× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατσίγαρος σε όλο τον Ευεργέτουλα!

Αναφορά Μιχάλη Μπάκα σε Διευθύνσεις Περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/5/2020

Κατσίγαρος σε όλο τον Ευεργέτουλα!

Αναφορά στις διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κατέθεσε ο Μιχάλης Μπάκας, περιβαλλοντολόγος αναφορικά με τη ρύπανση στον ποταμό Ευεργέτουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναφορά που κοινοποιείται και στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Βορείου Αιγαίου Νικόλα Ζούρο, επισημαίνει ότι είναι αναγκαίοι οι έλεγχοι για την παράνομη απόθεση Κατσίγαρου στον ποταμό Ευεργέτουλα.

Τον τελευταίο καιρό, ο κ. Μπάκας, και ως ενεργό μέλος των «Οικολόγων Πράσινων» έγινε αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες για παρουσία κατσίγαρου στον ποταμό Ευεργέτουλα. Μετά το τέλος της περιόδου καραντίνας τη Δευτέρα 4 Μαΐου επισκέφτηκε την περιοχή και έκανε λόγο για απελπιστική κατάσταση.

Ξεκινώντας από τις εκβολές του ποταμού στον κόλπο της Γέρας, σημειώνει ότι υπάρχουν παντού εμφανή ίχνη κατσίγαρου σε όλο το ποτάμι, μέχρι τη γέφυρα των Κεραμιών και στη συνέχεια στο ρέμα που ξεκινά από την περιοχή της Πηγής και περνά από Λάμπου Μύλοι και καταλήγει μέχρι τον Ευεργέτουλα. Μια απόσταση που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παράνομη απόθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων – κατσίγαρου, δεν έχει γίνει 1-2 φορές αλλά ο όγκος των αποβλήτων δείχνει ότι είναι κάτι που έχει γίνει πάρα πολλές φορές μέσα στο χειμώνα και προφανώς οι αποθέσεις φτάνουν μέχρι τον Μάιο» διαπιστώνει.

Εξηγεί επίσης ότι ο κατσίγαρος είναι ιδιαίτερα τοξικός σε μεγάλες συγκεντρώσεις, με οργανικό φορτίο 40-50 φορές μεγαλύτερο από τα αστικά απόβλητα: Η άμεση επίπτωση του κατσίγαρου στο περιβάλλον είναι η αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και η οποία οφείλεται στην έντονη οσμή του και στο σκούρο χρώμα του ενώ εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών όπως τα ρέματα, χείμαρροι και μικροί κλειστοί θαλάσσιοι κόλποι.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή