× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος, ιδανικός προορισμός για σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές

Μοναδικές στιγμές διασκέδασης, χαλάρωσης αλλά και γνωριμίας με γεωλογικά και ιστορικά μνημεία περνούν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/9/2024

Η Λέσβος, ιδανικός προορισμός για σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές
' χρόνος ανάγνωσης

Ο σχολικός – εκδρομικός τουρισμός αποτελεί ζητούμενο για τη Λέσβο εδώ και πολλά χρόνια όπου έχουν ξεκινήσει προσπάθειες προσέλκυσης μαθητών οι οποίοι επιλέγουν το νησί μας για τις τριήμερες – πενταήμερες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές τους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Μιχάλη Ανδρεαδέλλη ο οποίος κατάγεται από τη Μυτιλήνη, εργαζόταν όμως για χρόνια σε σχολεία της Αθήνας, ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων του για τις δυνατότητες που δίνει η Λέσβος ως το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διασκέδαση που επιθυμούν οι μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προσπάθεια προσέλκυσης σχολείων στη Λέσβο συνέβαλε σημαντικά και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου φιλοξένησε για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2022 και 2023,  40 εκπαιδευτικούς στο νησί για να το γνωρίσουν από κοντά και φυσικά να στηρίξουν στη συνέχεια στα σχολεία τους εκπαιδευτικές εκδρομές.

Η δραστηριότητα αυτή, η οποία θα ήταν καλό να έχει συνέχεια και φέτος,  φαίνεται ότι είχε πολύ καλά αποτελέσματα, σημειώνει ο κ. Ανδρεαδέλλης  μιλώντας στο «Ν» και πρόσθεσε ότι είδαμε αρκετά σχολεία να επισκέπτονται τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 2023 επισκέφθηκαν τη Λέσβο 8 σχολεία και 320 μαθητές ενώ το 2024 επισκέφθηκαν το νησί 9 σχολεία και 350 μαθητές. Φέτος υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και ήδη 20 συνάδελφοι από διάφορα σχολεία ζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη φιλοξενία των παιδιών.

Γενικά στις σχολικές εκδρομές επιλέγονται συνήθως δημοφιλή τουριστικά θέρετρα όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.λπ. Η Λέσβος δεν είναι προορισμός πρώτης γραμμής όμως τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες που γίνονται έχουν αποδώσει καρπούς.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα παιδιά στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους στη Λέσβο που είναι γεωπάρκο της UNESCO και να δουν από κοντά μουσεία και μνημεία ιστορικής και γεωλογικής αξίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά που έρχονται στη Λέσβο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και τις σχολές του, όπου περνούν δημιουργικά το πρώτο πρωινό της στο νησί, το Μουσείο Τεριάντ και Θεοφίλου, την αξιόλογη βιβλιοθήκη των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που τους χαρίζει αναμνηστικά μπλουζάκια, το Σίγρι με το αξιόλογο Μουσείο Απολιθωμένου δάσους, τα σημεία παρατήρησης πουλιών στον υδροβιότοπο του κόλπου Καλλονής, το Πλωμάρι, την Πέτρα τη Μήθυμνα κ.λπ. Από φέτος υπάρχουν σκέψεις να προστεθεί στο πρόγραμμα των παιδιών και ο Πολιχνίτος ο οποίος διαθέτει τις θερμότερες ιαματικές πηγές της Μεσογείου.

Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις το επόμενο διάστημα τα σχολεία που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές εκδρομές με την στήριξη φορέων της Λέσβου να διοργανώσουν έκθεση φωτογραφίας και βίντεο στον Λυκαβηττό στην Αθήνα με τις όμορφες στιγμές που πέρασαν τα παιδιά στο νησί.

Τα παιδιά που επισκέφθηκαν τη Λέσβο την περασμένη σχολική χρονιά, έφυγαν ενθουσιασμένα και με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μάλιστα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το 2ο Γενικό Λύκειο Καλυβίων Αττικής έφτιαξαν ένα πολύ όμορφο βίντεο με φωτογραφίες και αποσπάσματα διασκέδασης από τις μοναδικές στιγμές που έζησαν στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ενήλικες 18 ετών και άνω, που είναι κάτοχοι απολυτηρίου Δημοτικού ή ισοδύναμου τίτλου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

83 παραβάσεις για κράνος στο Βόρειο Αιγαίο

Στο πλάισιο ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές των νησιών μας την προηγούμενη εβδομάδα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη σε ξενοδοχειακή επιχείρηση της Δυτικής Λέσβου

Για παραβίαση σφράγισης πισίνας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές οχημάτων στη Λέσβο

32χρονος ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του – Βρέθηκαν τα κλεμμένα οχήματα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατικός Αγώνας στο Απολιθωμένο Δάσος

To Petrified forest MTB Adventure πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 31 Αυγούστου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τη Ρουμανία στη Λέσβο με θρυλικά κλασικά αυτοκίνητα

Μέλη του Retromobile Club ταξιδεύουν στο νησί, συναντούν τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και σχεδιάζουν τον γύρο της Λέσβου με τα μοναδικά τους οχήματα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Για 11η χρονιά γιορτή σύκου στο Ιππειος

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης σε Βόλο και Πήλιο

Από τις 18 έως τις 26 Αυγούστου πραγματοποίησαν τη Θερινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου , ζώντας εννέα ημέρες γεμάτες περιπέτεια, έρευνα, προσφορά και ψυχαγωγία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Όλο το παρελθόν του Ακρασίου σε ένα ημερολόγιο

Αφιερωμένο στον Γιάννη Κοντέλλη το Ημερολόγιο 2025 του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου, με μνήμες και κειμήλια από το Μουσείο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά απινιδωτή στη Νυφίδα από την οικογένεια Κούσκου

Ο Οικολογικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρόσκληση στους απογόνους Μικρασιατών προσφύγων

Ιδρύεται Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η τελευταία φάση εγγραφών στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής

Από Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως και Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου