× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερχεται το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Με θέμα τη «Φιλία», 9-19 Αυγούστου 2024- Εναρκτήριες εκδηλώσεις στο Κάστρο Μυτιλήνης, στο Κάστρο Σιγρίου, στο Ιερό Μέσων και στη Μόρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2024

Ερχεται το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Eleonora Pouwels Pure Photography

Με θέμα τη "Φιλία", το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό του, προσκαλώντας το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου 2024. Το μαγευτικό νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα ο Μόλυβος θα αποτελέσουν το σκηνικό για ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων, υπογραμμίζοντας την έννοια της φιλίας και τη δύναμή της να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους οι Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη Doerken και Κυβέλη Doerken, «στα ελληνικά, η λέξη φιλία αναφέρεται αφενός στην έννοια ενός υψηλού ιδανικού, αφετέρου σε έναν από τους θεμέλιους λίθους μιας ευημερούσας κοινωνίας. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κλείνει δέκα χρόνια, επέτειος που αφιερώνεται σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του Φεστιβάλ στο διάστημα αυτό. Η παρουσία και η επιτυχία του συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που απορρέει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους, απόψεις, χώρες και πολιτισμούς - εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση των ανοικτών οριζόντων, της ανεκτικότητας, της φιλομάθειας και της φιλίας. Πώς μπορούμε, όμως, να αναγνωρίσουμε την αληθινή φιλία; Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη φιλίας. Τη φιλία από προσωπικό συμφέρον (δια το χρήσιμον), τη φιλία από ευχαρίστηση (δι’ ηδονήν) και την αποκαλούμενη τέλεια φιλία (κατ’ αρετήν). Η τέλεια φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα, την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή καλοσύνη. Τέλεια είναι η φιλία των ανθρώπων που είναι αγαθοί και όμοιοι στην αρετή. Τέτοιοι φίλοι είναι όμοιοι ο ένας με τον άλλον, επειδή είναι αγαθοί οι ίδιοι από μόνοι τους. Στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές τέτοιας φιλίας - συνάντηση ποικίλων πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, μία πρόταση γάμου, σχέσεις που εδραιώνονται και εξελίσσονται μέσω της μουσικής ανεξαρτήτως ηλικίας, έναν γάμο, και τόσες άλλες αξέχαστες εμπειρίες. Η κλασική μουσική παραμένει ενεργή και ζώσα επειδή μέσα της συμβιώνουν διαφορετικά μοτίβα, πολιτισμικές αναφορές, ρυθμοί, ιδέες και συναισθήματα. Ας γίνει η μουσική το ιδανικό παράδειγμα για να ξυπνήσει μέσα μας το ίδιο όραμα - να δημιουργήσουμε νέες φιλίες και να είμαστε ευγνώμονες για τις φιλίες που ήδη μας αγκαλιάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει και πάλι διάσημους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, η Antje Weithaas (Άντιε Βάιτχαας ), η οποία ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες από τις κορυφαίες ορχήστρες της Γερμανίας, με πολλές διεθνείς διακεκριμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς (μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Μαρκ Άλμπρεχτ) και έχει υπάρξει καλλιτεχνική διευθύντρια, επί μία δεκαετία, και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης. Ο Sebastian Manz (Σεμπάστιαν Μαντς ), ο οποίος στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο είχε αποσπάσει α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού. Ο Simon Bode (Ζίμον Μπόντε) ένας από τους πιο περιζήτητους λυρικούς τενόρους της γενιάς του και o κιθαρίστας Petrit Ceku (Πετρίτ Τσέκου), ο οποίος έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Πάρκενινγκ (Μαλιμπού), ο Διαγωνισμός Εγxόρδων του Σαντ (Άλλενταουν), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι (Μπολόνια) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Κλασικής Κιθάρας Μικέλε Πιτταλούγκα (Αλεσσάντρια).

Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ θα είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου, το φετινό θέμα θα πλαισιώσει και μία ενδιαφέρουσα ημερίδα το  μεσημέρι της 17ης Αυγούστου, με θέμα: «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;», με τη συμμετοχή των Σταμάτιου M. Κριμιζή, ακαδημαϊκού, αστροφυσικού, Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Head Emeritus στο Τμήμα Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, της Παρασκευής Κεφαλά, καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής–Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ) και του Anthony Bossis, κλινικού ψυχολόγου, καθηγητή ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθηγητής κλασικών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, ερευνητής στο Lundquist Institute-UCLA. Την ημερίδα θα συντονίσει η Χλόη Μπάλλα, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το κυρίως Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου) όπως κάθε χρόνο θα πλαισιώσουν οι εναρκτήριες συναυλίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 9,10,11 και 12 Αυγούστου, στις μεσαιωνικές αποθήκες Σαπλιτζά του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, στο Οθωμανικό Κάστρο Σιγρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μέσων και στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας, αντίστοιχα, αλλά και τα Molyvos Musical Moments, οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια, παραλίες και άλλα σημεία του Μολύβου, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Στο Μόλυβο, με τη μοναδική του αρχιτεκτονική και το μαγευτικό τοπίο, ξεκινά σε λίγο καιρό ένα φεστιβάλ που επάξια έχει κερδίσει τη θέση του δίπλα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης. Ένα φεστιβάλ που φέτος, θα υμνήσει την ομορφιά της ανθρώπινης σύνδεσης και μας καλεί να το επισκεφτούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο Ticketservice

Για περισσότερες πληροφορίες: www.molyvosfestival.com

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Kωμωδίες και ρομαντικές κομεντί που βασίζονται σε έργα του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Νιλ Σάιμον
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλλαγή ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου

Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου λόγω καύσωνα
ΘΕΑΤΡΟ

Ακυρώνεται η παράσταση «Τουρκομερίτισσα»

Επρόκειτο να ανεβεί σήμερα, Τετάρτη στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό φεστιβάλ, Λεσβιακό Καλοκαίρι και επισκευή των πολιτιστικών κέντρων

Ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού στη Λέσβο, αλλά και γεμάτη νιώθει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης Eριφύλη Χιωτέλλη που έκανε στο «Ν» έναν απολογισμό των 6,5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πισωγύρισμα η αναβολή του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs

Για οικονομικούς λόγους δεν θα γίνει η φετινή διοργάνωση που είχε αναδείξει τον κινηματογράφο, τα ντοκιμαντέρ και διεθνείς βραβευμένες παραγωγές στο Βόρειο Αιγαίο επί 11 χρόνια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση Ζωγραφικής της Καίτης Μεσσηνέζη στη Μυτιλήνη

Από 29 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου στη ΦΕΜ, στο Κάτω Κάστρο
ΒΙΒΛΙΟ

Δανειστική βιβλιοθήκη στο Παλαιοχώρι Λέσβου

Για μικρούς και μεγάλους
ΜΟΥΣΙΚΗ

H Πέννυ Μπαλτατζή στο Κάστρο Μυτιλήνης

Φέρνει το «σπάνιο και εξωτικό χαρμάνι» της στο Λεσβιακό Καλοκαίρι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση του Θεόφιλου και του Γουναρόπουλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

«Συστήνοντας τον Θεόφιλο στον Teriade – Ο Γ. Γουναρόπουλος και η συγκυρία μιας συνάντησης» στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΘΕΑΤΡΟ

Ευχαριστήθηκε η Φίλια την παράσταση «Δεν πληρώνω»

Απολαυστική η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Ανάπτυξη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ