× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγιασώτικο καρναβάλι…. Για πάντα!

Πατινάδα με «αγερμό» και Μεγαλέξανδρο και στιχουργική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο …φύλων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2019

Αγιασώτικο καρναβάλι…. Για πάντα!

Πιστό στο ετήσιο διαχρονικό ραντεβού του με την Αποκριά το «Αγιασώτικο καρναβάλι» ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος τους θιασώτες του.

Σήμερα Κυριακή 10 Μαρτίου το ιστορικό Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας» που γίνονταν στο χωριό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στις 2,30 το μεσημέρι ξεκίνησε από το «Αναγνωστήριο» πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια «φαλλικά τριψίματα».

Ο «αγερμός», αφού γύρισε όλο σχεδόν το χωριό, κατέληξε στο παλιό «κουιτούκι της Μαρμάρας», στη Μπουτζαλιά και έστησαν τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Στο κοντινό τρίστρατο υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα όπου σερβιρίστηκαν τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα χορευτικά τμήματα των ενηλίκων και των εφήβων του Αναγνωστηρίου χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς. Κάποια στιγμή στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις έφθσαν και δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας). Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο… φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).

Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου – «αρχινιστή») φέτος ήταν ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης. Την παραδοσιακή κομπανία στελεχώσαν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).
Αύριο Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ