× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

2.500 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί σε Λάρισα και Τρίκαλα

Μέτρα για την προστασία από την πανώλη των μηρυκαστικών ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα αιγοπρόβατα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2024

2.500 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί σε Λάρισα και Τρίκαλα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των μηρυκαστικών στις 11 Ιουλίου στην περιοχή των Τρικάλων και μέχρι τις 19 Ιουλίου είχαν θανατωθεί περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων. Στις 19 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας μετέβη στην Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, θα μεταβούν στην περιοχή περισσότεροι από 100 κτηνίατροι προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε περισσότερα από 110.000 ζώα.

Η νόσος και οι τρόποι μετάδοσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας-πνευμονοεντερίτιδας» αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας, ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων.  Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

 Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, από το στόμα αναδύεται δυσάρεστη οσμή έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Κατά συνέπεια, και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τον ξενιστή του (μέχρι 72 ώρες) η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού, αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν. Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται με τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιμάται.

Μέτρα προστασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Αναστασία Αντωνέλλη για την προστασία από την ζωονόσο.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

- Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.

- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

- Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

- Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν

- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).

- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.

- Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

- Απεντόμωση, μυοκτονία,  καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.

-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων

Επιπλέον οι κάτοικοι των νησιών ̟ που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, ̟ περιοχές κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με ζώα των ευαίσθητων ειδών, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την επιστροφή τους, να μην έρθουν σε επαφή με ζώα.

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και η έγκαιρη ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση υποψίας, πέρα από νομική υποχρέωση (Νόμος 4235/2014 ΦΕΚ Α32, Β  26/3/1936 ΦΕΚ Α174, Π 133/1992 ΦΕΚ Α66), συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.

Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω σε ένα ή περισσότερα ζώα ειδοποιούμε αμέσως τις κατά τόπους Διευθύνσεις  Κτηνιατρικής και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων της Υπηρεσίας .

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:  για την Δ/νση  Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα  τηλέφωνα  2251047427 και 2251042236, για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου στα τηλέφωνα 2271353203 και  2271353202, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Σάμου στα τηλέφωνα 2273350423  και 2273350440 και για το Τμήμα Κτηνιατρικού Κέντρου Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275351327.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον πρόεδρό του

«Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται»
Στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον πρόεδρό του
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Γιατί δεν ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Λέσβο;»

Τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν απαντήσεις για τη μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων απέναντι στις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
«Γιατί δεν ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Λέσβο;»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

Μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport οι αιτήσεις για αγορές λιπασμάτων από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι προθεσμίες και οι πληρωμές
Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αστυνομία ξεκαθαρίζει το πλαίσιο για τα τροχόσπιτα

Νέα διευκρινιστική διαταγή βάζει τέλος στις παρερμηνείες για τη στάθμευση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων – Η παράβαση της ελεύθερης κατασκήνωσης στοιχειοθετείται μόνο όταν υπάρχει εξωτερική ανάπτυξη εξοπλισμού
Η Αστυνομία ξεκαθαρίζει το πλαίσιο για τα τροχόσπιτα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel

Αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταγγέλλει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τον αφθώδη πυρετό το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος κάνει λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης κτηνοτρόφων, συνδικαλιστών και στελέχους του κόμματος μετά τις κλήσεις για παροχή εξηγήσεων
Καταγγέλλει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τον αφθώδη πυρετό το ΚΚΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Έως τις 24 Ιουλίου οι αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο – Δικαίωμα συμμετοχής για νέα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμούς, glamping και επαναλειτουργία τουριστικών μονάδων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία
Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους στα Μυστεγνά

Αρνητικά τα δείγματα από 38 εκτροφές
Νέο κρούσμα αφθώδους στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο

Καταγγέλλει «τρομοκράτηση» κτηνοτρόφων για τις κινητοποιήσεις
«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις

Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού
Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ερώτηση Βαλσαμίδη προς Μουτζούρη για τους αλιείς

Ζητά ενημέρωση για τα έργα στη Σκάλα Πολιχνίτου
Ερώτηση Βαλσαμίδη προς Μουτζούρη για τους αλιείς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκδίκηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου η σύλληψη κτηνοτρόφου;

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου υποστηρίζει ότι η σύλληψη συνδέεται με τις επώνυμες καταγγελίες του παραγωγού για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετου
Εκδίκηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου η σύλληψη κτηνοτρόφου;