φυσά αυτή την ώρα και καθιστά πιθανή μια αναζωπύρωση της φωτιάς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό, σε δύο διαφορετικά σημεία με απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο.
Σε δήλωσή του στην κάμερα του «Ν», ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης τόνισε πως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή που είχαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Η φωτιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπως εξήγησε ο κ. Αρώνης, καθώς ήταν πολύ κοντά στο χωριό και ο ισχυρός άνεμος θα μπορούσε να την κατευθύνει προς τον οικισμό. Ακόμη, ο κ. Αρώνης τόνισε πως θα δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης από τους κατοίκους του χωριού για να επιτηρούν την κατάσταση για όσο διάστημα χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας, τόνισε πως συνεχίζεται η δράση των επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης, ανέφερε πως υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Κατζανός, που μας είπε πως ο Δήμος Μυτιλήνης παρέχει νερό στην Πυροσβεστική με δύο υδροφόρες.

5:30 μμ Σταθερά βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα στον Παλαιόκηπο Λέσβου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «είναι καλύτερα τα πράγματα αυτή τη στιγμή». Όπως υπογράμμισε, «επιχειρούν εναέριες δυνάμεις που βοηθούν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ και τα πεζοπόρα τμήματα συνεχίζουν τη δουλειά τους εκεί όπου η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, σβήνοντας τις εστίες και τα αποκαΐδια ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εξελίχθηκε ομαλά, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμο στη διαχείριση της πυρκαγιάς. «Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «παραμένει πολύ δυνατός ο αέρας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σταθεροί σε καλό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, με δύο εστίες κοντά στον οικισμό, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου και ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και Canadair που έφτασαν από την Αθήνα.

5.10μμ: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν και τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στον ελαιώνα του Παλαιόκηπου Γέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4.40 μμ: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Ιουνίου το ένα μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Αγλέφυρος, λίγο έξω από τον Παλαιόκηπο Λέσβου, κινητοποιώντας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 4 το απόγευμα τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο το ένα από τα δύο μέτωπα της φωτιάς – εκείνο που απειλούσε άμεσα το χωριό και είχε πλησιάσει επικίνδυνα στο Δημοτικό Σχολείο και σε κοντινό πρατήριο καυσίμων. Το δεύτερο μέτωπο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το πρώτο, αντιμετωπίζεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με την υποστήριξη των εναέριων μέσων που διέθεσε η Πολιτική Προστασία με δεκάδες πυροσβέστες να συνδράμουν επίγεια και από αέρως αλλά και τη συνδρομή της Περιφέρειας και της Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου, Στρατής Καραβασίλης, μιλώντας στο «Ν», εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανεπαρκή προετοιμασία και τις διαχρονικές ελλείψεις σε κρίσιμα σημεία του οικισμού:

«Περί τις δύο η ώρα ξέσπασε πυρκαγιά με δύο εστίες, στην περιοχή 500 μέτρα πριν το χωριό, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου και ενός βενζινάδικου. Οι δρόμοι είναι όλοι ακαθάριστοι, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας από την περσινή χρονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχα επισημάνει πως σε περίπτωση φωτιάς πίσω από την πλευρά του νεκροταφείου, δεν υπάρχει πρόσβαση για μεγάλο πυροσβεστικό όχημα. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από ελαιώνες και έτσι και πιάσει φωτιά, θα καούμε σαν τα κοτόπουλα. Κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό το ζήτημα, παρά τις κραυγές αγωνίας όλων μας. Τώρα βλέπουμε παντού ακαθάριστα, σε μια εποχή που έπρεπε να ήταν όλα καθαρισμένα.»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται πιθανότατα για εμπρησμό, καθώς οι δύο εστίες ήταν σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη. «Η πρώτη έχει κατασβεστεί – αν και με 7 μποφόρ ποτέ δεν ξέρεις – και η δεύτερη είναι υπό έλεγχο χάρη στα μέσα που έχει στείλει το Υπουργείο», ανέφερε.

Οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω των καιρικών συνθηκών και της εκτεταμένης ξηρής βλάστησης.

4:00 μμ: Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και Canadair που απογειώθηκαν εκτάκτως από την Αθήνα, ενισχύοντας την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 7 εναέρια μέσα, πεζοπόρα τμήματα, πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες της Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

3.40μμ: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αγλέφυρος, κοντά στον Παλαιόκηπο Λέσβου, όπου από το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά σε γεωργική έκταση.

Μετά τις 3 το μεσημέρι κατέφθασαν επιπλέον ενισχύσεις, καθώς στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πλέον και υδροφόρες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η υποστήριξή τους κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς και των απαιτήσεων του δύσκολου πεδίου.

3.00 μμ Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αγλέφυρος κοντά στον Παλαιόκηπο Λέσβου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.

Μήνυμα εστάλη από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 να ακολουθούνται οι οδηγίες των Αρχών. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιόκηπος Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 12ης ΕΜΟΔΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Η επιχείρηση ενισχύθηκε με υδροφόρες των ΟΤΑ, ενώ λόγω της επικινδυνότητας και των πυκνών καπνών εκκενώθηκε προληπτικά το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους της περιοχής για λόγους ασφαλείας, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την προστασία κατοικημένων περιοχών και για την αποτροπή εξάπλωσης της φωτιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΧΩΡΙΑ

Βλέπει εμπρησμό στο Σκαλοχώρι ο Κυρατζής

Οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν επικίνδυνη τη φωτιά παρότι είναι σε ύφεση
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΑ

Ολονύχτια μάχη με την φωτιά στο Σκαλοχώρι

Δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά τονίζει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Γρηγόρης Πέτρου που βρίσκεται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε έργα στο Τάρτι ο Παναγιώτης Χριστόφας

Με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Σεκερτζή και την μηχανικό Βάσω Ταμβακέλλη και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας επισκέφτηκαν τα σημεία όπου εκτελείται έργο πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Φαρά – Τάρτι – Τσάφι – Λιγονάρι – Τσίλια
ΧΩΡΙΑ

Καλοκαιρινή μουσική βραδιά στην καρδιά της Μόριας

Μια γιορτή γεμάτη μουσική, χορό και καλοκαιρινή διάθεση προσκαλεί η Δημοτική Κοινότητα Μόριας, την Παρασκευή 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Βασιλείου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χορευτικό Αντάμωμα στο Ίππειος

Γιορτή παράδοσης και πολιτισμού την Κυριακή 20 Ιουλίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στον Συνοικισμό Μυτιλήνης

Σε σπίτι από ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πυξ‑ Λαξ: Σε ένα δημοτικό στάδιο που «βράζει και φλέγεται»!

Με αναφορές στη Μυτιληνιά στιχουργό Ντέπη Χατζηκαμπάνη η μεγαλειώδης συναυλία- Πώς την είδαν... δύο γενιές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση‑γέφυρα πολιτισμού και τέχνης ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Πέργαμο

Στόχος της έκθεσης η ανάδειξη της τέχνης ως κοινής γλώσσας λαών και πολιτισμών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος πέταξε ψηλά στην Global Birdfair 2025

Συνεργασία Περιφέρειας και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ανάδειξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυλαία με νίκες για τους «Γατελούζους» της επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Πρωταθλητής ο Ζήκος- Στις 7 Σεπτεμβρίου το μεγάλο τουρνουά του νησιού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Καινοτόμο έργο για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της ελαιοπαραγωγής

Παρασκευή 18 Ιουλίου, 9:30 – Ημερίδα στο Επιμελητήριο Λέσβου με επιστημονική συμμετοχή