× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννης Τσακίρης: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού

Λάθος επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιτρέπει τις εισαγωγές ζώων από την Ουγγαρία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/4/2025

Γιάννης Τσακίρης: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 FM «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» και στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε ελεύθερες τις εισαγωγές αμνοεριφίων από την Ουγγαρία, μια χώρα της οποίας η κτηνοτροφία έχει πληγεί από τον αφθώδη πυρετό τον προηγούμενο μήνα.

Να σημειωθεί πως η αυστριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί η ελληνική, έχει κλείσει σε πολλά σημεία τις συνοριακές διαβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχει κινητοποιήσει τον στρατό της χώρας. Στόχος της Αυστρίας είναι να αποτρέψει τη μετάδοση της νόσου στα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουγγαρία ανέφερε τον περασμένο μήνα το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού — το πρώτο αυτής της ιογενούς νόσου που καταγράφεται έπειτα από 50 χρόνια — σε φάρμα κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τον οποίο ενημέρωσαν οι ουγγρικές υγειονομικές αρχές. Χιλιάδες βοοειδή χρειάστηκε να θανατωθούν, καθώς η περίκλειστη χώρα προσπαθεί να περιορίσει την επιζωοτία.

Η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν κλείσει δεκάδες συνοριακές διαβάσεις, αφού κρούσμα της νόσου εμφανίστηκε και στο νότιο τμήμα της Σλοβακίας. Σε όσες διαβάσεις παραμένουν ανοιχτές, γίνονται επισταμένοι έλεγχοι και απολύμανση των διερχόμενων οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1991, τόνισε ο κ. Τσακίρης, ο εμβολιασμός κατά του αφθώδους πυρετού ήταν υποχρεωτικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, όπως διαπιστώθηκε, τα εμβολιασμένα ζώα μπορούν να φέρουν τον ιό για χρόνια – γι’ αυτό και εν τέλει η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει τον εμβολιασμό. Πλέον, εάν αρρωστήσει ένα ζώο, πρέπει να θανατώνονται και τα υπόλοιπα του κοπαδιού, ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός.

Ο αφθώδης πυρετός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο η ευλογιά και η πανώλη των προβάτων, όμως τα ζώα που νοσούν χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η παραγωγική τους ικανότητα. Η ζωονόσος πλήττει πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίρους, αγριόχοιρους και ελάφια. Τα βοοειδή νοσούν βαρύτερα από τα αιγοπρόβατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφθώδης πυρετός και αιγοπρόβατα

Η νόσος εμφανίζει ηπιότερα κλινικά συμπτώματα στα αιγοπρόβατα από ό,τι στους χοίρους και τα βοοειδή, όπως κατάπτωση, ανορεξία, πυρετό, μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Κλινικά συμπτώματα που μπορούν να εμφανίσουν τα νοσούντα ζώα είναι αλλοιώσεις, όπως φυσαλίδες στην επιφάνεια της γλώσσας και στα ούλα – συχνά τόσο μικρές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Στα άκρα, οι αλλοιώσεις βρίσκονται στα όρια μεταξύ του δέρματος και της στεφάνης των χηλών, καθώς και στα μεσοδακτύλια διαστήματα.

Στους αμνούς μπορεί να παρατηρηθούν αιφνίδιοι θάνατοι λόγω μυοκαρδίτιδας και αποβολές στα έγκυα ζώα.
Λόγω της ήπιας ή και της απουσίας συμπτωματολογίας στα πρόβατα και τις αίγες, ενδέχεται να απεκκρίνουν τον ιό «σιωπηλά» και να μεταδίδουν τη νόσο χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι η νόσος είναι «μακριά» από την Ελλάδα, ο κ. Τσακίρης συνιστά στους κτηνοτρόφους να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, όπως η απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις τους, η αποφυγή επισκέψεων από μη εργαζομένους, η αποφυγή δανεισμού ή ανταλλαγής ζώων, καθώς και η εφαρμογή απεντομώσεων και μυοκτονίας. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρή σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου στη χώρα.

Στην περίπτωση της Λέσβου και άλλων νησιών με αναπτυγμένη κτηνοτροφία, καλό θα ήταν να ληφθούν μέτρα βιοασφάλειας στα λιμάνια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της ζωονόσου μέσω φορτηγών και άλλων οχημάτων.

Η ευλογιά των προβάτων

Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να δίνει κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγραφεί κρούσματα στον Έβρο, τη Ροδόπη και τη Χαλκιδική.
Στη Λέσβο και τη Λήμνο, χάρη στην άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπήρξε έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η επιζωοτία αμέσως μετά την εμφάνισή της, όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης.

Δείτε εδώ το βίντεο με όλη την συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου