× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μειώθηκαν κατά 25% τα πλοία υπό Ελληνικής σημαίας

Όμως οι Έλληνες εφοπλιστές χτίζουν συνεχώς νέα πλοία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2024

Μειώθηκαν κατά 25% τα πλοία υπό Ελληνικής σημαίας
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη είναι η φυγή πλοίων από την Ελληνική σημαία σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στην δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Από το 2015 μειώνονται συνεχώς τα πλοία, κυρίως μεγάλης χωρητικότητας, που φέρουν την ελληνική σημαία, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 25% ο συνολικός αριθμός των πλοίων.

Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική σημαία έχει απολέσει περίπου το 25% της δύναμής της. Το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών αφορά τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα πλοία (άνω των 30 χιλιάδων Κόρων Ολικής Χωρητικότητας – ΚΟΧ), τα οποία εγγράφονται σε άλλα νηολόγια.

Η μείωση αυτή των πλοίων ελληνικής σημαίας έχει ως επακόλουθο την συρρίκνωση του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού που πλέον βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών.

Στους ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία ελληνικής σημαίας, το 30% είναι αξιωματικοί ενώ το υπόλοιπο αφορά κατώτερα πληρώματα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν μείωση εισόδου νέων ναυτικών, αλλά και πολύ μικρή συμμετοχή γυναικών ναυτικών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών σε πλοία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ σημειώνει σταδιακή ανάκαμψη μετά το 2014.

Παράλληλα με την μείωση των πλοίων με Ελληνική σημαία αυξάνονται τα πλοίο που χτίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Μόλις στις 27 Ιουλίου η ιστοσελίδα mononews.gr έγραφε για τους Έλληνες εφοπλιστές «Η δραστηριότητα στα νεότευκτα παραμένει ισχυρή με παραδόσεις πλοίων που επεκτείνονται έως το 2028 για bulkers, δεξαμενόπλοια και containerships, και έως το 2030 για τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, πολλά ναυπηγεία που προηγουμένως είχαν αδρανοποιηθεί για χρόνια τώρα είτε επαναλειτουργούν ή επεκτείνονται», αναφέρει η Xclusive Shipbrokers.

Για μία ισχυρή εβδομάδα στις νέες παραγγελίες πλοίων, κάνει λόγο στο τελευταίο της report η Intermodal, επισημαίνοντας ότι έκλεισαν συμφωνία για 19 συνολικά πλοία. «Τα δεξαμενόπλοια συνέχισαν να κυριαρχούν στη σκηνή με σημαντικές παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες», προσθέτει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς