× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων Ειδικής Αγωγής

Aπό τη Δευτέρα 1 Ιουνίου

Δημοσίευση 25/5/2020

Επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων Ειδικής Αγωγής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Για «ένα ακόμα βήμα» προς την νέα κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.

«Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός στην εφαρμογή της εκ αποστάσεως εκπαίδευσης, τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και στην «ταχύτατη προσαρμογή όλων» στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς πάρθηκε η απόφαση

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Κυριότερος παράγοντας ήταν -όπως τόνισε- η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία, σημείωσε η υπουργός.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τους ειδικούς αναφέροντας ότι «από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα».

Επιπλέον παράγοντας που συνετέλεσε στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν ότι η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης «τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας» και ότι «όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά».

Τρίτος παράγοντας, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, ο οποίος είναι το σχολείο.

«Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε.

Τέταρτον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους», ανέφερε.

Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. «Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Τέλος, αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απείλησε τις εργαζόμενες του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Συνελήφθη Αγιασώτης που απείλησε τηλεφωνικά ότι θα μπουκάρει με καραμπίνα
Απείλησε τις εργαζόμενες του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΕΤ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανέδειξαν την ανάγκη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο
Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος 55-67 διεκδικούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης έως τη συνταξιοδότησή τους, επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες -Στο πλευρό τους ο Παναγιωτης Χριστόφας και συνδικαλιστικοί φορείς
Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Θήβα οι κορυφαίοι νεαροί αθλητές της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου

Με μετάλλια και προκρίσεις ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Κ16 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Στη Θήβα οι κορυφαίοι νεαροί αθλητές της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»

Παναγιώτης Κλαδίτης και Γιώργος Συκάς στο ρ/σ του «Ν» 99 fm
Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή

Μηνύσεις και από τις δύο πλευρές, αίτημα για εξέταση μαρτύρων και αξιοποίηση των καμερών ασφαλείας για τα όσα έγιναν μεταξύ του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Κατζανού και εργαζομένου στην καθαριότητα
Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»

Ανακοίνωση της επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν
«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καμπανάκι από τον Σύλλογο ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις υποτροφίες έρευνας

Συνάντηση με το ΙΚΥ και αιχμές για υποχρηματοδότηση, καθυστερήσεις στις προκηρύξεις και απουσία στήριξης νέων ερευνητών και μεταδιδακτορικών
Καμπανάκι από τον Σύλλογο ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις υποτροφίες έρευνας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB

80 αναβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό στην Αγιάσο για το 10th Lesvos Enduro MTB
Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Παναγιούδα «ταξίδεψε» στην Πολωνία μέσα από την Αγγλική Γλώσσα

Μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παναγιούδας συμμετείχαν ενεργά σε διεθνή διαγωνισμό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, προβάλλοντας την Ελλάδα και τη Λέσβο σε μαθητές από 6 χώρες
Η Παναγιούδα «ταξίδεψε» στην Πολωνία μέσα από την Αγγλική Γλώσσα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μετατρέπουν το σωματείο σε όμιλο παραγόντων»

Η Αγωνιστική Παρέμβαση ασκεί σφοδρή κριτική στις επιλογές της νέας πλειοψηφίας στην ΕΛΜΕ Λέσβου και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον αγωνιστικό προσανατολισμό του σωματείου
«Μετατρέπουν το σωματείο σε όμιλο παραγόντων»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάνω από 100 βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στη Λέσβο

Οι αιτήσεις άγγιξαν τις 200, όμως οι διαθέσιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 90 λόγω έλλειψης προσωπικού και αυστηρών προδιαγραφών
Πάνω από 100 βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στη Λέσβο