Την περίοδο που οι τελευταίοι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου ολοκληρώνουν τη συγκομιδή της ελιάς για την περίοδο 2024–2025, έμποροι και ελαιομεσίτες του νησιού αποφάσισαν να «παγώσουν» τη χονδρική αγορά, καθώς σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι από τους παραγωγούς.
Περίπου τέσσερις από τους οκτώ μήνες της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, οι τοπικοί έμποροι και ελαιομεσίτες είχαν «παγώσει» την τοπική χονδρική αγορά, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη συσσώρευση ζημιών κατά τα πτωτικά κύματα που σημειώθηκαν.
Ένα νέο πτωτικό κύμα φοβούνται και τώρα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πολύ καλή πορεία της παραγωγής στην Ισπανία για την ελαιοκομική περίοδο 2025–2026, ενώ αναμένεται επίσης καλή χρονιά και για τον ελληνικό ελαιώνα. Αν επιβεβαιωθούν οι δύο αυτές εκτιμήσεις – δηλαδή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία άνω του 1,5 εκατομμυρίου τόνων και στην Ελλάδα κοντά ή πάνω από τους 300.000 τόνους – τότε είναι βέβαιο πως οι τιμές του ελαιολάδου θα καθηλωθούν σε χαμηλά επίπεδα.