× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων»

Κοινή πρόταση «Επανεκκίνησης και «Πυξίδας» στο Δημοτικό Συμβούλιo του Δήμου Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2020

«Μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων»
' χρόνος ανάγνωσης

Εφτά μέτρα ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις του Δήμου Μυτιλήνης προτείνουν προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις «Επανεκκίνηση» και «Πυξίδα» προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την «επόμενη μέρα» από την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Κώστας Αστυρακάκης, Μαρία Ζερβού, Γιώργος Κατζανός, Δημήτρης Μαλλιαρός, Εριφύλη Χιωτέλλη και Θεόδωρος Ψωμάς ζητούν να παρθεί σχετική απόφαση υλοποίησης των μέτρων αυτών από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και κάποια από αυτά να διεκδικηθούν από την Κυβέρνηση για να γίνουν πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19) ή που έχει απαγορευτεί ή περιοριστεί προσωρινά η λειτουργία τους ή αποδεδειγμένα έχουν πληγεί με μείωση του κύκλου εργασιών τους να απαλλαγούν πλήρως από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.,Να απαλλαγούν από τα Δημοτικά τέλη (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και από τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ), για το χρονικό διάστημα από 01/3/2020 έως 31/12/2020. Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται κατόπιν αιτήσεως – υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου προσκομίζοντας τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος και το αποδεικτικό της ένταξης της επιχείρησης σε αυτές που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές απαιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Απαλλαγή των καταστημάτων της πόλης μας που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως 31/12/2020, αφού μάλιστα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από την 1/6/2020 μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

3. Άρση των κατασχέσεων εις χήρας τρίτων, μη δεσμεύσεις ΑΦΜ, μη δεσμεύσεις λογαριασμών τραπεζών για το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/12/2020.

4. Αναβολή πληρωμής των ρυθμίσεων οφειλών για διάστημα 6 μηνών κατά αναλογία των ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμισμένες οφειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Ένταξη των παλαιών οφειλών αλλά και των νέων σε νέα ρύθμιση από 1/1/2021 με αριθμό δόσεων έως 120 δόσεις.

6. Για επιχειρήσεις οι οποίες στεγάζονται σε ακίνητα του Δήμου Μυτιλήνης, προτείνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υποστηρίζει να πλήρωνεται το 60% του ενοικίου για το διάστημα που είναι κλειστά ,να συνεχιστεί έως και 31/12/2020, λόγω του ότι τα καταστήματα την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν θα υπολειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους.

7. Απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων από τα τέλη παρεπιδημούντων και διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας από την κυβέρνηση για την τόνωση του εσωτερικού – ελληνικού τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η κοινή πρόταση των δυο παρατάξεων καταλήγει με την επισήμανση ότι «η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της τελευταίας κρίσης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, η ατολμία της, η έλλειψη σχεδίου και η αδυναμία της να αποσυμφορήσει, το νησί, επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα για τον τουρισμό που δυστυχώς δεν θα επωφεληθεί ούτε του διμήνου που προβλέπεται για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας είναι αυτό το ψήφισμα μια κραυγή αγωνίας του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Κυβέρνηση.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους μαζικούς φορείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας για να έχουν θετική κατάληξη τα δίκαια αιτήματά μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής