ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
H ποτοποιία «Ματθαίου» καινοτομεί με παράδοση 160 ετών
Το νέο κατάστημα στην προκυμαία, τα λικέρ και το σαπούνι με γλυκάνισο είναι μόνο η αρχή μας λέει ο ιδιοκτήτης, Σταύρος Μελαχροινός
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/3/2025

Η ποτοποιία «Ματθαίου Υιοί» αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα στον χώρο της ποτοποιίας στη Λέσβο, με μια αδιάκοπη διαδρομή που ξεκίνησε το 1861. Σήμερα, την επιχείρηση διευθύνει ο Σταύρος Μελαχροινός, δισέγγονος του ιδρυτή, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στραμμένο στην καινοτομία.
Για όλες τις σημαντικές αλλαγές, την επέκταση της επιχείρησης, την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και τη μεταφορά καταστήματος στην Προκυμαία Μυτιλήνης, ο κ. Μελαχροινός μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm.
Η πρόσφατη μετακόμιση της ποτοποιίας από την ιστορική της τοποθεσία στην Προκυμαία της Μυτιλήνης αποτέλεσε μια σημαντική απόφαση. «Ήταν ρίσκο, αλλά απαραίτητο λόγω των στατικών προβλημάτων του παλιού κτιρίου», δηλώνει ο κ. Μελαχροινός. Η αλλαγή αυτή, όμως, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό από τον κόσμο, καθώς το νέο κατάστημα αναδεικνύει την παράδοση και την ιστορία της επιχείρησης, συνδυάζοντας τη νεοκλασική αισθητική με ένα πιο σύγχρονο ύφος.
Η ποτοποιία Ματθαίου ιδρύθηκε σε μια δύσκολη εποχή, υπό την Οθωμανική κυριαρχία, και κατάφερε να επιβιώσει μέσα από πολέμους, κρίσεις και αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον. Από τις φορολογικές πιέσεις, μέχρι την κατάσχεση των αποθεμάτων της από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιο πρόσφατα την κρίση της πανδημίας και τα capital controls, η επιχείρηση πάντα έβρισκε τον τρόπο να προσαρμόζεται και να αντέχει.
Το ούζο «Ματίς» αποτελεί την ναυαρχίδα της ποτοποιίας, με μια μοναδική γεύση που ξεχωρίζει χάρη στην επιλογή των πρώτων υλών και την αυθεντική συνταγή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ποτοποιία έχει λάβει διακρίσεις από διεθνείς εκθέσεις ήδη από το 1903, ενώ έχει συμμετάσχει και σε σύγχρονες διοργανώσεις στο Σαν Φρανσίσκο, τον Παναμά, το Μπορντό και την Κύπρο.
Παράλληλα με τη διατήρηση της παράδοσης, η ποτοποιία Ματθαίου δεν σταματά να εξελίσσεται. «Έχουμε προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της παραγωγής, με νέους αποστακτήρες και μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής», εξηγεί ο κ. Μελαχροινός. Επιπλέον, το rebranding της εταιρείας, με ανανεωμένες ετικέτες και νέα προϊόντα, φέρνει μια φρέσκια πνοή στην ιστορική ποτοποιία.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες της επιχείρησης είναι η δημιουργία προϊόντων που βασίζονται στο γλυκάνισο, όπως ένα νέο σαπούνι με φυσικά συστατικά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Χίου με τη μαστίχα. «Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε κι εμείς τοπικά προϊόντα όπως το γλυκάνισο;», αναρωτιέται ο κ. Μελαχροινός. Επιπλέον μας άρεσε η καλοκαιρινή πρόταση για το λικέρ μέντας με τριμμένο πάγο.
Η εξωστρέφεια και το μέλλον της ποτοποιίας Ματθαίου
Με στόχο την επέκταση σε διεθνείς αγορές, η ποτοποιία επενδύει στην εξαγωγική της δραστηριότητα, παρά τα εμπόδια που θέτει το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα. «Στο εξωτερικό, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν είναι τόσο επιβαρυντικός όσο στη χώρα μας, κάτι που μας επιτρέπει να επεκταθούμε πιο άνετα», σημειώνει ο κ. Μελαχροινός.
Επιπλέον, η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές δράσεις, όπως το «Ούζο Fest», ενώ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τον Σύνδεσμο ποτοποιών Λέσβου και την πολιτεία για την ενίσχυση του κλάδου. «Ο ανταγωνισμός είναι φυσικός, αλλά υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ μας», τονίζει.
Με μια κληρονομιά που μετρά πάνω από 160 χρόνια και ένα όραμα για το μέλλον, η ποτοποιία Ματθαίου συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο της ποτοποιίας, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή και ανοιχτή σε νέες προκλήσεις.