× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Ε. Λέκκας μιλά για την Ασκηση ΑΙΓΙΣ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στην κάμερα του «Ν» για τη μείωση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/3/2019

Ο Ε. Λέκκας μιλά για την Ασκηση ΑΙΓΙΣ

Για το σημαντικό γεγονός που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Αιγίς» και αφορά στη μείωση των επιπτώσεων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη σύμπραξη επιστημονικών, τεχνικών και διοικητικών φορέων, μίλησε στο «Ν» ο Καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που βρέθηκε την Παρασκευή στη Μυτιλήνη στη μεγάλη συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με δεκάδες συμμετέχοντες από φορείς και οργανώσεις από όλα τα νησιά. Μάλιστα η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε ότι «τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές δεν μπορούμε να τον μηδενίσουμε, μπορούμε όμως με κατάλληλη προετοιμασία, με συνεχείς ασκήσεις να μειώσουμε τις συνέπειες από την πληθώρα των φυσικών καταστροφών, που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συμβαίνουν».

«Χρησιμοποιεί ό,τι πιο καινούριο υπάρχει από ολοκληρωμένα τεχνολογικά και πληροφοριακά συστήματα», εξηγεί ο κ. Λέκκα για την Άσκηση επί Χάρτου ο κ. Λέκκας. Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ελλάδα –Κύπρος 2014-2020, με κύριο δικαιούχο της πράξης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου, ενώ συμμετέχουν ως Εταίροι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου. Λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέθεσε την οργάνωση της Άσκησης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κύριος στόχος του έργου ΑΙΓΙΣ είναι η βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός Πρότυπου Συστήματος που θα υποστηρίζει πλήρη καταγραφή των διαθέσιμων πόρων καθώς και λήψη αποφάσεων, ενώ θα ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα προσαρμόζεται στις απαιτούμενες συνθήκες. Το ΑΙΓΙΣ υλοποιείται από το Περιφερειακό Ταμείο http://www.ptaba.gr . Περισσότερες πληροφορίες με Νέα και Εκδηλώσεις του Προγράμματος https://aegisproject.eu/nea-ekdilwseis/

Τρεις πυλώνες συμβάλλουν, κατά τον κ. Λέκκα γι’ αυτή τη συνεργασία: «Ο επιστημονικός, ο επιχειρησιακός, αλλά και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η κοινωνία».

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε oncamera στο «Ν» ο κ. Λέκκας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ