× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στα νέα Πάρκα Απολιθωμάτων

Κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2024

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στα νέα Πάρκα Απολιθωμάτων

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία για την επίσκεψη και επιστημονική ενημέρωση των επισκεπτών στα νέα Πάρκα Απολιθωμάτων κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στις 18.00-19.30. πραγματοποιείται η πρώτη απογευματινή ενημέρωση-παρουσίαση στα νέα πάρκα απολιθωμάτων και συγκεκριμένα στο Πάρκο στην περιοχή Ακρόχειρας «Ιωάννης Τουμπελέκης» 7 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου, το Πάρκο «Φρεάτιο» 6,5 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου και το Πάρκο « Φυλάκιο» βρίσκεται 3 km πριν από τον οικισμό του Σιγρίου.

Τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσφέρουν επιστημονική ενημέρωση και παρουσίαση των απολιθωμάτων σε ομάδες επισκεπτών διαδοχικά στα τρία νέα Πάρκα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί ειδικό εποπτικό υλικό παρουσίασης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται κράτηση και έκδοση εισιτηρίου από το εκδοτήριο Μουσείο ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα lesvosmuseum.gr.

Η συστηματική ερευνητική εργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να αποκαλύπτει τον μοναδικό πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρκο «Ι. Τουμπελέκης» στην περιοχή Ακρόχειρας

Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων «Ιωάννης Τουμπελέκης» στο ύψωμα Ακρόχειρας, διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρκο «Φρεάτιο» στην περιοχή Ακρόχειρας
Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων «Φρεάτιο» στο ύψωμα Ακρόχειρας, εμφανίζονται εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων σε διαδοχικούς ορίζοντες, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση διαδοχικών μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που ακολουθήθηκαν από μεγάλες λασποροές που παρέσυραν τα δένδρα και οδήγησαν στην απολίθωση τους στη Δυτική Λέσβο!

Το Πάρκο «Φυλάκιο» Σιγρίου
Το νέο πάρκο απολιθωμάτων Φυλάκιο, μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου, βρίσκεται 3 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου. Πρόκειται για μια σημαντική θέση . Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα μοναδικό σε ανάπτυξη ριζικό σύστημα υποτροπικού δένδρου που έχει αποκαλυφθεί και συντηρηθεί υποδειγματικά. Στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί ιστάμενοι κορμοί δένδρων σε δύο διαδοχικούς ορίζοντες. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί στις απολιθωματοφόρες θέσεις και είναι πλέον προσβάσιμα στο κοινό.

Τα στελέχη του Μουσείου θα παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες αναλυτικά τα ερευνητικά αποτελέσματα για τα σημαντικά νέα ευρήματα που έχουν αναδειχθεί καθώς και το πρόγραμμα για την δημιουργία του νέου υπαίθριου Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανασκαφές απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή - Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου / ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων». Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στα πλαίσια της Πράξης» Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις και έκδοση εισιτηρίου στο τηλέφωνο 22530-54434, από το εκδοτήριο Μουσείο ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα lesvosmuseum.gr.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ