× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκθεση φωτογραφίας για τη Μεσογειακή Διατροφή

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2025

Έκθεση φωτογραφίας για τη Μεσογειακή Διατροφή
' χρόνος ανάγνωσης

Η Μεσογειακή διατροφή σε πρώτο πλάνο. Το πολυδιαφημισμένο διατροφικό πρότυπο που συνδέεται με την καλή υγεία του ανθρώπου είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025. Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Anemon Productions.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώς Παπαδοπούλου,  Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα. Η έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου είναι μέρος ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

 

Με αφορμή την έκθεση, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη  Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, φανερώνοντας τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής και αποκαλύπτοντας πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52', θα είναι διαθέσιμο για προβολήστο Μουσείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη την κράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης οργανώνεται, από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 (ώρα 10:00) και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκπαιδευτικό εργαστήρι για σχολικές ομάδες Δημοτικού. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μικροί μαθητές θα ανακαλύψουν τις αξίες και τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ χρησιμοποιώντας πολύχρωμα όσπρια θα φτιάξουν εντυπωσιακά «ψηφιδωτά». Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν, με απαραίτητη την προσυνεννόηση των σχολείων με το Μουσείο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάρκεια έκθεσης: 12 Φεβρουαρίου - 9 Ιουνίου 2025

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2), 10:00-18:00 (από 1/3)

Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, Παρασκευή του Πάσχα (τοπική εορτή), 1η Μαΐου

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για την προβολή και το εργαστήρι, τα ενδιαφερόμενο σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

 

*Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Athen, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το project Foodprint:

https://foodprint-project.com/

https://www.instagram.com/foodprintproject/

https://www.facebook.com/foodprintproject/

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην κορυφή της ελληνικής κλειστής κωπηλασίας ο Παναγιώτης Βούρος

Νέα πανελλήνια διάκριση για τον αθλητή του Mytilini Box Fitness
Στην κορυφή της ελληνικής κλειστής κωπηλασίας ο Παναγιώτης Βούρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μουτζούρης προς Δημάρχους: επιταχύνετε τα έργα του ΕΣΠΑ

Υπογράφηκαν εντάξεις έργων ύδρευσης εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το Βόρειο Αιγαίο
Μουτζούρης προς Δημάρχους: επιταχύνετε τα έργα του ΕΣΠΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη

Ξεκινά τον Φεβρουάριο το «Εργαστήρι έκφρασης μέσω της γραφής»
Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τιμώντας έναν αιμοδότη από το 1960 στα Λουτρά Λέσβου

Ανοιχτή εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία και την προληπτική ιατρική την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου
Τιμώντας έναν αιμοδότη από το 1960 στα Λουτρά Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στο ΕΣΗΔΗΣ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027
Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιθεώρησε τις εργασίες σε Αλυφαντά και Σκάλα Λουτρών με στόχο σύγχρονους και πιστοποιημένους χώρους παιχνιδιού
Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες

Βαρύ κατηγορητήριο από τον Απόστολο Αλατζά για δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος μαθητών της Δυτικής Λέσβου
Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη

Μέτρο κοινωνικής προστασίας από τον Δήμο Μυτιλήνης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών
Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό

Συγκέντρωση από πολίτες του Ιράν που ζουν στη Μυτιλήνη
Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό
ΑΓΟΡΑ

Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!

Η κυβέρνηση εμφανίζει πρωτογενές αποτέλεσμα 8 δισ. ευρώ χτίζοντάς το πάνω σε ληξιπρόθεσμα χρέη 3,8 δισ. ευρώ προς προμηθευτές και φορολογούμενους
Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη

Οι κάτοικοι της Κουλμπάρας και του Κιόσκι έκοψαν την πίτα τους στην αυλή της Αγίας Αικατερίνης στέλνοντας μηνύματα για το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης
Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη