× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέταξαν έξι τουριστικά σχέδια του Βορείου Αιγαίου εκτός αναπτυξιακού νόμου

Ανακοίνωση από την εταιρεία Global EY Επιχειρείν σύμφωνα με την οποία δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από την τοπική υπηρεσία.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2025

Πέταξαν έξι τουριστικά σχέδια του Βορείου Αιγαίου εκτός αναπτυξιακού νόμου
' χρόνος ανάγνωσης

Μπροστά σε μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη βρέθηκε η επιχειρηματική κοινότητα του Βορείου Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση των χρηματοδοτήσεων επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887, δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από την τοπική υπηρεσία.

Η απουσία χρηματοδοτήσεων αφορά, μεταξύ άλλων, έξι τουριστικά επενδυτικά σχέδια με συνολική Δημόσια Δαπάνη μόλις 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν κατατεθεί στον Α' κύκλο του Ν. 4887 και αφορούν αποκλειστικά εκσυγχρονισμούς ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, δόθηκαν χρήματα σε πολυάριθμα επενδυτικά σχέδια για το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, με δημόσιες δαπάνες που κυμαίνονται από 2,5 έως 4 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή ανισομέρεια στην κατανομή των κονδυλίων.

Η εταιρεία Global EY Επιχειρείν, μέσω των εκπροσώπων της Σπύρου Ευστρατίου και Αθανάσιου Νιάρχου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του Βορείου Αιγαίου οδηγείται στον αφανισμό, εάν συνεχιστεί αυτός ο αποκλεισμός από τα αναπτυξιακά εργαλεία της Πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητείται άμεσα:

  • Να εγκριθούν τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στον Α' κύκλο του Ν. 4887.

  • Να αποδίδεται μέγιστη ένταση ενίσχυσης σε μορφή επιδότησης κεφαλαίου (και όχι μόνο μέσω φορολογικών απαλλαγών), όπως ισχύει για άλλες παραμεθόριες περιοχές.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Να αναγνωριστεί η νησιωτική περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου ως παραμεθόρια περιοχή, όπως η Θράκη και η Δυτική Μακεδονία.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της  εταιρείας Global EY Επιχειρείν αναφέρει τα εξής: 

«Με την πρόσφατη ανακοίνωση των εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887 η περιοχή του Βόρειου Αιγαίου όχι μόνο βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη  έκπληξη αλλά και με ένα επίσης τεράστιο ερωτηματικό όσον αφορά το παρόν και το μέλλον των επενδύσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος είναι ότι δεν χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο  ΚΑΜΙΑ επένδυση που υποβλήθηκε στις προηγούμενες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου,   και εγκρίθηκαν από την τοπική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα δεν χρηματοδοτήθηκε κανένα από τα   Τουριστικά Επενδυτικά Σχέδια που έχουν υποβληθεί στον Α κύκλο του Ν 4887 και αφορούν το Βόρειο Αιγαίο (6 επενδυτικά σχέδια με Δημόσια Δαπάνη 2,5 εκ ευρώ μόνο ) .

Επισημαίνεται ότι χρηματοδοτήθηκαν πολλά επενδυτικά σχέδια σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη  με  Δημόσια Δαπάνη 2,5 – 4 εκ ευρώ  το καθένα, ενώ για όλο το Βόρειο Αιγαίο αυτή ήταν 2,5 εκ ευρώ!

Με τον τρόπο αυτό  η «μικρή» επιχειρηματικότητα στο Βόρειο Αιγαίο οδηγείται σε αφανισμό!

Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει την ανάγκη της ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου καλό θα ήταν να ληφθεί μέριμνα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα Τουριστικά Επενδυτικά Σχέδια που έχουν υποβληθεί στον Α κύκλο του Ν 4887 και αφορούν το Βόρειο Αιγαίο (6 επενδυτικά σχέδια με Δημόσια Δαπάνη 2,5 εκ ευρώ μόνο )  και αφορούν αποκλειστικά εκσυγχρονισμούς ξενοδοχείων του Βορείου Αιγαίου. 

Επίσης να αποδίδεται και στην περιοχή μας η μέγιστη ένταση ενίσχυσης σε Επιδότηση Κεφαλαίου (και όχι μόνο σε φορολογική απαλλαγή) όπως και στις άλλες παραμεθόριες περιοχές  και να  ληφθεί μέριμνα ώστε τα νησιά του Β. Αιγίου να αναγνωρίζονται ως παραμεθόριες περιοχές  (όπως και οι άλλες παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης)

Για τα παραπάνω έχει αποσταλεί επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού με την ελπίδα η επικείμενη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στη Λέσβο να είναι αφορμή για να λυθεί το θέμα αυτό».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις