× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι μαθητές της Καλλονής από τα θρανία στην αίθουσα σύνταξης

Μια αξιόλογη προσπάθεια έκδοσης εφημερίδας από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Καλλονής με αφιερώματα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/5/2025

Οι μαθητές της Καλλονής από  τα θρανία στην αίθουσα σύνταξης
' χρόνος ανάγνωσης

Με τίτλο φρέσκο, δημιουργικό και γεμάτο ενέργεια, το Γενικό Λύκειο Καλλονής λανσάρει τη νέα του σχολική εφημερίδα «Εν Δράσει… Δυτικά», μια πολύχρωμη ψηφίδα μαθητικής δημοσιογραφίας που αποδεικνύει έμπρακτα πως η νέα γενιά έχει λόγο, φαντασία και κοινωνική ευαισθησία.

Η εφημερίδα, προϊόν συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, απαρτίζεται από 24 σελίδες με συνεντεύξεις, άρθρα, αφιερώματα, φωτογραφίες, ιστορικές αναδρομές, ρεπορτάζ και, φυσικά, τη ματιά των μαθητών στην καθημερινότητα του σχολείου και της περιοχής τους. Διατίθεται σε έντυπη μορφή στο σχολείο, αλλά και ψηφιακά μέσω QR code — συνδυάζοντας το «vintage» με το σύγχρονο, όπως είπαν οι ίδιοι οι συντάκτες της στον αέρα του ΝΗΣΙ 99 FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Δέλιος (Α’ Λυκείου), η Σοφία Παπαδοπούλου (Β’ Λυκείου) και η Χριστίνα Μαμμή (Α’ Λυκείου) μίλησαν με ενθουσιασμό για τη γέννηση της ιδέας, την αγωνία του τίτλου, τις τεχνικές δυσκολίες της σελιδοποίησης αλλά και τη χαρά της ομαδικής δουλειάς. Όπως τόνισαν, η επιλογή του εντύπου δεν ήταν τυχαία. Ήθελαν κάτι που να κρατάς στα χέρια, να διαβάζεται από όλες τις ηλικίες – από τον παππού και τη γιαγιά μέχρι τον μικρότερο αδερφό – και ταυτόχρονα να κουβαλά τη νοσταλγία και την απλότητα μιας άλλης εποχής.

Η δημοσιογραφική τους εμπειρία ήταν πλούσια. Η Χριστίνα πήρε συνέντευξη από ψαρά της περιοχής, η Σοφία έκανε ιστορική έρευνα για την εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ ο Κωνσταντίνος, εκτός από αθλητικό ρεπορτάζ, συνέβαλε ουσιαστικά στην τεχνική επιμέλεια, τη σελιδοποίηση και τον έλεγχο της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά – γράφοντας, φωτογραφίζοντας, ψάχνοντας πηγές, ερευνώντας, καταθέτοντας ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εγχείρημα συμμετείχαν συνολικά 16 μαθητές και 3 καθηγητές. Σημαντική ήταν η συμβολή του Διευθυντή κ. Καραβασίλη αλλά και η στήριξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που εξασφάλισαν την έντυπη έκδοση. Εξίσου καθοριστική ήταν η παρουσία του γνωστού  δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος εμψύχωσε και καθοδήγησε τους μικρούς συντάκτες με επαγγελματισμό και σεβασμό.

Η «Εν Δράσει… Δυτικά» φιλοξενεί μεταξύ άλλων αφιέρωμα στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη (απόφοιτο του σχολείου), συνεντεύξεις με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, άρθρα για την κτηνοτροφία, τη γαλακτοκομία, τη γενιά Z, την τοπική ιστορία, τις γυναίκες του Καλοχωρίου, το Erasmus και την καταστροφή της Λέσχης Καλλονής. Κάθε άρθρο κουβαλά και μια πνοή αυθεντικότητας, αγάπης για τον τόπο και υπευθυνότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Χριστίνα, «στην αρχή φοβόμουν αν είναι καλή ιδέα, αλλά τελικά όλα κούμπωσαν». Και η Σοφία συμπλήρωσε: «Θέλουμε του χρόνου να επεκταθούμε, να βγάλουμε δύο τεύχη και να ακουστεί η φωνή μας και πέρα από τη Λέσβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα αυτή, κάτι περισσότερο από ένα σχολικό εγχείρημα, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, ένα βήμα δημοκρατικής έκφρασης, ένας φόρος τιμής στο «μαζί». Γιατί στα δυτικά της Λέσβου, οι μαθητές δεν κάθονται απλώς στα θρανία. Είναι εν δράσει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν – και για τα κουτάβια!

Δωρεάν Puppy Classes από το Aegean Vet Care στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία στη Μυτιλήνη

Από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μισθοί πείνας για τους εκπαιδευτικούς – Δισεκατομμύρια για τους ομίλους»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου προειδοποιεί για σχολεία-«εικόνες ντροπής» με χιλιάδες κενά και καλεί σε αγωνιστικό συλλαλητήριο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για τους θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα

Συμβολική κινητοποίηση στο πλαίσιο των συναντήσεων των Ενώσεων Συντακτών στη Θεσσαλονίκη – Στο τραπέζι ΣΣΕ, ασφαλιστικά και προστασία από τα SLAPPS