× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το ΕΣΠΑ και ο μύθος της ανάπτυξης»

Ανταρσία στο Αιγαίο κατά Καλογήρου, Σπιλάνη, Μουτζούρη και Χριστόφα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2019

«Το ΕΣΠΑ και ο μύθος της ανάπτυξης»
' χρόνος ανάγνωσης

Για τη χαμηλή κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ευρώπης εξέδωσε ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο», ασκώντας κριτική στους υποψήφιους Περιφερειάρχες κ.κ. Καλογήρου, Σπιλάνη, Μουτζούρη και Χριστόφα. Ας σημειωθεί, σε σχέση με τις εκλογές ότι η παράταξη δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιο επικεφαλής του συνδυασμού.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κοντά τέσσερις δεκαετίες η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. (αρχικά ΕΟΚ). Εδώ λοιπόν, και τέσσερις δεκαετίες τα εκάστοτε κυβερνητικά κόμματα μας τάζουν ότι θα έρθουν χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις από την Ευρώπη που θα φέρουν την ανάπτυξη. Δεν ξεχνάμε τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. που διαφήμιζαν τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), το «Πακέτο Ντελόρ», τις αγροτικές επιδοτήσεις και τώρα το ΕΣΠΑ.  Μπροστά στις Περιφερειακές εκλογές, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του τοπικού κράτους -Καλογήρου, Σπιλάνης, Μουτζούρης και Χριστόφας- άρχισαν να διαφημίζουν ξανά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τα κονδύλια που θα έρθουν, και να αναλύουν πως ο κάθε ένας θα τα αξιοποιήσει καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Καμιά ανάπτυξη, όμως, δεν μας έφεραν τα ΕΣΠΑ. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν μια από τις φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η Ε.Ε. ανακοινώνει, ενώ  σε όλες τις περιπτώσεις φάνηκε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων. Πέρα από τα στοιχεία της Ε.Ε. υπάρχουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο είναι 18.800 και το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 20,7%. Η πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στο 30% την περίοδο 2008-2016. Οι αγρότες των νησιών μας μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο στο νομό Λέσβου οι δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν πέσει κάτω από τις 13.000,  όταν το 2005 ήταν 22.000 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο έχει μειωθεί στους 10.000 τόνους ετησίως (μέσος όρος), όταν τη δεκαετία του 1990 ήταν πάνω από 20.000 τόνους. Ακόμη, στη Λήμνο, η παραγωγή κρασιού αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της παραγωγής που είχε το νησί τη δεκαετία του 1980. Την ίδια στιγμή που ολιγοπώλια στην αγορά του λαδιού, του αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος, του γάλακτος κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων, τα αλιευτικά σκάφη καταστρέφονται για μια χούφτα ευρώ. Μόνο οι παραγωγοί μαστίχας στην Χίο διασώζονται αυτή την εποχή. Αλλά και σε αυτό τον κλάδο οι πιέσεις για τους μικρούς παραγωγούς είναι πολύ μεγάλες και η τάση συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια γίνεται όλο και πιο έντονη.

Κι όλη αυτή η κατάσταση ονομάζεται από τις παρατάξεις (με ή χωρίς χρίσμα) της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, «ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για οικονομική καταστροφή.  Ένας ακόμη μύθος, λοιπόν, είναι και η φιλολογία για τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που θα φέρουν την ανάπτυξη. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι το ΑΕΠ των νησιών του Βορείου Αιγαίου ήταν 2,45 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα φθάσουν στο Βόρειο Αιγαίο τη νέα προγραμματική περίοδο 2020 – 2027 είναι μόλις 660 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε ετήσια βάση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προγραμματίζεται να δαπανηθούν μόνον 94,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη κι αν το 100% των πόρων πάει για επενδύσεις, αυτές θα αντιστοιχούν μόλις στο 3,84% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Έτσι δεν θα δουν τα νησιά ούτε την ψευδεπίγραφη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Όσοι ορκίζονται στον μονόδρομο της Ε.Ε. ας κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν στο λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί κανένα προηγούμενο κοινοτικό πρόγραμμα δεν έφερε την ανάπτυξη στα νησιά; Ας απαντήσουν γιατί ακόμη και στις περιόδους οικονομικής μεγέθυνσης τα νησιά μας αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα σε υποδομές, η πραγματική ανεργία ήταν στα ύψη και το διαθέσιμο εισόδημα των νησιωτών υπολείπονταν κατά πολύ από το εισόδημα των κατοίκων της ηπειρωτικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς, ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» λέει καθαρά και χωρίς περιστροφές ότι ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς. Ανάπτυξη για εμάς είναι να αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα ημερομίσθια των εργαζομένων, να μειώνεται η ανεργία με την δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης, να μειώνεται οι μέρες και ώρες δουλειάς χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές. Ανάπτυξη για εμάς είναι όλοι κάτοικοι των νησιών μας να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαρούν την ζωή τους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν κι όχι να καταστρέφεται η υγεία τους από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Ανάπτυξη τέλος είναι η αναβάθμιση του περιβάλλοντος των νησιών μας.

Αρνούμαστε την καπιταλιστική ανάπτυξη που ούτε αυτή μπορούν να φέρουν οι εκπρόσωποι του αστικού μπλοκ εξουσίας.

Αγωνιζόμαστε για:

-       Έξοδο από την Ε.Ε. και το Ευρώ, διαγραφή του δημόσιου χρέους

-       Κρατικοποίηση - με εργατικό έλεγχο - των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

-       Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων, καθηγητών.

-       Επαναφορά των  συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-       Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις.

-       Στήριξη των συνεταιρισμών των νησιών και δημιουργία νέων όπου χρειάζονται.

-       Εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του «Κιρκινετσιού»

Στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με θέμα την απελευθέρωση της Μυτιλήνης μέσα από τις εφημερίδες της εποχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός εν πλω για το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο επέστρεψε στις Οινούσσες για να μεταφερθεί επιβάτιδα με σοβαρό πρόβλημα υγείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα δικαστήρια για την θέση του προέδρου της Αγιάσου

Στις 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Μιχάλη Κουταλέλλη κατά του Κώστα Ρούσσα προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, όπως ισχυρίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους