× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρχές Απριλίου παρουσιάζεται από την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/3/2019

Αρχές Απριλίου παρουσιάζεται από την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Με ένα γλέντι όλων όσοι συμμετείχαν δυο και περισσότερα χρόνια τώρα στο έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου (τμήματα Α, Γ και Δ) ολοκληρώθηκε μια σημαντική προσπάθεια στερέωσης μεγάλου τμήματος του εμβληματικού μνημείου του κάστρου της Μυτιλήνης.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2014 - 2020) και ήρθε να συμπληρώσει ως τμήμα το μεγαλόπνοο και πολύπλευρο έργο που επί σειρά ετών γίνεται για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης, τη στερέωση και αναστήλωση των ετοιμόρροπων τμημάτων των τειχών του.

Η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 από μια μεγάλη ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες).

Συγκεκριμένα, έγιναν οι εργασίες της στερέωσης και η αποκατάσταση της στατικής λειτουργίας των ετοιμόρροπων τμημάτων του τείχους, καθώς και η μορφολογική του αποκατάσταση. Σ αυτή περιλαμβανόταν η ανασύσταση των επάλξεων και του περιδρόμου, όπου αυτές έχουν απολεστεί, καθώς και η συμπλήρωση των εξωτερικών και εσωτερικών παρειών των τμημάτων των τειχών όπου υπήρχαν καταρρεύσεις. Στόχος ήταν να αποδοθούν ως μια κατασκευαστική, οπτική και περιπατητική ενότητα, στους κατοίκους και επισκέπτες της Μυτιλήνης, κάτι που έγινε πραγματικότητα.


Ακόμα, στα πλαίσια του έργου υλοποιήθηκε ειδικό βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και συνέδριο για τις οθωμανικές οχυρώσεις στο Αιγαίο, ενώ εποπτικό πληροφοριακό υλικό (πινακίδες, φυλλάδια, φυλλάδια Braille) θα διατίθενται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή στους επισκέπτες.

Πάμε γι’ άλλα…
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες το αποκατεστημένο τμήμα του έργου πρόκειται να παρουσιαστεί και να παραδοθεί σε χρήση στις πρώτες μέρες του ερχόμενου Απριλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται ειδικά για αυτό να έλθει στη Μυτιλήνη η υπουργός πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά η οποία και θα ανακοινώσει τη συνέχιση των εργασιών στερέωσης του μνημειακού κάστρου της πόλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ