× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μένουν σπίτι, αλλά επιμένουν ακαδημαϊκά!

Μαθήματα εξ αποστάσεως στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/3/2020

Μένουν σπίτι, αλλά επιμένουν ακαδημαϊκά!

Στη Μυτιλήνη, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκίνησε από την Τετάρτη 18 Μαρτίου τη διδασκαλία σχεδόν του συνόλου των προπτυχιακών του μαθημάτων από απόσταση. Τα μαθήματα γίνονται με χρήση της πλατφόρμας Open eClass και πραγματοποιούνται τις ώρες και ημέρες που προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τμήμα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, διέκοψε τη διδασκαλία στις πανεπιστημιακές αίθουσες την Τετάρτη 11 Μαρτίου, έδειξε όμως γρήγορα αντανακλαστικά και οργάνωσε μαθήματα εξ΄ αποστάσεως άμεσα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Γαγάνης αναφέρει στο «Ν»: «Κινηθήκαμε γρήγορα καθώς διαθέταμε ήδη την εμπειρία στην υλοποίηση μαθημάτων από απόσταση αλλά και στη διαχείριση έκτακτων περιστάσεων που αποτελεί κομμάτι του επιστημονικού μας αντικειμένου. Από το 2015, μέρος των μεταπτυχιακών μας μαθημάτων γίνεται απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας μεθόδους εξ’ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή σε αυτά εργαζομένων συμπολιτών μας. Ήταν υποχρέωσή μας προς τους φοιτητές και τις οικογένειες τους και όλοι οι συνάδελφοι αγκάλιασαν το εγχείρημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανταπόκριση των φοιτητών στην πρωτοβουλία του Τμήματος φαίνεται πως είναι θετική και η συμμετοχή τους στην παρακολούθηση των μαθημάτων μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως παρατηρείται στις αίθουσες διδασκαλίας. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων, οι φοιτητές συνδέονται μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο τελειόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παναγιώτης Ξυπολιάς αναφέρει: «Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς η εκπαίδευση από απόσταση. Μας βοηθά όμως το γεγονός ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητά μας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δε θα έλεγα ότι απαιτεί προηγμένες δεξιότητες χρήσης. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, ενώ κατά τη διάρκεια της διάλεξης μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις στον διδάσκοντα χρησιμοποιώντας το μικρόφωνό μας ή/και στέλνοντας γραπτό μήνυμα. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα για να συντονιστούμε με τους συμφοιτητές μας ως προς τον τρόπο που θα εκπονήσουμε τις ομαδικές μας εργασίες, θα γίνει όμως και αυτό… Η αλήθεια είναι ότι με την υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι, έχουμε περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με τα μαθήματα.».

Πώς είναι να κάνεις μάθημα από απόσταση; «Υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη άμεσης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής του διδάσκοντα με το ακροατήριο, λέει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος και Συντονιστής Σπουδών κ. Τριαντάφυλλος Ακριώτης. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή τη δυνατότητα χάρις στη σύγχρονη τεχνολογία. Μπορούμε να συνεχίσουμε σχεδόν απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ μας δίνεται και η δυνατότητα να συζητήσουμε τα επίκαιρα θέματα της επιδημίας COVID-19 σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών ενός περιβαλλοντολόγου. Η θετική ανταπόκριση των φοιτητών μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου