× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλα τα έσοδα και τα έξοδα στο mydata

Μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων από την 1η Ιανουαρίου 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/8/2024

Όλα τα έσοδα και τα έξοδα στο mydata
' χρόνος ανάγνωσης

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, γίνεται υποχρεωτική η αποκλειστική χρήση του myDATA.

Η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων.

Αυτή η εξέλιξη κλείνει ένα ακόμη παράθυρο φοροαποφυγής και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ασκήσει μια πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική, ενώ παράλληλα μπορεί να αποδεσμεύσει κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, από την επόμενη χρονιά, το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επεκταθεί. Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κλειδώσουν επιπλέον κωδικοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραποίησής τους προς ίδιον όφελος.

Τι αλλάζει από την επόμενη χρονιά:

Το τοπίο μεταβάλλεται πλήρως από το 2025 με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού η Εφορία πλέον δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Έτσι, παύουν να υφίστανται τα τελευταία «παράθυρα» αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς «κλειδωμένους», κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της εξάλειψης των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, αφαιρείται το «όπλο» των υπέρμετρων δαπανών (οι οποίες δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά), που οδηγούσε σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του έτους:

-Από 1ης Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα.

-Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Οριακές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Εκτιμάται ότι στην παραπάνω αλλαγή θα προστεθεί μια «χειρουργικού» τύπου παρέμβαση, το περίγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα αφορά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο «ένα πιο δίκαιο σύστημα», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

 Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι διορθώσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου, βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, αυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους από το να ζητούν "κούρεμα" του φορολογικού λογαριασμού.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης