× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/8/2025

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Λήμνος είναι ένας ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν την ελληνική γαστρονομία σε βάθος. Οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όχι μόνο την πλούσια ιστορία των τοπικών προϊόντων αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν τα τυριά τους με παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξέλιξη του αγροτουρισμού και του οινικού τουρισμού του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγει εξαιρετικά τυριά, με την φέτα να είναι το πιο γνωστό προϊόν ΠΟΠ του νησιού. Η φέτα της Λήμνου είναι σκληρή, με αλμυρή και υπόξινη γεύση, φτιαγμένη από πρόβειο γάλα ελευθέρας βοσκής. Εξίσου δημοφιλή είναι το καλαθάκι, ένα λευκό τυρί με ελαφριά όξινη γεύση, το μελίχλωρο ή μελίπαστο, που καταναλώνεται ως σαγανάκι ή επιτραπέζιο τυρί, και το κασκαβάλι, ένα έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμπελουργία και κρασί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεμάτη από μικρούς και κατακερματισμένους αμπελώνες, διασκορπισμένους σε διάφορα σημεία του νησιού, η Λήμνος μεταφέρει οινική παράδοση από την αρχαιότητα. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Εύνηος, γιος της βασίλισσας Υψιπύλης, μεταφέρει κρασί από τη Λήμνο στην Τροία, προσφέροντας μια σπουδαία αναφορά στην αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης, επίσης, φαίνεται να προτιμούσε την ποικιλία Λημνιό.

Διάσημες είναι οι δύο βασικές τοπικές ποικιλίες της: το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό. Το νησί παράγει λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά που αναγνωρίζονται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), με τα ΠΟΠ Λήμνος και ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Φέτα, καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι

Η παράδοση στην παραγωγή τυριών της Λήμνου έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο, με τα τοπικά προϊόντα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Τι να δοκιμάσετε:

Φέτα της Λήμνου: Προϊόν ΠΟΠ, η φέτα της Λήμνου είναι σκληρή, με αλμυρή και υπόξινη γεύση. Παράγεται από πρόβατα ελευθέρας βοσκής, που εκτρέφονται στα βοσκοτόπια του νησιού.

Το Καλαθάκι: Ένα ακόμη προϊόν ΠΟΠ, το καλαθάκι είναι λευκό τυρί με μαλακή ως ημίσκληρη υφή. Χαρακτηρίζεται από το σχήμα του, που θυμίζει μικρό καλάθι, και τη γεύση του, που είναι μεστή και αλατισμένη, με ελαφριά οξύτητα.

Το Μελίχλωρο (ή Μελίπαστο): Παράγεται από πρόβειο γάλα, το οποίο μετά τη στράγγιση εκτίθεται σε σκιερούς χώρους για να αφυδατωθεί. Αρχικά αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, και όσο προχωρά η αφυδάτωση, αποκτά σκληρότερη υφή. Ιδανικό για ζυμαρικά και σαγανάκι.

Το Κασκαβάλι: Έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, στεγνώνοντας σε ξύλινα καφάσια. Ιδανικό για σαγανάκι ή τριμμένο σε ζυμαρικά.

Η Λήμνος προσφέρει αυθεντική εμπειρία, γεμάτη γεύσεις, ιστορία και πολιτισμό.

Αξιοσημείωτα είναι τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Λήμνου, όπως τα φλωμάρια και οι σαμσάδες, που φτιάχνονται χειροποίητα με τοπικά υλικά και συνταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι σαμσάδες, τα γλυκά που μοιάζουν με σαραγλί, γεμίζουν με σουσάμι και αμύγδαλο και περιχύνονται με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, ενώ τα βενιζελικά, μικρά φοντάν με αμυγδαλόψιχα και σοκολάτα, πήραν το όνομά τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος τα λάτρεψε όταν τα δοκίμασε στο νησί.

Τα παξιμάδια της Λήμνου παρασκευάζονται από ντόπια σιτάρια και κριθάρια, και η γεύση τους είναι πλούσια και γήινη, αντικατοπτρίζοντας το φυσικό τοπίο του νησιού, ιδανικά συνοδευτικά για τα τυριά και τα φρέσκα λαχανικά του νησιού. Οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τοπικούς παραγωγούς, να επισκεφθούν τυροκομεία και εργαστήρια ζυμαρικών, να μάθουν την τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής ψωμιού με μαυραγάνι.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λιγότερα τσάρτερ στη Λέσβο και τον Σεπτέμβριο με πτώση 10,2% στις αφίξεις

Στους 5.705 οι λιγότεροι επιβάτες στο εξάμηνο Απριλίου–Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το 2025 – Η υποχώρηση επαναφέρει τη συζήτηση για τον τουριστικό σχεδιασμό και την οικονομία του νησιού
Λιγότερα τσάρτερ στη Λέσβο και τον Σεπτέμβριο με πτώση 10,2% στις αφίξεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Πόσο πετρέλαιο αντέχει φέτος η τσέπη μας;

Με μικρές ποσότητες ξεκινούν τον χειμώνα τα νοικοκυριά της Λέσβου – Οι τιμές, το επίδομα και η εκτίμηση του προέδρου των πρατηριούχων της Λέσβου Γιώργου Μαλλή για νέες αυξήσεις
Πόσο πετρέλαιο αντέχει φέτος η τσέπη μας;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Αντισσα ξαναχτίζει τον Συνεταιρισμό της μέσα στην κρίση

Η πρόεδρος Βάγια Καρίνου μίλησε στην εκπομπή «Οικονομία της Υπαίθρου» και το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ για την επιστροφή των παραγωγών στη συλλογική δράση
Η Αντισσα ξαναχτίζει τον Συνεταιρισμό της μέσα στην κρίση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη

Τελική παράταση στο πρόγραμμα των 16 εκατ. ευρώ – Χρηματοδότηση έως 85% για προτάσεις από 5.000 έως 500.000 ευρώ
Έως τις 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λέσβος: Πάνω από 10.000 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε έξι μήνες

Τα νεότερα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν πως τα μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού είναι πολύ πιο καταστροφικά από την ίδια την ζωονόσο.
Λέσβος: Πάνω από 10.000 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε έξι μήνες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εννέα ακόμη αρνητικά δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση στο νησί – Αρνητικά όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν στις 16 Οκτωβρίου
Εννέα ακόμη αρνητικά δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ζητά επανεξέταση περιπτώσεων πριν από μη αναστρέψιμες αποφάσεις και πλήρη δημοσιοποίηση των επιστημονικών κριτηρίων
Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η φωνή των ψαράδων δεν μπορεί να παρακάμπτεται»

Κοινή παρέμβαση των συλλογικών φορέων επαγγελματιών αλιέων της Λέσβου μετά το δημοσίευμα του «Αρχιπελάγους» – Υπερασπίζονται τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης και ζητούν έλεγχο με στοιχεία, διαφάνεια και ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των αλιέων
«Η φωνή των ψαράδων δεν μπορεί να παρακάμπτεται»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επτά μήνες σε ασφυξία οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζητά άμεσο άνοιγμα των σφαγείων και λύση για τις αποζημιώσεις - Προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις και για αδιέξοδο και στην ελαιοκαλλιέργεια
Επτά μήνες σε ασφυξία οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Συνεταιρισμός Ακρασίου ετοιμάζει δυναμικές κινήσεις στην αγορά του ελαιολάδου

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Κουτλής αντίθετος με τις μαζικές θανατώσεις αιγοπροβάτων στην Λέσβο με μόνο κριτήριο την ύπαρξη αντισωμάτων του αφθώδους πυρετού σε ορισμένα ζώα
Ο Συνεταιρισμός Ακρασίου ετοιμάζει δυναμικές κινήσεις στην αγορά του ελαιολάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τελειώνει η επιδότηση, τελειώνει και η δουλειά;

Πίσω από το «απαραίτητη ενεργή κάρτα ανεργίας» στις αγγελίες της Λέσβου βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη μέρα — Η ευκαιρία της πρόσληψης και ο κίνδυνος επιστροφής στην ανεργία.
Τελειώνει η επιδότηση, τελειώνει και η δουλειά;