× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια εξαιρετική βραδιά Ελληνοτουρκικής Φιλίας στη Μυτιλήνη

Μουσική εκδήλωση της «Συνύπαρξης» στο Τσαρσί Χαμάμ

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 22/8/2024

Μια εξαιρετική βραδιά Ελληνοτουρκικής Φιλίας στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 21 Αυγούστου, το ιστορικό Τσαρσί Χαμάμ στη Μυτιλήνη φιλοξένησε μια σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία, οργανωμένη από την οργάνωση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην πολύχρονη προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών που μοιράζονται την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής του Αιγαίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με θερμά λόγια καλωσορίσματος από τον πρόεδρο της «Συνύπαρξης», ο οποίος τόνισε τη χαρά που προκάλεσε η παρουσία των προσκεκλημένων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε συγκινητικό τόνο, ανέφερε τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο ιστορικός Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Πάλλης και ο δικηγόρος Απόστολος Κομνηνάκας που συνέβαλαν στην οικοδόμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους ως θεμελιώδεις για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο λαών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, o τουρκικός Σύλλογος για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, προέβη σε μια συμβολική κίνηση φιλίας και αλληλεγγύης, καθώς με την υποστήριξη του Δήμου Σμύρνης θα παρέδωσε τουρκικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους στη βιβλιοθήκη του ΚΕΔ Λέσβου (Καρά Τεπέ).

Η οργάνωση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» δραστηριοποιείται από το 1998 με στόχο να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους είναι πλέον ορατά. Η σημερινή εκδήλωση αποτέλεσε έναν εορτασμό της φιλίας αυτής, παρά τις δυσκολίες που συχνά επιβάλλει η εξωτερική πολιτική των χωρών μας. Οι παραβιάσεις συνόρων, η διαχείριση των προσφυγικών ροών και άλλα διπλωματικά ζητήματα δεν μπορούν να επισκιάσουν την κοινή επιθυμία για ειρήνη και συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών λαών. Ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Γιαννάκας, ήταν επίσης παρών, ενώ το πολυπληθές μουσικό σχήμα από τη Σμύρνη, «İzmir Rebetiko Korosu», μάγεψε το κοινό με τις μελωδίες του, υπογραμμίζοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της τουρκικής οργάνωσης «Ege Barış ve İletişim Derneği», κ. Ζενεπινέκ, μετέφερε ένα μήνυμα καλής θέλησης εκ μέρους του Δήμου Σμύρνης. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας πως η οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, ειδικά σε μια εποχή που οι συγκρούσεις και η εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών γίνονται ολοένα και πιο βίαιες.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και κοινής πορείας για το μέλλον. Οι διοργανωτές κάλεσαν όλους να αγκαλιάσουν τη φιλία που έχει αναπτυχθεί και να συνεχίσουν να εργάζονται για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή του Αιγαίου, τονίζοντας ότι το μέλλον είναι κοινό και έτσι πρέπει να παραμείνει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συνάντηση Βέρρου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ

Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας στη Δυτική Λέσβο
Συνάντηση Βέρρου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Ο βουλευτής Λέσβου κατέθεσε ερώτηση για την μείωση του χρόνου της υποχρεωτικής διετούς υπηρέτησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Δημόσιας Εκπαίδευσης
Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου

«Οι μαθητές δεν είναι παραβάτες» λένε ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκλογές για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Την Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο BLOCK CAFÉ στο πάρκινγκ Μυτιλήνης
Εκλογές για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη

Συμβολική αποχή από την εξυπηρέτηση του κοινού τρία χρόνια μετά την τραγωδία
Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες

Από τα Τέμπη στην ακτοπλοΐα το αίτημα για ασφάλεια -Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στο λιμάνι ενόψει της απεργίας της 28/2 για τα τρία χρόνια από την τραγωδία
Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Καλεί γονείς, διδάσκοντες, Συλλόγους Γονέων, μαθητές, εργαζόμενους, φορείς και σωματεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις
Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Η Ανταρσία στο Αιγαίο μαζί με άλλες 32 περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήριο.
Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της πλατείας Σαπφούς
ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη

Καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το μεσημέρι του Σαββάτου
Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη