× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θα μπουν μεταλλαγμένα τρόφιμα στο πιάτο μας χωρίς να το γνωρίζουμε;

Στα όργανα της Ε.Ε. συζητείται η θέσπιση σχέδιο νομικού πλαισίου που προβλέπει την μη επισήμανση των «ελαφρός» γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/4/2025

Θα μπουν μεταλλαγμένα τρόφιμα στο πιάτο μας χωρίς να το γνωρίζουμε;
' χρόνος ανάγνωσης

Μια νέα γενιά «ελαφρώς» μεταλλαγμένων τροφίμων είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στο πιάτο κάθε Ευρωπαίου καταναλωτή χωρίς να το γνωρίζει, αν υιοθετηθεί το νέο νομικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο.

Όλα ξεκίνησαν το 2023, όπως δήλωσε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» η γεωπόνος και μέλος του Αιγίλοπα, Ραλλού Τσίγγου. Τότε τέθηκε προς συζήτηση μια εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει τη διαίρεση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) σε δύο κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους οργανισμούς που –σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε.– έχουν υποστεί μικρές τροποποιήσεις και, κατά συνέπεια, δεν απαιτείται να φέρουν ειδική επισήμανση· μπορούν δηλαδή να ενταχθούν στην αγορά ως «συμβατικά» προϊόντα. Για την ανάπτυξη τους χρησιμοποιούνται οι Νέες Γονιδωματικές Τεχνικές (ΝΓΤ).Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους ήδη γνωστούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επισημαίνονται όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Μια σειρά οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη, όπως ο Αιγίλοπας, ζητούν η πρώτη κατηγορία να φέρει υποχρεωτικά σαφή και ξεκάθαρη επισήμανση, ώστε να γνωρίζει κάθε καταναλωτής τι βάζει στο πιάτο του. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιστημονικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί μακροπρόθεσμα αν αυτά τα προϊόντα ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η κ. Τσίγγου τονίζει ότι η απουσία επισήμανσης σε επίπεδο καλλιέργειας ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμόλυνση συμβατικών καλλιεργειών. Όπως εξηγεί, οι αγρότες που καλλιεργούν, για παράδειγμα, μεταλλαγμένο σιτάρι ενδέχεται να μην γνωρίζουν τη φύση των σπόρων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους γείτονές τους που καλλιεργούν συμβατικό σιτάρι.

Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ολιγοπωλίου στην παραγωγή και εμπορία σπόρων, μέσω της διαδικασίας πατενταρίσματος των νέων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ο Αιγίλοπας και άλλοι φορείς που αντιδρούν στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο ξεκαθαρίζουν πως δεν ζητούν την πλήρη κατάργηση των νέων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Αντιθέτως, απαιτούν τη διατήρηση της υποχρεωτικής επισήμανσης, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι καταναλώνουν και οι αγρότες τι καλλιεργούν. Παράλληλα, θεωρούν αναγκαία τη συνέχιση των επιστημονικών μελετών, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η λειτουργία και η επίδρασή τους στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο

Ξεκινά ο ανεφοδιασμός της αμόλυβδης