× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Γαλλία η Χριστιάνα Καλογήρου

Παρενέβη στη διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/3/2019

Στη Γαλλία η Χριστιάνα Καλογήρου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στη Γαλλία βρίσκεται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπρεστ της Περιφέρειας της Βρετάνης.

Η κ. Καλογήρου μίλησε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου που έγινε με θέμα «Μεταφορές και Προσβασιμότητα», υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση τη μεγάλη αξία της προσβασιμότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ταυτόχρονα με την ανάγκη εφαρμογής μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών που θα ενώνει και δε θα απομονώνει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στη σχετική ομιλία της ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών αποτελεί ένα βασικό εργαλείο εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών, η οποία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τις Περιφέρειές μας.

Οι τροποποιήσεις που έχουν εισαχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027 μας βρίσκουν θετικούς, καθώς διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας για την προσθήκη του τμήματος Θεσσαλονίκης – Τουρκίας στον διάδρομο Orient-East Med.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) ιδιαίτερης σημασίας είναι η επέκταση του ΤΕΝ-Τ που διατρέχει τα κράτη-μέλη και στα Βαλκάνια και να διευρυνθεί αυτή η διασύνδεση πέρα από το οδικό δίκτυο στα σιδηροδρομικά και ποτάμια δίκτυα. Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την εξασφάλιση της σύνδεσης ανάμεσα στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου».

Ειδικότερα για το Βόρειο Αιγαίο η Περιφερειάρχης σημείωσε:

«Για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως είναι το Βόρειο Αιγαίο, η προσβασιμότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων των νησιών μας. Βέβαια από το γράμμα του Κανονισμού στην υλοποίηση με τις απαραίτητες πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές η απόσταση είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη συνδρομή της CPMR και τις ενέργειές της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο ώστε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις απομακρυσμένες περιφέρειες, νησιωτικές αλλά και ορεινές για τις οποίες η βελτίωση της προσβασιμότητας είναι αναγκαία συνθήκη για την ευημερία αν όχι την επιβίωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Περιφερειών της Ευρώπης πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά για τα νησιά το δίκτυο αερομεταφορών είναι εξαιρετικής και συνεχώς αυξανόμενης σημασίας, παράλληλα με την επιδιωκόμενη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών. Οι αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν το κύριο μέσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών μας. Και επιπλέον σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια με ελλιπή οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα η ανάπτυξη περιφερειακών αεροπορικών δρομολογίων αποτελεί μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερη η σημασία της δημοσίευσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τις Υποχρεώσεις Παροχής Υπηρεσιών Δημοσίου Συμφέροντος (Public Service Obligation). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις περιφέρειες και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς αφορά πολλές γραμμές τόσο μεταξύ των ελληνικών νησιών όσο και μεταξύ νησιών και κυρίως χώρας. Έτσι για παράδειγμα εξασφαλίζεται η σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία της είπε: «Ο σχεδιασμός που γίνεται για την περίοδο μετά το 2020 είναι μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσουμε μέσω της CPMR τη θέσπιση ειδικών ευρωπαϊκών πολιτικών για τις πολύ απομακρυσμένες Περιφέρειες που θα προβλέπουν την υποστήριξη συνδυαστικού δικτύου μεταφορών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με όρους συνοχής να μιλάμε για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη

Από τα 29 αποτελέσματα εξετάσεων που γνωστοποιήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, τα 28 ήταν αρνητικά
Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου

Περισσότερος χρόνος για ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις για έργα δημόσιου χαρακτήρα – Στις 15:00 λήγει η νέα προθεσμία
Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Στήριξη για τους πυρόπληκτους του Πλωμαρίου ζητά ο Δημήτρης Μαλλιαρός

Ο αντιδήμαρχος προειδοποιεί ότι παραγωγοί με κατεστραμμένους ελαιώνες ενδέχεται να μείνουν εκτός ενίσχυσης μέσω ΚΟΕ
Στήριξη για τους  πυρόπληκτους  του Πλωμαρίου ζητά ο Δημήτρης Μαλλιαρός
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Online πλέον οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο για Μυτιλήνη και Γέρα

Σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «metavoles» για διορθώσεις σε θέση, όρια, σχήμα και εμβαδόν
Online πλέον οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο για Μυτιλήνη και Γέρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου

Η αντιπαράθεση Κούσκου–Βραχόπουλου, οι επιστημονικές απαντήσεις για το ραδόνιο και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη μίσθωση των πηγών
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης

Περίπου 4.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τη νέα απευθείας γραμμή
Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης