× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενάντια στην ερημοποίηση

Γράφει η Βάγια Καρίνου*

Δημοσίευση 26/6/2024

Ενάντια στην ερημοποίηση

Είναι καλοκαίρι και με τον ερχομό των εποχικών επισκεπτών ξεχνάμε τα βασικά προβλήματα του χωριού μας. Έτσι όπως πάμε, τα χωριά μας θα καταλήξουν να έχουν στην είσοδό τους καφέ πινακίδες όπου θα αναγράφεται: «Επισκεφτείτε εκεί που κάποτε ήταν η Άντισσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χωριά που θα παράγουν προϊόντα και θα ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την ερημοποίηση. Η τοπική παραγωγή και οι ισχυροί συνεταιρισμοί μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες, να διατηρήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην αποτροπή της μετανάστευσης των κατοίκων προς τις πόλεις και στη διατήρηση του πληθυσμού στα χωριά.

Η παραγωγή τοπικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη ενός χωριού. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα συνεταιριστικό καφενείο στην πλατεία του χωριού που θα σερβίρει γλυκά ή αλμυρά εδέσματα φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και τοπικά υλικά. Όταν οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή αγαθών, ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, είναι απαραίτητο να αποβληθούν ο φόβος και ο εγωκεντρισμός που συχνά έχουν οι λίγοι δυνατοί του χωριού.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι κλειδιά για την επίτευξη συλλογικών στόχων και την ευημερία όλων. Οι μικροί παραγωγοί, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της παραγωγής, μπορούν να συνεργαστούν μέσω συνεταιρισμών για να επιτύχουν καλύτερη πρόσβαση σε αγορές, καλύτερες τιμές και αυξημένη ποιότητα προϊόντων. Επιπλέον, η στήριξη των αδυνάτων σε ένα χωριό όπως η Άντισσα είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι βασικά στοιχεία για την ευημερία μιας κοινότητας. Όταν οι αδύναμοι, όπως οι μικροί παραγωγοί, υποστηρίζονται, μειώνεται η κοινωνική ανισότητα και αυξάνεται η συνολική ποιότητα ζωής. Η φροντίδα των ευάλωτων ομάδων δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα κοινότητας και αλληλοβοήθειας. Επιπλέον, η στήριξη των αδυνάτων ενισχύει την τοπική οικονομία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και παραγωγικά στην κοινωνία. Συνεπώς, η ενδυνάμωση όλων των μελών της κοινότητας συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ευημερία του χωριού.

Ξεκινήσαμε σχεδόν πριν δύο χρόνια, παραλαμβάνοντας έναν Συνεταιρισμό που υπολειτουργούσε, με μόνο ενεργό κομμάτι του το ελαιοτριβείο. Σε αυτό καλωσορίσαμε και τους βιολογικούς ελαιοκαλλιεργητές, δίνοντας νέα πνοή στην παραγωγική μας δραστηριότητα. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε σε τυποποίηση λαδιού, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας στην αγορά. Παράλληλα, δημιουργήσαμε μια ομάδα παραγωγών γάλακτος, ενισχύοντας την αγροτική μας οικονομία και προσφέροντας στους παραγωγούς μας καλύτερες συνθήκες και προοπτικές. Και δεν σταματάμε εδώ, καθώς η Άντισσα έχει πολλά να δώσει στους ανθρώπους της. Με την υποστήριξη και τη συνεργασία όλων μας, μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για το χωριό μας.

 *Πρόεδρος του Ελαιουργικού Κτηνοτροφικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους ελαιουργικούς φορείς

Τα επενδυτικά σχέδια για τα νησιά πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 150.000 ως 2.500.000 ευρώ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ – Μυτιλήνη από 4 Μαΐου 2025

Η Jet2.com προσθέτει 11 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 το πρόγραμμα που θα προσφέρει στους πελάτες της
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.000 Τούρκοι σε μία ημέρα στη Μυτιλήνη

Κυρίως από την Κωνσταντινούπολη οι αφιχθέντες που εκτιμούν το καλό φαγητό και τις προσιτές τιμές της Λέσβου, αξιοποιώντας τη βίζα- εξπρές
ΕΛΛΑΔΑ

Οριζόντια επιδότηση για το ρεύμα υπόσχεται η κυβέρνηση

Άγνωστο το ύψος της επιδότησης ρεύματος. Θα δοθεί μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Έρχονται νέες ανακοινώσεις στα τέλη Ιουλίου.
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνει μέρισμα η Group Attica

Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η καταβολή του μερίσματος
ΕΛΛΑΔΑ

To 60% των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ

Συντάξεις φτώχειας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία γι’ αυτό αυξάνονται οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στην εργασία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μία ακόμη παράταση

Αφορά την ολοκλήρωση των σχεδίων βελτίωσης του 2017
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τις 23 Ιουλίου οι ενστάσεις των βιοκαλλιεργητών

Μηχανογραφικά θα γίνεται η εξέταση των ενστάσεων αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γάμος Αυστραλών στη Μυτιλήνη, την «αυθεντική» Ελλάδα

Η τελετή έγινε στο Αρχοντικό Τσακίρη στον Μακρύ Γιαλό και η δεξίωση στο ξενοδοχείο «Λώριετ»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περίεργη επαναπροκήρυξη

Ούτε η Hellenic Seaways δεν ενδιαφέρεται για τις προσεγγίσεις του Νήσος Σάμος σε Ψαρά και Οινούσσες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τούρκοι τουρίστες παντού στη Μυτιλήνη

Η πρωτεύουσα της Λέσβου θύμισε τουριστική πόλη για λίγες μέρες, 4.313 αφίξεις μέσα σε μόλις τρεις μέρες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ