× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τηλεδιάσκεψη για τον θερμαλισμό και τον τουρισμό ευεξίας

Με την συμμετοχής του προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας Γιάννη Σπιλάνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2020

Τηλεδιάσκεψη για τον θερμαλισμό και τον τουρισμό ευεξίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τηλεδιάσκεψη για τον θερμαλισμό και τον τουρισμό ευεξίας διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας Γιάννη Σπιλάνη, με εισηγητές τους εμπειρογνώμονες και μέλη της Επιτροπής κ. Ζήση Αγγελίδη, Σύμβουλο Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού-Τουρισμού και κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, Σύμβουλο Ανάπτυξης επιχειρήσεων και ΟΤΑ και τη συμμετοχή μελών της επιτροπής, Δημάρχων και Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «ο πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε αρχικά για την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής και την πορεία των αδειοδοτήσεων, τόσο από τις δημοτικές αρχές ως ιδιοκτήτες, όσο και από τη πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι αρχικά να υποστηρίξει όπου χρειάζεται τους ιδιοκτήτες των πηγών να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και αξιοποιώντας πόρους της τρέχουσας περιόδου, να πραγματοποιήσουν μια πρώτη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων,προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα.

Κυρίως όμως να οδηγήσει στην ωρίμανση ενός σχέδιο ανάπτυξης του Θερμαλισμού και του Τουρισμού Ευεξίας στο Β.Αιγαίο,το οποίο να ενταχθεί στο υπό σχεδίαση ΕΣΠΑ, με τη μορφή των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ζήσης Αγγελίδης εστίασε στο γεγονός ότι η ανάπτυξη του θερμαλισμού δεν είναι απλά θέμα εγκαταστάσεων, αλλά ουσιαστικής κινητοποίησης της κοινότητας γύρω από αυτό τον πόρο,αξιοποιώντας τη μακραίωνα ιστορία του θερμαλισμού, συμβάλλοντας στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον των περιοχών που διαθέτουν τους πόρους αυτούς.

Αυτό θαδημιουργήσει ένα σύστημα θερμαλισμού-τουρισμού με την ανάπτυξη μιας διαφορετικής μορφής δραστηριοτήτων και συνεργιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το Β.Αιγαίο είναι μία από τις τρεις ελληνικές Περιφέρειες (μαζί με την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα) που έχουν σημαντικό θερμαλιστικό απόθεμα καιεπεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εκτός από τις 14 καταγεγραμμένες από το Υπ. Τουρισμού που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, γεγονός που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Επεσήμανε στις δυνατότητες που δίνουν οι πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας,τονίζοντας ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και τη θάλασσα, με τη δημιουργία Κέντρων Αναζωογόνησης. Και τέλος αναφέρθηκε στηνδυνατότητα ίδρυσης Σχολής Θερμαλισμού στο Β.Αιγαίο για να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία προς τη κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής ξεκίνησε την τοποθέτηση του εστιάζοντας στην υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι για υποβολή σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας τους και στην έλλειψη τεχνικής και διοικητικής επάρκειας που έχουν για να το υλοποιήσουν.

Υπογράμμισε ότι η θεσμοθέτηση αναπτυξιακών οργανισμών στην αυτοδιοίκηση και η δέσμευση τουλάχιστον 5% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για ολοκληρωμένες δράσεις προερχόμενες από τοπικές πρωτοβουλίες ενισχύουν αυτή τη δυνατότητα σε συνδυασμό ότι έχει ήδη εκπονηθεί προμελέτη για τον Θερμαλισμό και του Τουρισμό Ευεξίας στη ΠΒΑ, που όμως χρειάζεται επικαιροποίηση.

Επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται για να εκπονηθεί ένα σχέδιο ΟΧΕ και την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν δράσεις ωρίμανσης των προαπαιτούμενων μελετών και δράσεων αξιοποιώντας υπάρχοντες πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστικήσυζήτηση με τους συμμετέχοντες για τους λόγοι που έχουν εμποδίσει την μέχρι σήμερα αξιοποίηση των πηγών, αλλά και για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από τη στροφή που παρουσιάζεται παγκοσμίως σε θέματα υγείας, υγιεινής διατροφής, άσκησης και δραστηριοτήτων υπαίθρου, αξιοποίησης των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει αυτό. Τόνισαν την αξία τέτοιων συναντήσεων και την αναγκαιότητα συνεχούς και ουσιαστικής συζήτησης προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας ο κ. Σπιλάνης δεσμεύθηκε για τη άμεση σύγκλιση της Επιτροπής προκειμένου να συζητήσει και να υποβάλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης για το Β.Αιγαίο και υποσχέθηκε ότι η συζήτηση αυτή θα έχει και συνέχεια».

Η συζήτηση καταγράφηκε και βρίσκεται αναρτημένηστο Facebook: https://www.facebook.com/113398356682040/videos/523467001655282/ για όποιον θα ήθελε να την παρακολουθήσει.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο

Σε 1.319 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη, σύμφωνα με την Κίνηση, η οποία ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις και αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών τους
Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας

Η 4Ε αναδεικνύει τη διατροφική αξία τους και συνδέει την αύξηση της κατανάλωσης με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και την βελτίωση της υγείας
Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις 9 και 10 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους, με εξοπλισμό και καθοδήγηση από ειδικευμένα στελέχη
Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025

Η εμπρόθεσμη πληρωμή αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό
Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Ο Στρατής Τσομπανέλλης απαντά στον Φορέα Πρωτογενούς και παραπέμπει στα αρχεία των υπηρεσιών για τους ελέγχους στην εκτροφή του — Καταγγέλλει «σπίλωση», χωρίς να συνοδεύει την απάντησή του με τα σχετικά έγγραφα
Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση και η επιδημιολογική διερεύνηση από τα ειδικά κλιμάκια
Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;

Ο Παλλεσβιακός Φορέας ζητά ημερομηνίες και έγγραφα για την εφαρμογή των ελέγχων στον πρώην Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας — Οι παραγωγοί δικαιούνται καθαρές απαντήσεις και η παραίτηση δεν σβήνει την υποχρέωση λογοδοσίας
Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό

Το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου καταγγέλλει την υπόθεση εργαζόμενης και απαντά στις δηλώσεις της Ελεονώρας Μελέτη για την «πίεση» που δέχονται οι εργοδότες.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;

Μπροστά σε κρίσιμη επιλογή οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, την ώρα που οι συμφωνίες σε Χαλκιδική και Ελασσόνα φθάνουν στα 1,85–1,90 ευρώ το κιλό για το πρόβειο
Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027

Προκρατήσεις έως και στο 35% της δυναμικότητας σε ορισμένα ξενοδοχεία - Ο Βασίλης Βογιατζής μιλά στο «Ν» για τα ενθαρρυντικά μηνύματα της επόμενης σεζόν -– Στα θετικά μηνύματα ο σχεδιασμός νέας πτήσης από το Λονδίνο τον Απρίλιο
Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε νέες διευκρινίσεις για τους φορείς υποβολής αιτήσεων, με θέματα από τα δικαιολογητικά και τα κτηνοτροφικά μητρώα έως τους ελέγχους και τις κυρώσεις
Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026