× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον χειμερινό παράδεισο της Λέσβου, την Αγιάσο

Ανακαλύψτε τη ζεστή ατμόσφαιρα του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία, την εξαιρετική θέα και τους αυθεντικούς ανθρώπους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/12/2024

Στον χειμερινό παράδεισο της Λέσβου, την Αγιάσο
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αγιάσος, ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά της Λέσβου, των 2001 κατοίκων συνεχίζει να είναι αγαπημένος προορισμός για όσους αναζητούν την αυθεντική εμπειρία του ελληνικού χειμώνα. Με την ορεινή της ομορφιά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, η Αγιάσος προσφέρει έναν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και ανακάλυψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εχει μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή, παρά τις όποιες δυσκολίες, και διαθέτει πολλούς δραστήριους συλλόγους, όπως ο Όλυμπος, η Αναγέννηση και ο Καρναβαλικός Σύλλογος, αλλά και το θρυλικό Αναγνωστήριο Αγιάσου που έκλεισε 130 χρόνια ζωής. Η δεύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, που προγραμματίζεται για τις παραμονές των Χριστουγέννων, αναμένεται να είναι εξίσου επιτυχημένη με την πρώτη, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ατμόσφαιρα γιορτής και παράδοσης.

Η εορταστική διακόσμηση του χωριού, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον χειμώνα, αναμένεται να δώσει μια ακόμη πιο ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσους επισκέπτονται την Αγιάσο το χειμώνα, το καφέ Κήπος της Παναγίας αποτελεί ιδανικό σημείο για χαλάρωση και απόλαυση. Με την απίστευτη θέα στη γύρω φύση και το χωριό, το καφέ προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και την ηρεμία του τόπου. Εδώ, η καθημερινότητα χάνεται και η μαγεία της Αγιάσου αποκαλύπτεται μπροστά σας.

Η Αγιάσος είναι επίσης γνωστή για τις παραδοσιακές της γεύσεις, και μια επίσκεψη δεν είναι πλήρης χωρίς να δοκιμάσετε τους μοναδικούς λουκουμάδες της Διαμάντως. Ζεστοί και τραγανοί, οι λουκουμάδες συνοδευόμενοι με τοπικό μέλι και καρυδάκι είναι μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη, μαζί με καϊνάρι και άλλα ροφήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για φαγητό πηγαίνετε ανεπιφύλαχτα στου «Παπέλ» στο Σταυρί, ψηλά στην Αγιάσο, και μην παραλείψετε να αφήσετε κάποιο ρούχο που δεν χρειάζεστε στον «Τοίχο της καλοσύνης» που έχει φτιάξει η δραστήρια Visit Agiasos, η οποία σας ξεναγεί με κωδικούς QR code σε όλο τον οικισμό.

Αν αγαπάτε τα κεραμικά και τις τοπικές τέχνες, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εργαστήριο της Γιώτας, όπου μπορείτε να αγοράσετε μοναδικά κεραμικά έργα, φτιαγμένα με μεράκι και παραδοσιακές τεχνικές. Επιπλέον, τα μικρά μαγαζιά του χωριού προσφέρουν μια ποικιλία από παγιαυλιά, ιδανικά για να πάρετε ως αναμνηστικό.

Η Παναγία της Αγιάσου, ένας από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Λέσβου, είναι το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του χωριού. Ο π. Νικόλαος, ιερέας της εκκλησίας, μας εξήγησε την καθημερινή επισκεψιμότητα του ναού, που παραμένει υψηλή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παρουσία του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς και στους Τούρκους προσκυνητές που συχνά επισκέπτονται το μοναστήρι. Η ατμόσφαιρα του ναού, συνδυασμένη με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου, δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η Αγιάσος, συνδυάζει μοναδικά την παράδοση και τη σύγχρονη ανάπτυξη. Ο νέος πρόεδρος του χωριού, Κώστας Ρούσσας, μοιράστηκε στην «Π» τις σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, η δημοτική αρχή του κ. Χριστόφα υποστηρίζει σθεναρά τα σχέδια για τη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στην Αγιάσο, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του χωριού.

Μερικές από τις πιο σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ, την ανακαίνιση του παιδικού σταθμού και την αναβάθμιση των φωτιστικών υποδομών στην πλατεία Δημαρχείου και το γήπεδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη Μυτιλήνη

Ερευνούνται τα αίτια του θανάτου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περιμένοντας τον «Θαλασσίτη»

Εναλλακτική λύση η πύκνωση των δρομολογίων του οχηματαγωγού «Άγιος Γεώργιος» για την επίλυση των προβλημάτων στις μεταφορές ζωοτροφών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρεφικά πακέτα στον Δήμο Μυτιλήνης για μελλοντικούς γονείς

Το πρόγραμμα αφορά έγκυες γυναίκες, αποκλειστικά κατοίκους του Δήμου Μυτιλήνης, και οι αιτήσεις κατατίθεται στο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση Δουδωνή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα

«Πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών η διακοπή της γραμμής», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καθαριότητα και φωτισμός, πρώτα στη λίστα αιτημάτων των δημοτών της Μυτιλήνης

Τα στατιστικά στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου δείχνουν ότι το 1ο εξάμηνο του 2025 1582 πολίτες απευθύνθηκαν σε αυτή για τη λύση των προβλημάτων τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τέσσερα χρόνια αγώνα για την ελεύθερη παραλία της Ερεσού με καλοκαιρινό φεστιβάλ

Χωρίς χορηγούς - χωρίς εισιτήριο από 25 έως 27 Ιουλίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μάς ξεναγεί ανάμεσα σε απολιθωμένους γίγαντες

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 11:30, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει ανοιχτή ξενάγηση και ενημέρωση για τον μοναδικό γεώτοπο
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία της «Νέας Δράσης – Νέος Δήμος» για εγκατάλειψη του Πλωμαρίου

«Η πύλη Σένγκεν που εγκαινιάστηκε... για να μείνει κλειστή»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Γενικής Γραμματέως Τουρισμού με φορείς της Λέσβου

Μετά από πρόταση του Κώστα Μουτζούρη. Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου στις 5.00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όνειρα άσπρα, σαν καράβια, από τον Α` Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή με παιδικά χαμόγελα και τραγούδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τριτοκοσμικό Βόρειο Αιγαίο στην εμπορευματική μετακίνηση

Η Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελαφρών και Βαρών Μεταφορών Νομού Λέσβου με επιστολή της στο Υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει την τραγική κατάσταση με τις συνδέσεις Ro - Ro
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO