× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ένας υπολογιστής ανά 50 μαθητές!»

Εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της Ε.Ρ.Α

Δημοσίευση 15/4/2020

«Ένας υπολογιστής ανά 50 μαθητές!»

Εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου Παιδείας καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της συνδικαλιστικής παράταξης στον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ε.Ρ.Α που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα αναφέρουν:

«Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης και με το κλείσιμο των σχολείων που επέφερε, η ΕΡΑ -και η εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα- υπογράμμισε το αυτονόητο για μας ότι «οι εκπαιδευτικοί πάντα και τώρα δίπλα στους μαθητές τους αγωνίζονται για τη μόρφωση και το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς».

Η εξασφάλιση της καθολικότητας του όλου εγχειρήματος για την εξ αποστάσεως  με την παροχή laptop ή tablet και σύνδεση ίντερνετ σε όλους τους μαθητές –μεταξύ άλλων επισημάνσεων- αποτελούσε και αποτελεί για την ΕΡΑ πρωτεύον ζήτημα. Αφού πέρασε ένας σχεδόν μήνας και το Υπουργείο κώφευσε στο παραπάνω αίτημα, είδαμε τελικά να αποστέλλει στις 7/4/2020 την εξής εγκύκλιο με τη μορφή του μάλιστα κατεπείγοντος:  «…Να καταγραφούν οι ανάγκες ανά σχολική μονάδα με στόχο«α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και μετέπειτα για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων και για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών. β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ πράγματι στάλθηκαν τα στοιχεία αυτά από τα σχολεία στο Υπουργείο Παιδείας, και εκεί που νόμισαν οι μαθητές ότι θα  έχουν το λάπτοπ τους, με νέα εγκύκλιο σήμερα 9/4/2020,  αναιρεί στην ουσία την προηγούμενη  έχοντας ως «κεντρική ιδέα»: «Παιδιά ΑΚΥΡΟ,  θα νομίζετe ότι τα έχετε ενώ δεν θα τα έχετε»! Συγκεκριμένα αναφέρει:«…διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)» (!) και «διευκρινίζοντας τη διευκρίνιση» τελικά αποφάσισε: «1 λάπτοπ ανά 50 μαθητές και αυτό εφόσον αν δεν είχε δοθεί παλιότερα και αν δεν είχαν δηλώσει τα σχολεία στο myschoolφορητό υπολογιστή»!

Η ΕΡΑ καταγγέλλει τοναπίστευτο αυτόν  εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους μαθητές στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς  και ζητά να πάρει πίσω την σημερινή εγκύκλιο και άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση γενναίας παροχής του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε διάθεση εκατομμυρίων για επικοινωνιακούς σκοπούς θεωρούμε προσβολή να παραγκωνίζεται η εκπαίδευση- μαθητές και οι εκπαιδευτικοί-και ταυτόχρονα το Υπουργείο να «καμαρώνει» ότι στηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιλογή αυτή αποδεικνύει αυτό που εξ αρχής φοβόμασταν,  ότι τελικά η κυβέρνηση θα ποντάρει στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για το αν και πόσοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς προβλήματα στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρει άμεσα την τελευταία «διευκρινιστική» εγκύκλιο και να καλύψει όλες τις ανάγκες με laptop ή tablet για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό που αποκλείεται στην πράξη από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.» 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Οικοτροφείο για ανθρώπους με άνοια στον Δήμο Μυτιλήνης

Τι εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό για τις δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες και το panic button που δεν βοήθησε τη σημερινή δολοφονημένη στο Μενίδι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»