ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμική αύξηση του όγκου παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος
Σπάει το «φράγμα» των 50.000 τόνων πρόβειου γάλακτος στο Νομό Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/1/2025
Η μείωση των τιμών παραγωγού για το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα τις δύο τελευταίες γαλακτοπαραγωγικές περιόδους δεν είχε αρνητική επίδραση στον όγκο παραγωγής στα νησιά του νομού Λέσβου. Συγκεκριμένα η παραγωγή πρόβειου γάλακτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Ωστόσο ο αριθμός των κτηνοτρόφων δείχνει τάσεις σταθεροποίησης. Στο τομέα του κατσικίσιου ή γίδινου γάλακτος καταγράφεται ανοδική τάση τόσο στον όγκο παραγωγής όσο και στον αριθμό των κτηνοτρόφων που παραδίδουν γάλα στις μεταποιητικές μονάδες των νησιών.
Για το 2024 είναι βέβαιο ο όγκος παραγωγής πρόβειου γάλακτος θα σπάσει το φράγμα των 50.000 τόνων. Το 2023 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος είχε διαμορφωθεί στους 49.861 τόνους, ενώ το 2024 μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν καταγραφεί παραδόσεις 47.027 τόνων γάλακτος.
Το 2020 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Λέσβου ήταν 41.640 τόνοι. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 10.000 τόνους περίπου. Το 2020 οι κτηνοτρόφοι του νομού που παρέδωσαν πρόβειο γάλα στις μονάδες επεξεργασίας του νομού ήταν 2.410, το 2023 ήταν 2.614 και το 2024 ανήλθαν σε 2.602
Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ως τον Οκτώβριο του 2024 είχε ανέλθει στους 4.021 τόνους, ενώ στο σύνολο του 2023 ήταν 4.057 τόνοι. Δηλαδή είναι φανερό πως σε αυτό τον τομέα θα καταγραφή αύξηση της παραγωγής. Το 2020 η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Λέσβου ήταν 3.405 τόνοι. Οι κτηνοτρόφοι που παρήγαγαν κατσικίσιο γάλα το 2020 ήταν 565, το 2023 ήταν 580 και το 2024 ανήλθαν σε 588.