× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/4/2020

Αμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων
' χρόνος ανάγνωσης

Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει:

«Απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Η έξαρση της πανδημίας συμπίπτει με τη συγκομιδή ευπαθών προϊόντων, όπως τα θερμοκηπιακά κηπευτικά. Η καθίζηση της κατανάλωσης, λόγω των μέτρων που έχουν επι-βληθεί και ισχύουν για τις λαϊκές και τον επισιτιστικό κλάδο, έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφάται ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα των πρώιμων κηπευτικών και να οδηγείται στις χωματερές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την επιβίωσή τους. Οι περιορισμένες σε σχέση με την παραγωγή ποσότητες που απορροφούνται, πληρώνονται σε τιμές κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, τόσο σε ότι αφορά στο γάλα όσο και στο κρέας. Οι μεγαλέμποροι κρέατος, μπροστά και στα μέτρα που έχουν επιβληθεί ενόψει των γιορτών του Πάσχα, αγοράζουν τα αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω από 4 ευρώ το κιλό ενώ το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ), αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής, ενώ διάφορες αφορμές βρίσκουν και οι μεγαλοβιομήχανοι του τυροκομικού κλάδου για να ρίξουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το νωπό γάλα.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων, των μεγαλοεξαγωγέων και των μεγαλοβιομήχανων, που εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση (για παράδειγμα η ντομάτα στο χωράφι πουλιέται 20 λεπτά, ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ πάνω από 1,5 ευρώ), δεν αντιμετωπίζονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτά όχι μόνο δεν αμβλύνουν κανένα από τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, αλλά στηρίζουν απροκάλυπτα τους μεγαλο-επιχειρηματίες. Oι διάφοροι χονδρέμποροι, εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, βιομήχανοι του παγωτού και τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας απολαμβάνουν μέτρα στήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε εξασφαλιστεί:

• Η με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Η απαγόρευση των εισαγωγών αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Η απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και η δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

• Συνολικά η κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των παραγωγών λαϊκών αγορών. Ειδικά για τους τελευταίους να εξασφαλιστεί άδεια μετακίνησης και μεταφοράς των προϊόντων τους ανάμεσα στις Περιφέρειες. Έκτακτο επίδομα, για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.

• Η ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, η αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Επίσης η καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Η δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη των δομών του Υπουργείου υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου