× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φάμπρικα» απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους καθαριότητας

Καταγγελία της Νίκης Τσιριγώτη για την δημοτική Αρχή Κύτελη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/5/2020

«Φάμπρικα» απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους καθαριότητας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε απευθείας αναθέσεις, ποσού ύψους 140.400 ευρώ, σε εργολάβους καθαριότητας πρόκειται να προβεί η δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη. Συγκεκριμένα το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας έρχεται προς ψήφιση στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης και αφορά την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους και στις έξι δημοτικές ενότητες, και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης.

Μάλιστα είναι τέτοια η σπουδή που το ποσό των 140.400 έχει κατατμηθεί σε έξι εργολαβίες των 23.400 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα του Δήμου προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας ανάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έντονη είναι η αντίδραση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Νίκης Τσιριγώτη η οποία ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης με επιστολής της στον πρόεδρο της Επιτροπής ζητά την απόσυρση του θέματος της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Ειδικότερα η κ.Τσιριγώτη στην επιστολή της επισημαίνει ότι: «είναι απαράδεκτο και άκρως προκλητικό μέσα σε συνθήκες που διαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μέσα σε μία περίοδο που ο κόσμος καλείται να «μείνει σπίτι», να έρχεται προς ψήφιση στην προσεχή οικονομική επιτροπή η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους και στις έξι δημοτικές ενότητες, και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια της επιστολής της η κ. Τσιριγώτη υπενθυμίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης το οποίο «από τον Οκτώβριο του 2019, στο οποίο μετά από δια ζώσης συζήτηση και ιδίως κάτω από την επιρροή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Δήμου μας, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Επομένως, το να έρχεται το θέμα αυτό με την επίκληση του επείγοντος και του κορονοϊού στη δια περιφοράς συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στην οποία η δημοτική αρχή έχει εκ του νόμου την πλειοψηφία λόγω των διατάξεων που νόθευσαν περαιτέρω την απλή αναλογική και στην οποία επιτροπή δε συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις είναι επιπλέον και ασέβεια προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την πρόσθεση αυτή της δημοτικής αρχής που προχωράει ακάθεκτα»!

Παράλληλα η κ.Τσιριγώτη χαρακτηρίζει ως ασέβεια και πρόκληση και για τους ίδιους τους εργαζόμενους «των οποίων το ψήφισμα ¨στήριξε¨ η δημοτική αρχή κι ας μην το πίστευε όπως αποδεικνύεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπενθυμίζει ότι «η δημοτική αρχή έχει προβεί στην πρόσληψη συμβασιούχων για την καθαριότητα, που τελικά πολύ αμφιβάλουμε εάν απασχολούνται πράγματι όλοι στην καθαριότητα. Διότι εάν ίσχυε αυτό, τότε πως δικαιολογούνται αυτές οι εργολαβίες που τώρα προωθούνται»;

Τέλος, η κ.Τσιριγώτη ζητά από την δημοτική αρχή να μεριμνήσει προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό «γιατί είναι φανερό ότι η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός της πόλης και των χωριών στο βαθμό που επιτυγχάνεται οφείλεται στην αυτοθυσία των εργαζομένων που δουλεύουν πολλές φορές χωρίς άδειες και ρεπό, καθώς και στην προσφορά προέδρων και τοπικών συμβούλων των χωριών.

Όπως επίσης και να είχε μεριμνήσει για να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, τόσο τώρα άμεσα για τις τρέχουσες ανάγκες τους, όσο και να είχε ήδη προχωρήσει η αποτίμησή τους και η πληρωμή σε χρήμα για τις χρονιές που δεν τα έλαβαν.

Ζητάμε να αποσύρετε εδώ και τώρα το θέμα αυτό από την προσεχή συνεδρίαση, συνειδητοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τους δημότες και για τους εργαζόμενους του δήμου μας, αφού δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από το πρώτο βήμα για την παράδοση του συνόλου των υπηρεσιών της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους, δηλαδή ενός φιλέτου που διάφοροι το περιμένουν πως και πως, που θα σημαίνει σμπαραλιασμένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς χαρτζιλίκι και υποβαθμισμένες υπηρεσίες πανάκριβα πληρωμένες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς