× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που αξίζει να χαρίσετε

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 14/12/2024

Βιβλία που αξίζει να χαρίσετε
' χρόνος ανάγνωσης

Το βιβλίο είναι ένα πολύ καλό δώρο για όλες τις ηλικίες, είτε σαν κύριο δώρο είτε σαν συνοδευτικό δώρο, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ, το αγαπημένο και πασίγνωστο έργο του Καρόλου Ντίκενς, που τόσα έχει να μας πει! Σε διασκευή της Μαρίας Παπαγιάννη και εικονογράφηση της Άννας Τζώρτζη! Ένα βιβλίο που πολύ μου άρεσε, και ξεχώρισα ανάμεσα στις διασκευές για παιδιά, από 4 ετών! Από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περιγραφή: Πόσα μπορούν να αλλάξουν σε μια νύχτα; Πολλά, πάρα πολλά, ειδικά όταν αυτή είναι μια μαγική νύχτα Χριστουγέννων. Ο Σκρουτζ έχει μια τεράστια περιουσία και μια εξίσου τεράστια παγωμένη καρδιά. Γι’ αυτόν τα Χριστούγεννα είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Μέχρι που θα δεχτεί τρεις απόκοσμους επισκέπτες, τρία Πνεύματα που θα τον οδηγήσουν σ’ ένα παράξενο ταξίδι στον χρόνο: στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Θα ξαναζήσει τα δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, θα θυμηθεί τους ανθρώπους που τον βοήθησαν και τους ξέχασε, θα καταλάβει πως η ζωή είναι σύντομη και πως οι άνθρωποι που έζησαν χωρίς να νοιάζονται για τους άλλους θα έχουν το πιο θλιβερό τέλος. Ο Σκρουτζ θα φοβηθεί, θα νιώσει για πρώτη φορά τον πόνο των ανθρώπων. Στο τέλος θα πιστέψει πως όλοι, αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε, να βρούμε το θαύμα μέσα μας, και –ποιος ξέρει;– ίσως συναντήσουμε την ευτυχία.

Ο Μικρός Σέρλοκ- 24 Μυστήρια μέχρι τα Χριστούγεννα, για να λύσουν τα παιδιά, από 7 ετών, ένα μυστήριο κάθε μέρα! Των Pascal Prevot-Art Grootfontein, σε απόδοση της Ελένης Μπακογεώργου. Από τις εκδόσεις Δεσύλλας. Μου αρέσουν αυτά τα βιβλία, με τα παιχνίδια, τους διαφορετικούς γρίφους, που ακονίζουν το μυαλό, ψυχαγωγούν, γεμίζουν όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών. Να τους τα αγοράζετε, αξίζει!
Περιγραφή: Αυτή η χριστουγεννιάτικη πρόταση με τον μικρό Σέρλοκ και τους φίλους του μοιάζει να είναι η τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά να συνδυάσουν τη διασκέδαση με τη σκέψη και τη λογική κατά την περίοδο της αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα να λύσουν ένα μυστήριο κάθε μέρα, από την 1η έως τις 24 Δεκεμβρίου, προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία γεμάτη γρίφους, όπως ρέμπους, λαβύρινθους και κρυπτόλεξα, κρατώντας το ενδιαφέρον ζωντανό μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.Μέσα από αυτή την περιπέτεια, τα παιδιά εξασκούν τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητά τους, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν την ιστορία του μικρού Σέρλοκ.


Βιβλίο ενηλίκων – λεύκωμα: Φίλια- Ο τόπος και οι άνθρωποί του-2024, πρόκειται για ένα λεύκωμα το οποίο κάθε Φιλιανός αξίζει να έχει στην βιβλιοθήκη του! Ένα λεύκωμα κατάλληλο και για δώρο. Για να θυμηθούν οι ‘’παλιοί’’ και να γνωρίσουν οι νεότεροι. Σίγουρα όλοι έχουν να μάθουν πολλά μέσα από αυτό! Να καμαρώσουν τους προγόνους τους, ζώντες και μη. (Όπως καμάρωσα η γράφουσα τον πατέρα μου, ήρωα πολέμου της Κορέας).
Στις 157 σελίδες του, σε ένα ταξίδι στον χρόνο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θα συναντήσει ο αναγνώστης τις παρακάτω ενότητες: «Το Σχολείο μας», «Ενθυμήματα Στρατού», «Επαγγελματίες», «Φωτοστιγμές ανεμελιάς», «Πολιτιστικά δρώμενα», «Σύλλογοι Φιλιανών», «Οι Εκκλησιές μας», «Οι Πρόεδροι της Κοινότητας», «Πνευματικοί Άνθρωποι», «Απόδημος Ελληνισμός», «Χλωρίδα της Φίλιας». Τέλος «Αντί βιογραφικού», του Γεωργίου Α. Καλφαγιάννη, του χορηγού της έκδοσης και ευεργέτη που δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για το χωριό του. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.
Η Συντακτική Ομάδα της έκδοσης του «Βιβλίου-Λευκώματος», του οποίου την γενική επιμέλεια έχει η φιλόλογος Κλεονίκη Μαρμάρου, αποτελείται από τους: Ζαχαρώ-Μαριωρίτσα Καλφαγιάννη, Ανθίππη Κουτσαβλή, Χρήστος Κυριακίδης, Κλεονίκη Μαρμάρου, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Σταύρος Σκαλοχωρίτης, Ανθίκλεια Σκαλοχωρίτου, Γεώργιος Α. Σταυρινός, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, Παναγιώτης Τσιράκης. Διορθώσεις: Κλεονίκη Μαρμάρου, Ανθίκλεια Σκαλοχωρίτου.
Το Φωτογραφικό Λεύκωμα, πρωτοπαρουσιάστηκε τον φετινό Αύγουστο, και το εξώφυλλο του κοσμεί το ‘’Καλφαγάννειο Γυμνάσιο Φίλιας’’.


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας