× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/8/2025

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Λήμνος είναι ένας ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν την ελληνική γαστρονομία σε βάθος. Οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όχι μόνο την πλούσια ιστορία των τοπικών προϊόντων αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν τα τυριά τους με παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξέλιξη του αγροτουρισμού και του οινικού τουρισμού του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγει εξαιρετικά τυριά, με την φέτα να είναι το πιο γνωστό προϊόν ΠΟΠ του νησιού. Η φέτα της Λήμνου είναι σκληρή, με αλμυρή και υπόξινη γεύση, φτιαγμένη από πρόβειο γάλα ελευθέρας βοσκής. Εξίσου δημοφιλή είναι το καλαθάκι, ένα λευκό τυρί με ελαφριά όξινη γεύση, το μελίχλωρο ή μελίπαστο, που καταναλώνεται ως σαγανάκι ή επιτραπέζιο τυρί, και το κασκαβάλι, ένα έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμπελουργία και κρασί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεμάτη από μικρούς και κατακερματισμένους αμπελώνες, διασκορπισμένους σε διάφορα σημεία του νησιού, η Λήμνος μεταφέρει οινική παράδοση από την αρχαιότητα. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Εύνηος, γιος της βασίλισσας Υψιπύλης, μεταφέρει κρασί από τη Λήμνο στην Τροία, προσφέροντας μια σπουδαία αναφορά στην αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης, επίσης, φαίνεται να προτιμούσε την ποικιλία Λημνιό.

Διάσημες είναι οι δύο βασικές τοπικές ποικιλίες της: το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό. Το νησί παράγει λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά που αναγνωρίζονται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), με τα ΠΟΠ Λήμνος και ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Φέτα, καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι

Η παράδοση στην παραγωγή τυριών της Λήμνου έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο, με τα τοπικά προϊόντα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Τι να δοκιμάσετε:

Φέτα της Λήμνου: Προϊόν ΠΟΠ, η φέτα της Λήμνου είναι σκληρή, με αλμυρή και υπόξινη γεύση. Παράγεται από πρόβατα ελευθέρας βοσκής, που εκτρέφονται στα βοσκοτόπια του νησιού.

Το Καλαθάκι: Ένα ακόμη προϊόν ΠΟΠ, το καλαθάκι είναι λευκό τυρί με μαλακή ως ημίσκληρη υφή. Χαρακτηρίζεται από το σχήμα του, που θυμίζει μικρό καλάθι, και τη γεύση του, που είναι μεστή και αλατισμένη, με ελαφριά οξύτητα.

Το Μελίχλωρο (ή Μελίπαστο): Παράγεται από πρόβειο γάλα, το οποίο μετά τη στράγγιση εκτίθεται σε σκιερούς χώρους για να αφυδατωθεί. Αρχικά αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, και όσο προχωρά η αφυδάτωση, αποκτά σκληρότερη υφή. Ιδανικό για ζυμαρικά και σαγανάκι.

Το Κασκαβάλι: Έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, στεγνώνοντας σε ξύλινα καφάσια. Ιδανικό για σαγανάκι ή τριμμένο σε ζυμαρικά.

Η Λήμνος προσφέρει αυθεντική εμπειρία, γεμάτη γεύσεις, ιστορία και πολιτισμό.

Αξιοσημείωτα είναι τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Λήμνου, όπως τα φλωμάρια και οι σαμσάδες, που φτιάχνονται χειροποίητα με τοπικά υλικά και συνταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι σαμσάδες, τα γλυκά που μοιάζουν με σαραγλί, γεμίζουν με σουσάμι και αμύγδαλο και περιχύνονται με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, ενώ τα βενιζελικά, μικρά φοντάν με αμυγδαλόψιχα και σοκολάτα, πήραν το όνομά τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος τα λάτρεψε όταν τα δοκίμασε στο νησί.

Τα παξιμάδια της Λήμνου παρασκευάζονται από ντόπια σιτάρια και κριθάρια, και η γεύση τους είναι πλούσια και γήινη, αντικατοπτρίζοντας το φυσικό τοπίο του νησιού, ιδανικά συνοδευτικά για τα τυριά και τα φρέσκα λαχανικά του νησιού. Οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τοπικούς παραγωγούς, να επισκεφθούν τυροκομεία και εργαστήρια ζυμαρικών, να μάθουν την τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής ψωμιού με μαυραγάνι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξωφρενική αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Τρελές αυξήσεις στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία για προστασία των ψαράδων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση στην Πέτρα με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου κλείνει το ΟΣΔΕ

Περίπου 100.000 αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παιχνίδια τις Κομισιόν τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες

Νέα παρέμβαση της Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας να μην ληφθούν αποφάσεις για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την αναγέννηση των Ιαματικών Λουτρών Θερμής

Σε εξέλιξη οι εργασίες εκσυγχρονισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ – Στόχος να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες το καλοκαίρι του 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση επανεξετάζει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Γιατί οι πολίτες προτιμούν ακόμη τα μετρητά παρά τις εκπτώσεις φόρου στις ψηφιακές συναλλαγές
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 29 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,44 δισεκατομμύρια ευρώ σε 4.322.897 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζώα στα χαρτιά, επιδοτήσεις στην τσέπη

Οι «μεγαλοκτηνοτρόφοι» επικαλούνται μέχρι και τους λύκους για να δικαιολογήσουν τις απάτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ούριος άνεμος στην αγορά του ελαιολάδου

Συνεχίστηκε η μικρή βελτίωση των τιμών και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θερίζει.. αιγοπρόβατα η ευλογιά στη Δυτική Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκαν 13 εστίες της ζωονόσου και αναμένονται αποτελέσματα για άλλα 12 ύποπτα κρούσματα