× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μουσικό αφιέρωμα από τη Λήμνο που ενώνει γενιές και μνήμες

Η Λήμνος στέλνει μήνυμα επιστροφής στα χωριά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2025

Μουσικό αφιέρωμα από τη Λήμνο που ενώνει γενιές και μνήμες
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, μια ομάδα ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη για τα χωριά και τις ρίζες τους, πήρε μια πρωτοβουλία από τη Λήμνο που συγκινεί και εμπνέει. Το μουσικό κομμάτι με τίτλο «Υπάρχει κάπου ένα χωριό» είναι ένα τρυφερό αφιέρωμα στον τόπο καταγωγής, στα χωριά της Ελλάδας που σιγά σιγά αδειάζουν, αλλά συνεχίζουν να ζουν στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Το τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Άγγελου Μετόκη, δημιουργήθηκε ως μια προσωπική ανάγκη που μετατράπηκε σε συλλογική φωνή. Όπως δήλωσε ο ίδιος:
«Ήθελα να έχουμε μια εικόνα και μια μελωδία με στίχο, ώστε τα χωριά μας να μην τα ξεχάσουμε ποτέ. Σύντομα κατάλαβα πως αυτό που νιώθω εγώ, είναι ανάγκη και άλλων ανθρώπων που αγαπούν τις ρίζες τους. Έτσι, με τη βοήθεια νέων και μεγαλύτερων, από τη Λήμνο και τη βόρεια Ελλάδα, δημιουργήσαμε το ‘Υπάρχει κάπου ένα χωριό’, το οποίο αφιερώνουμε σε όλους τους Έλληνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στην Παναγιά Λήμνου, ενώ τα γυρίσματα του videoclip έγιναν τόσο στη Λήμνο όσο και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα και στο χωριό Βαμβακιά Σερρών, συνδέοντας το Αιγαίο με τη Μακεδονία μέσα από εικόνες και συναισθήματα.

Στο τραγούδι συμμετέχουν παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι έως και 90 ετών, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: η παράδοση δεν έχει ηλικία. Η ερμηνεία της Σοφίας Παπαδοπούλου, μαθήτριας της Γ’ Λυκείου με σπουδές στη φωνητική, προσδίδει μία ζεστή, νεανική πνοή στο έργο, ενώ η ομάδα παιδιών που συμμετέχει με την ονομασία «Τα χαμόγελα της Λήμνου» δίνει το δικό της φως στο εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηχητικό και οπτικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής

Η ενορχήστρωση ανήκει επίσης στον Άγγελο Μετόκη, ενώ την παραγωγή υπογράφει ο Δημήτρης Κομσέλης, ο οποίος συμμετείχε και στις κιθάρες. Σημαντικό ρόλο στον ήχο του κομματιού παίζουν οι δεξιοτέχνες μουσικοί:

  • Νάσος Χαλκάς στο λαούτο

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μαρίνος Κεφάλας στη λύρα

  • Αναστασία Σιάχου στο κοντραμπάσο

  • Νίκος Κουμαντάνος στο μπεντίρ

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ηλίας Ομηριάδης στο καβάλι

Το οπτικό κομμάτι φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Ελευθεράκη (λήψεις και drone), ενώ τη σκηνοθετική και μονταζιακή επιμέλεια ανέλαβε ο Γιώργος Κωμάκης, προσφέροντας μια κινηματογραφική αφήγηση γεμάτη χρώματα, φως και συναισθήματα. Στο βίντεο βλέπουμε εικόνες από το νησί της Λήμνου αλλά και από την ενδοχώρα, μέσα από τη ματιά της ομάδας Limnos from Above.

Ένα έργο με κοινωνικό αποτύπωμα

Το «Υπάρχει κάπου ένα χωριό» δεν είναι απλώς ένα τραγούδι. Είναι μια υπενθύμιση, μια πρόσκληση επιστροφής – όχι μόνο σωματικής, αλλά και συναισθηματικής. Όπως δείχνουν και οι πρόσφατοι δημογραφικοί πίνακες, ο πληθυσμός της υπαίθρου μειώνεται δραματικά. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αφυπνίσει, να ξυπνήσει μνήμες και να εμπνεύσει τους νέους να στραφούν και πάλι στην παράδοση, να τιμήσουν τις ρίζες τους και – γιατί όχι – να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Το τραγούδι είναι διαθέσιμο στο YouTube, προσκαλώντας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να αναζητήσει – έστω και μέσα από μια μελωδία – αυτό το χωριό που «υπάρχει κάπου» μέσα μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα Ψαρά απέκτησαν πλωτό ασθενοφόρο

Ένα σύγχρονο σκάφος, εξοπλισμένο με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενισχύει τη διασύνδεση του ακριτικού νησιού με τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση της Περιφέρειας στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου μετά την πτώση βράχου

Οι υπηρεσίες προχώρησαν σε θρυμματισμό του βράχου και σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μια ιστορία γραμμένη με πάθος και αγώνες για την ελευθερία»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την απελευθέρωση της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε εκπαιδευτικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας

Στο νοσοκομείο μεταφέρονται οι δύο πιλότοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Λήμνου

Από το πολύτιμο αρχείο του εικονολήπτη Γιώργου Παπαδόπουλου
ΕΛΛΑΔΑ

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι

Μετά από 23 ημέρες και χάρη στην συμπαράσταση του Ελληνικού λαού βγαίνει νικητής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αύξηση της παραγωγής κρασοστάφυλων στη Λήμνο

Την ικανοποίηση του από αυτή την εξέλιξη εκφράζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

H Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στις υπερωρίες

Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat
ΓΕΥΣΗ

Η Lidl Ελλάς Silver Sponsor στα 18α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Το φεστιβάλ προσέφερε μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού, με δημιουργίες κορυφαίων σεφ, οινογνωσίες, μαγειρικά δρώμενα και την απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας

Στις 8 Οκτωβρίου για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι εμπορικές συναλλαγές με IRIS

Υποχρεωτική η αποδοχή των πληρωμών με το σύστημα άμεσων συναλλαγών από την 1η Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάνος Ρούτσι άνοιξε το δρόμο

Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει όταν είδε πως εκτός από τους συγγενείς και την κοινωνία σταδιακά χάνει και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.