× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

410 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

Σε διαβούλευση η νέα προκήρυξη του προγράμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2024

410 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Γεωργίας» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στόχος του προγράμματος είναι «η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με εγκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στους νέους αγρότες, καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Επιδίωξή μας είναι η μετάβαση από το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από συνειδητή επιλογή».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης σε δήλωσή του τόνισε «με συνέπεια απέναντι σε μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις για προσέλκυση νέων ανθρώπων στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, προχωράμε στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην επόμενη ημέρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Οι προϋποθέσεις

Για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

* Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.

* Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής - κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

* Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000Euro στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.

* Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

* Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.

* Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά στήριξης, αυτό αρχικά έχει οριστεί στις 30.000 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει έως και τις 44.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

* Το αρχικό ποσό των 30.000 για τη φυτική παραγωγή/μελισσοκομία ή των 40.000 ευρώ, εφόσον η εκμετάλλευση έχει προσανατολισμό τη ζωική παραγωγή, μπορεί να προσαυξηθεί κατά 2.500 ευρώ εάν η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχικών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα έως 35 κατοίκους / τετ. χλμ. και επιπλέον κατά 4.000 ευρώ εάν η μόνιμη κατοικία βρίσκεται σε νησιά έως και 3.100 κατοίκους.

Σημειώνεται ότι το ποσό της στήριξης χορηγείται σε δυο δόσεις. Το 70% του συνολικού ποσού στήριξης καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Το υπόλοιπο 30% πιστώνεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

Τέλος, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

* Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

* Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά.

* Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

* Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.

* Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.

* Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον πρόεδρό του

«Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται»
Στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον πρόεδρό του
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Γιατί δεν ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Λέσβο;»

Τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν απαντήσεις για τη μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων απέναντι στις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
«Γιατί δεν ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Λέσβο;»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

Μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport οι αιτήσεις για αγορές λιπασμάτων από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι προθεσμίες και οι πληρωμές
Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αστυνομία ξεκαθαρίζει το πλαίσιο για τα τροχόσπιτα

Νέα διευκρινιστική διαταγή βάζει τέλος στις παρερμηνείες για τη στάθμευση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων – Η παράβαση της ελεύθερης κατασκήνωσης στοιχειοθετείται μόνο όταν υπάρχει εξωτερική ανάπτυξη εξοπλισμού
Η Αστυνομία ξεκαθαρίζει το πλαίσιο για τα τροχόσπιτα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel

Αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταγγέλλει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τον αφθώδη πυρετό το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος κάνει λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης κτηνοτρόφων, συνδικαλιστών και στελέχους του κόμματος μετά τις κλήσεις για παροχή εξηγήσεων
Καταγγέλλει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τον αφθώδη πυρετό το ΚΚΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Έως τις 24 Ιουλίου οι αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο – Δικαίωμα συμμετοχής για νέα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμούς, glamping και επαναλειτουργία τουριστικών μονάδων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία
Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους στα Μυστεγνά

Αρνητικά τα δείγματα από 38 εκτροφές
Νέο κρούσμα αφθώδους στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο

Καταγγέλλει «τρομοκράτηση» κτηνοτρόφων για τις κινητοποιήσεις
«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις

Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού
Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ερώτηση Βαλσαμίδη προς Μουτζούρη για τους αλιείς

Ζητά ενημέρωση για τα έργα στη Σκάλα Πολιχνίτου
Ερώτηση Βαλσαμίδη προς Μουτζούρη για τους αλιείς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκδίκηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου η σύλληψη κτηνοτρόφου;

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου υποστηρίζει ότι η σύλληψη συνδέεται με τις επώνυμες καταγγελίες του παραγωγού για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετου
Εκδίκηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου η σύλληψη κτηνοτρόφου;