× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατάρρευση στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου

Με νέο πτωτικό κύμα, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου έπεσε στα 3,88 ευρώ ανά κιλό. Πολλοί έμποροι και ελαιομεσίτες στην Ελλάδα σταμάτησαν να αγοράζουν προϊόν. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα απούλητα λάδια της ελαιοκομικής περιόδου 2023 - 2024.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/3/2025

Κατάρρευση στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα ακόμη πτωτικό κύμα στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, με τη μέση χονδρική τιμή να ανέρχεται στα 3,88 ευρώ ανά κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Η τιμή για τα παρθένα ελαιόλαδα έπεσε στα 3,40 ευρώ ανά κιλό, ενώ για τον βιομηχανικό άσσο διαμορφώθηκε στα 3,11 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Olivar.

Η εξέλιξη των τιμών στην Ισπανία έρχεται σε αντίθεση με την ελαφρά ανοδική πορεία των χονδρικών τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία (4,08 ευρώ ανά κιλό) και στην Ιταλία (9,34 ευρώ ανά κιλό), καθώς και με τη σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα (4,70 ευρώ ανά κιλό), σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ιταλικού Ινστιτούτου ISMEA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι πλέον φανερό ότι οι Ισπανοί τυποποιητές του ελαιολάδου ρίχνουν τις τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερα, με στόχο να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια στις διεθνείς αγορές εις βάρος των Ιταλών ανταγωνιστών τους. Ωστόσο, φαίνεται πως κινδυνεύουν να πέσουν στο λάκκο που οι ίδιοι άνοιξαν.

Όσο χαμηλότερα πέφτουν οι τιμές του ισπανικού ελαιολάδου, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες των Ιταλών εμπόρων να βγαίνουν στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικά μείγματα. Οι Ιταλοί πραγματοποιούν μαζικές εισαγωγές premium έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ισπανία και την Τυνησία. Στα μείγματα χρησιμοποιούν μικρό ποσοστό ιταλικού ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να προσφέρουν τιμές παρόμοιες με τις ισπανικές (οριακά ακριβότερες), αλλά με την ετικέτα να γράφει «Made in Italy».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι, μετά από δύο χαμένες χρονιές, περίμεναν να δουν βελτίωση του εισοδήματός τους χάρη στη φετινή καλή σοδειά. Ωστόσο, οι ελπίδες τους διαψεύδονται, και αργά ή γρήγορα αυτή η κατάσταση θα στραφεί εναντίον των Ισπανών τυποποιητών.

Στην Ελλάδα, η φυσική αντίδραση εμπόρων και ελαιομεσιτών ήταν να αποχωρήσουν προσωρινά από την αγορά του ελαιολάδου, προκειμένου να αποφύγουν ζημιογόνες αγορές. Παρόλα αυτά, είναι σαφές πως δεν υπάρχει αντίστοιχο πτωτικό κύμα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου. Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής έχει ήδη πουληθεί από παραγωγούς και μεσίτες.

Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι οι ποσότητες ελαιολάδου της περιόδου 2023 - 2024, οι οποίες έχουν παραμείνει στις δεξαμενές αρκετών εμπόρων. Αυτές αγοράστηκαν σε τιμές από 6,00 έως 8,00 ευρώ ανά κιλό, με την προσδοκία ότι οι τιμές θα έφταναν στα 10,00 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, παρατηρείται σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό οι ελαιοπαραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους όσον αφορά την πώληση και την αποθήκευση του ελαιολάδου που παράγουν.

Οι ποσότητες αυτές ανανεώθηκαν φέτος, καθώς υπήρξε ικανοποιητικός όγκος παραγωγής. Ωστόσο, λειτουργούν σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας

Περισσότεροι από 20 νέοι συμμετέχουν σε αγροτικές και περιβαλλοντικές δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερές ελιές στο Ίππειος

Οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα νέκρωσαν δέντρα που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ρίζες τους έμειναν κάτω από το νερό
Ξερές ελιές στο Ίππειος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξε η ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές

Διαβάστε εδώ ποιοι μπορούν να την αξιοποιήσουν
Ανοιξε η ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Ιουλίου

Θα καταβληθούν 68,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 80.000 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αντίδωρα» μοίρασε στους αγρότες η κυβέρνηση

Σκληρή κριτική από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων, το monitoring και το νέο ΟΣΔΕ
«Αντίδωρα» μοίρασε στους αγρότες η κυβέρνηση
ΕΛΛΑΔΑ

Φέτα και ελαιόλαδο λοκομοτίβες των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων

Τα δύο προϊόντα έφεραν στην χώρα περισσότερα από 2,1 δις ευρώ το 2025
Φέτα και ελαιόλαδο λοκομοτίβες των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χάθηκαν 6.000 τόνοι γάλα στη Λέσβο

Δραματική μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στο νησί
Χάθηκαν 6.000 τόνοι γάλα στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με καθυστέρηση η αναχώρηση του Αριάδνη από τον Πειραιά

Κοσμοσυρροή στο έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του πλοίου με προορισμό Χίο και Μυτιλήνη
Με καθυστέρηση η αναχώρηση του Αριάδνη από τον Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 70.000 ζώα έχουν θανατωθεί στη Λέσβο

Τα μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού αποδεικνύονται πιο καταστροφικά από την νόσο. Σχεδόν το 20% του ζωικού κεφαλαίου του νησιού θάφτηκε σε πρόχειρους λάκκους αλλά η νόσος συνεχίζει να δίνει νέα κρούσματα
Πάνω από 70.000 ζώα έχουν θανατωθεί στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από τα 85 δολάρια το πετρέλαιο τύπου brent

Άλμα 12% στις τιμές του πετρελαίου μέσα σε μία εβδομάδα λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή
Πάνω από τα 85 δολάρια το πετρέλαιο τύπου brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Εντοπίσθηκαν σε εκτροφές στην Πελόπη και τον Μανταμάδο
Δύο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερωτήματα για τις δαπάνες αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Παντελής Μπουγδάνος ζητούν αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό κόστος, καταγγέλλουν συνεχείς απευθείας αναθέσεις και κάνουν λόγο για συνεργεία απολύμανσης που υπήρχαν μόνο «στα χαρτιά»
Ερωτήματα για τις δαπάνες αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο