× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο βάλτο του ΟΣΔΕ τσακώνονται τα «βουβάλια»

Τα βατράχια (δηλαδή οι αγρότες) θα πληρώσουν και το 2025 την διαμάχη για τον έλεγχο της ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/4/2025

Στο βάλτο του ΟΣΔΕ τσακώνονται τα «βουβάλια»
' χρόνος ανάγνωσης

Τρίτη χρονιά εφαρμογής της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τίποτα δεν αλλάζει στη λειτουργία του ΟΣΔΕ, δηλαδή της ψηφιακής βάσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάνω στην οποία κατατίθενται οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης των αγροτών όλης της χώρας. Ο Οργανισμός Πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων συνεχίζει να μην έχει το αναγκαίο προσωπικό και τα εργαλεία για να διαχειριστεί μόνος του το ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να στηρίζεται στην υποστήριξη που του παρέχουν οι δύο εταιρείες τεχνικοί σύμβουλοι (Neuropublic και Cognitera).

Οι τεχνικοί σύμβουλοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση, όπως και πέρυσι. Παρότι φέτος η αντιπαράθεση δεν έχει πάρει τη δημοσιότητα των προηγούμενων ετών, αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Φαίνεται πως και οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να έχουν τα «κλειδιά» στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, η καθεμία για τον εαυτό της. Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ακόμη μία φορά, έχει μοιραστεί ανάμεσα στους υποστηρικτές της μιας και της άλλης εταιρείας.

Με λίγα λόγια, όλα δείχνουν πως το σκηνικό του 2024 επαναλαμβάνεται. Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδεικνύεται ανίκανη να λύσει το πρόβλημα που παρέλαβε. Το ίδιο είχε συμβεί και με την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και όλες οι προηγούμενες, στην ουσία παραμένει παρατηρητής της αντιπαράθεσης των δύο τεχνικών συμβούλων και των επιχειρηματικών ομίλων που πιθανότατα βρίσκονται πίσω από αυτές.

Το δια ταύτα αυτής της υπόθεσης είναι πως, για ακόμη μία χρονιά (δηλαδή για το 2025), η διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης από τους περίπου 650.000 αγρότες της χώρας θα ξεκινήσει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Κάποιοι αισιόδοξοι πιστεύουν πως το ΟΣΔΕ του 2025 θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Άλλοι, λιγότερο αισιόδοξοι, θεωρούν πως το ουσιαστικό άνοιγμα του συστήματος θα γίνει εντός του Ιουνίου. Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα οδηγηθούν σε δικαστική αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές κ.λπ. Δηλαδή, σε έναν νέο κύκλο καθυστερήσεων στην έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ.

Το επόμενο εύλογο ερώτημα κάθε δικαιούχου αγροτικών επιδοτήσεων είναι: τι θα γίνει με τις πληρωμές των επιδοτήσεων του 2025; Όλα δείχνουν πως τα προβλήματα του 2024 θα εμφανιστούν και την τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο, η συνολική εικόνα του ΟΣΔΕ θα είναι λίγο καλύτερη — δηλαδή, ένα τμήμα των προβλημάτων δεν θα επαναληφθεί. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως είμαστε πολύ μακριά από το να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλο στοίχημα η τυποποίηση και νέος συνεταιρισμός γυναικών για την Αντισσα

Η Βάγια Καρίνου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, μιλά για την προσπάθεια των τριών τελευταίων χρόνων να σταθεί στα πόδια του το εγχείρημα κάτω από περίπλοκες συνθήκες και προκλήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024