× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μικρή αύξηση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο

Η θεαματική αύξηση των αφίξεων Τούρκων και Ευρωπαίων τουριστών δεν έδωσε και τα ανάλογα αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της εστίασης και των καταλυμάτων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/10/2024

Μικρή αύξηση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των τουριστών που επισκέφθηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2024 αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων.  Την εικόνα αυτή μας δίνουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τόσο για την Λέσβο όσο και για όλα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στην Λέσβο ο τζίρος των επιχειρήσεων εμφάνισε αύξηση 19,2% τον Ιούλιο και 13,1% τον Αύγουστο του 2024. Στην Χίο ο τζίρος σημείωσε αύξηση 1,8% τον Ιούλιο και 21,2% τον Αύγουστο. Στην Σάμο η αύξηση του τζίρου ανήλθε στο 10,6% και 15,6% για τους δύο προαναφερόμενους μήνες. Στην Ικαρία η αύξηση του τζίρου τον Ιούλιο ήταν 14,6% και 15,3%. Για την Λήμνο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση του τζίρου ήταν 5,4% τον Ιούλιο και 10,7% τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια Αττικής η αύξηση του τζίρου ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο καθώς τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,6% και τον Αύγουστο στο 6,2%.

Η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είναι θετική εξέλιξη. Ωστόσο πέρα από αυτή την διαπίστωση πρέπει να σημειώσουμε πως η μεγάλη αύξηση στις αφίξεις τουριστών δεν αντιστοιχίζεται σε ανάλογη αύξηση των εσόδων. Τούτο είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας ή της έλλειψης διάθεσης από την πλευρά των τουριστών να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Ταυτόχρονα, όμως, η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων δείχνει πως το τουριστικό προϊόν που έχει δομηθεί στην Ελλάδα και βασίζεται στο δίπολο ήλιος – θάλασσα δείχνει τα όρια του σε κάθε χρονική περίοδο που υπάρχουν προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για την εξέλιξη των εσόδων από τον τουρισμό την διετία 2025 – 2026 όταν θα ενταθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και θα κοπάσει το αυξημένο ενδιαφέρον για ταξίδια αναψυχής που εκδηλώθηκε μετά την πανδημία.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως την Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς

Όσοι δεν είχαν παραγωγή θα πρέπει να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής σε περιπτώσεις καταστροφής της παραγωγής, νέας φύτευσης ή αναδιάρθρωσης αμπελώνων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αποκαλύψεις για το νέο κύκλωμα με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Πεθαμένοι είχαν ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες μένουν στα μπλόκα και λένε όχι σε συνάντηση με Μητσοτάκη

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού των μπλόκων στη Νίκαια επιβεβαίωσε τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,46 δις ευρώ σε περισσότερους από 3.000.000 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 800 με 1.000 επισκέπτες αναμένονται το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Μυτιλήνης φέρνει επισκέπτες λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γιαννάκας στην κάμερα του «Ν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα δεδομένα στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την εξέλιξη του όγκου παραγωγής αλλά και τις κινήσεις των εμπόρων - τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάλεσμα για δυναμικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη από τους αγρότες

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δηλώνει συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 16 Δεκέμβρη στις 9.00 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Ζητούν εμβολιασμό κι όχι θανάτωση των ζώων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως νέο κύκλωμα του πολυπλόκαμου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πήραν 1,7 εκατ. ευρώ αγροτικές επιδοτήσεις. 15 συλλήψεις ατόμων ενώ άλλα 42 εμπλέκονται στην δικογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής 112 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με 28 από αυτά να είναι ενεργά και 83 να προχωρούν σε μερικό αποκλεισμό δρόμων πανελλαδικά εν όψει της κρίσιμης συνάντησης το Σάββατο στις 12:00 στο «αρχηγείο» της Νίκαιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Αντωνέλλη υψώνει θεσμικό ανάχωμα υπέρ αγροτών και κτηνοτρόφων

Αίτημα από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για μη παροχή στοιχείων σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ν»