× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιήγηση στις άγριες ορχιδέες του Απολιθωμένου Δάσους

Την Κυριακή 13 Απριλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2025

Περιήγηση στις άγριες ορχιδέες του Απολιθωμένου Δάσους
' χρόνος ανάγνωσης

Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους μας περιμένει την Κυριακή 13 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι για μια περιήγηση στα μοναδικά απολιθώματα και στον πλούτο της ανοιξιάτικης ανθοφορίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άνοιξη έχει αρχίσει στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου με αρκετά είδη να βρίσκονται ήδη σε ανθοφορία. Μεταξύ αυτών ξεκίνησαν να ανθοφορούν και οι πρώτες ορχιδέες του Πάρκου. Η Πεταλουδόμορφη ορχιδέα Ophrys papilionaceae ssp. heroica, στολίζει τα περιπατητικές διαδρομές που οδηγούν στους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς ηλικίας 20.000.000 ετών.

Αυτές τις  μέρες  τα κόκκινα άνθη τους παρουσιάζουν και οι πρώτες Σεραπιάδες και συγκεκριμένα τα είδη Serapias orientalis ssp. carica  με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων  από την Serapias orientalis ssp. orientalis.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομως χωρίς αμφιβολία το είδος που εντυπωσιάζει είναι η μοναδική Ορχιδέα της Λέσβου, η Ophrys lesbis, που γεμίζει της πλαγιές του Πάρκου και συγκροτεί υπέροχες εικόνες μαζί με την όμορφή ρόζ μαργαρίτα της Δυτικής Λέσβου, την Crepis rubra!

Επίσης άρχισε να ανθοφορεί και το Σφυγκάκι Ophrys tenthredinifera  και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa.

Η περιοχή του  Απολιθωμένου Δάσους και ιδιαίτερα το Πάρκο στην θέση Κύρια Απολιθωμένη, πέρα από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα που φιλοξενεί, αναδεικνύει την σημαντικότητα του και από τις άγριες ορχιδέες που στολίζουν την προστατευόμενη περιοχή του και φέτος την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πάρκο αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο για τις άγριες ορχιδέες, ένα φυσικό πλούτο φυτικών ειδών και αξιοθαύμαστης ποικιλότητας  κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθιστώντας το μια ιδανική θέση για την παρατήρηση της άγριας χλωρίδας στη Δυτική Λέσβο.

Η νέα περίφραξη του Πάρκου διαχωρίζει την προστατευόμενη περιοχή από τους γύρω βοσκότοπους, προστατεύει  και διατηρεί την άγρια χλωρίδα και ειδικότερα τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικότοπο της ορχιδέας Ophrys lesbis, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη ορχεοειδών της Ελλάδας. Τα μέτρα προστασίας συμβάλουν στην ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία της ορχιδέας μέσα στις λιβαδικές και φρυγανικές περιοχές του Πάρκου με το πέρασμα των χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μοναδικός πλούτος των φυτών, μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση μελετητών αλλά και παρατηρητών φύσης από όλη της Ευρώπη καθώς συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Οι διαδρομές του Πάρκου επιτρέπουν την ασφαλή για την διατήρηση των φυτών και εύκολη για τους επισκέπτες πρόσβαση και παρατήρηση των ειδών της άγριας χλωρίδας με την εφαρμογή μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια παρακολούθησης των πληθυσμών των φυτών ώστε να διασφαλισθεί η προστασία και η βιωσιμότητα του σπάνιου αυτού οικότοπου.

Οι προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO συνεχίζονται.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος κεντρικός ομιλητής για τον Θεόδωρο Χοχλάκα

Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Ιατρικός Σύλλογος και η ΕΣΗΕΠΗΝ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «Περιβαλλοντική Ιστορία»

Συζητάμε με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Κοινωνιολογίας, Ιωσήφ Μποτετζάγια, για την Περιβαλλοντική Ιστορία. Υπήρχε περιβαλλοντική πολιτική στο μακρινό παρελθόν;
ΧΩΡΙΑ

Έργο ενίσχυσης λιμενοβραχίονα στο στρατόπεδο Περάματος με τη συνδρομή της Περιφέρειας

Σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας, σχεδιάζονται έργα στατικής θωράκισης για τη στήριξη κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Kλειστό το Κάστρο Μυτιλήνης

Λόγω υλοποίησης εργασιών στον χώρο του φυλακίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μικρή Ανδριάνα «ανθίζει» το Πάρκο Αγίου Ευδοκίμου με αρωματικά φυτά και μεγάλη αγάπη

Μαθήτρια της Ε’ τάξης, με τη βοήθεια της μητέρας της, μεταμορφώνει το βόρειο παρτέρι του πάρκου και δίνει μαθήματα σεβασμού στον δημόσιο χώρο και περιβαλλοντικής ευαισθησίας
ΧΩΡΙΑ

Πανηγύρι στο εκκλησάκι Ζωοδόχου Πηγής στην Ουτζα

Η Μόρια γιορτάζει με θεία λειτουργία, παραδοσιακό γλέντι και την αναβίωση του εθίμου της «Κούνιας»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά με αγώνα και τέχνη

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συναυλία και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, με σύνθημα την αντίσταση απέναντι στην ακρίβεια, τους πολέμους και την εκμετάλλευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικός εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στη Λαγκάδα Μυτιλήνης

Διήμερο εκδηλώσεων με θρησκευτική κατάνυξη και παραδοσιακές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ξανά πρόεδρος Δημοτικoύ Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου ο Στρατής Γελαγώτης;

Μετά την αναστολή της απόφασης απομάκρυνσής του έως ότου εκδικασθεί η υπόθεση στο ΣτΕ ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου επανέρχεται δυναμικά στην Αυτοδιοίκηση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Περιπολία στο Αιγαίο έκανε ο Βασίλης Κικίλιας

Από το σκάφος του Λιμενικού «Γεώργιος Κωτούλας», ο Υπουργός εξήρε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ανδρών και γυναικών του Σώματος