× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φεστιβάλ Σαπφώς 2025: Πολιτιστικός θεσμός με παγκόσμιο χαρακτήρα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τις μεγάλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, με συναυλία Ξαρχάκου και αφιερώματα στον Φρέντυ Γερμανό και τη λυρική ποίηση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/6/2025

Φεστιβάλ Σαπφώς 2025: Πολιτιστικός θεσμός με παγκόσμιο χαρακτήρα
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές δράσεις του Φεστιβάλ Σαπφώς - Lesvos Festival 2025, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την Περιφέρεια ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου παρόντων μεταξύ άλλου του Δρα Παύλου Τριανταφυλλίδη, Εφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου, των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Αρώνη, Χατζηκυριαζή, Καλλία, αλλά και της διευθύντριας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, Αγγελικής Πολυτάκη.

Φέτος, το φεστιβάλ πρόκειται να υποδεχτεί το κοινό σε έναν ιδιαίτερο και εμβληματικό χώρο: το Μουσείο Βρανά, με επίκεντρο τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου, με την συμμετοχή του δημοφιλούς τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση. Η συναυλία αυτή αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου και να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία μουσικής, για την οποία ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Σηφουνάκη και την εταιρεία Αρχιπέλαγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τη μουσική, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις που αγγίζουν τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Την Παρασκευή 11 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον Φρέντυ Γερμανό, τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα που κατάγονταν από τη Λέσβο. Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι «Όταν η δημοσιογραφία συναντά τη λογοτεχνία», και θα φιλοξενηθεί στην αποθήκη Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης.

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα αφιέρωμα στη λυρική ποίηση, σε συνεργασία με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου, στο Ιερό των Μέσων. Με τη συμμετοχή του Tim Whitemarch, καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge, καθώς και του σκηνοθέτη και μουσικού επιμελητή Θοδωρή Οικονόμου, το κοινό θα απολαύσει μία μοναδική παρουσίαση. Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου θα απαγγείλει μελοποιημένα αποσπάσματα από λυρικούς ποιητές, προσφέροντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη συναίσθημα και τέχνη. Μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλίδης χαιρέτησε την εν λόγω δράση επισημαίνοντας ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το υπουργείο Πολιτισμού είναι στο πλευρό της Περιέρειας για τέτοιες εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του φεστιβάλ για την πολιτιστική αναβάθμιση της Λέσβου και για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, σημειώνοντας ότι το Lesvos Festival 2025 στοχεύει να φέρει κοντά ντόπιους και επισκέπτες και να αναδείξει τη Λέσβο ως έναν πολιτιστικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας.

Η μεγάλη τουριστική συμμαχία

Στη μεγάλη τουριστική συμμαχία αναφέρθηκε εξάλλου ο Περιφερειάρχης για το πρωτόκολλο που θα υπογραφεί  στις 11 Ιουλίου στο Porto Plomari μεταξύ Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την κ. Πολυτάκη να εκθειάζει την εν λόγω πρωτοβουλία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρα Παπαπάντου ‑ Κότερου

Στις 21 Ιουλίου στο Τσαρσί Χαμάμ στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πυξ‑ Λαξ: Σε ένα δημοτικό στάδιο που «βράζει και φλέγεται»!

Με αναφορές στη Μυτιληνιά στιχουργό Ντέπη Χατζηκαμπάνη η μεγαλειώδης συναυλία- Πώς την είδαν... δύο γενιές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση‑γέφυρα πολιτισμού και τέχνης ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Πέργαμο

Στόχος της έκθεσης η ανάδειξη της τέχνης ως κοινής γλώσσας λαών και πολιτισμών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Συκούντα χόρεψε στους ρυθμούς της παράδοσης

Ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με σαντούρια, μπουζούκια και χορούς στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μεγάλη συναυλία από τους ΠΥΞ ΛΑΞ στη Μυτιλήνη

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη».
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Παππούς έχει Πίεση»: Η κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου επιστρέφει στη Μυτιλήνη

Την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκινά το ταξίδι προς το «ΧΑΟΣ»

29 και 30 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου μας προετοιμάζει για τις πιο μαγικές μουσικές
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεχωριστή πατινάδα έρχεται στη Συκαμνιά

Περιήγηση στα καλντερίμια του χωριού με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια, κεράσματα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αυλαία με ποίηση, μουσική και διεθνές κύρος στο 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς 2025

«Η Λέσβος του πολιτισμού και των ποιητών δικαιούται πολιτισμικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου» δήλωσε ο Κώστας Μουτζούρης
ΘΕΑΤΡΟ

Βραδιά γέλιου με Καραγκιόζη στην Πέτρα

Παράσταση στην αυλή του σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το κάστρο της Μύρινας, ένα διαχρονικό φρούριο στην καρδιά της Λήμνου

Αφηγείται την ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι την Οθωμανική περίοδο- Αποστολή του «Ν» στη Λήμνο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ