× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόσκηση στα δάση, μια απαγορευμένη συζήτηση στην Ελλάδα

Αλλά στην Ισπανία αναζητούν τρόπους ανάπτυξης της βόσκησης των δασών ως μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/8/2024

Βόσκηση στα δάση, μια απαγορευμένη συζήτηση στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου το Ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Efeagro δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ovejas contra el fuego, una vía poco extendida para proteger los bosques de los incendios» που στα ελληνικά αποδίδεται ως «Πρόβατα ενάντια στη φωτιά, ένας ελάχιστα διαδεδομένος τρόπος για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές».

Αμέσως μετά το άρθρο εξηγεί πως πρόκειται για μέθοδο που μπορεί να μειώσει την καύσιμη ύλη στα δάση της χώρας κάτι που θα έχει ως συνέπεια την μείωση της δυνατότητας γρήγορης επέκτασης μιας πυρκαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο προχωρά σε ανάλυση του κόστους μιας τέτοιας διαδικασία και διαπιστώνει πως στην περιοχή της Καταλονίας η συγκεκριμένη μέθοδος ελάχιστα χρησιμοποιείται. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των ιδιοκτητών των δασών.

Στην ουσία το άρθρο επιδιώκει να αναδείξει τρόπους ανάπτυξης της συγκεκριμένης μεθόδου ώστε περισσότερες δασικές εκτάσεις της χώρας να καθαρίζονται από κοπάδια που θα βόσκουν σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βόσκηση στα δάση είναι πάντα ένας καλός τρόπος για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων από την χαμηλή βλάστηση (κυρίως φρυγανώδη) και στην Ελλάδα, όποιος συζητήσει με δασολόγους το θέμα θα διαπιστώσει βλέπουν θετικά το μέτρο αυτό, αρκεί να εφαρμόζεται σε όρους και προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η βόσκηση στα δάση είναι ουσιαστικά απαγορευμένη, στο όνομα της προστασίας των δασών. Ή για να το θέσουμε ορθότερα στην Ελλάδα η βόσκηση στα δάση αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα.

Σίγουρα η βόσκηση δεν είναι πανάκεια για τη προστασία των δασών. Όμως, αν εκπονηθούν δασικές μελέτες, που θα περιλαμβάνουν την βόσκηση ως μέτρο καθαρισμού των δασών. οι δασικές πυρκαγιές θα γίνουν λιγότερες και θα μειωθούν οι εκτάσεις που καίγονται κάθε φορά.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως στην Ισπανία θεωρείτε αναγκαίο η βόσκηση των δασών να είναι μια δραστηριότητα για την οποία οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επιδοτούνται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις