× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλη η αλήθεια για τις τιμές του ελαιολάδου

Να επιτραπεί η χύμα διακίνηση του προϊόντος για να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/6/2024

Όλη η αλήθεια για τις τιμές του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Στα 8,06 ευρώ έφθασε η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα η τιμή του παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε οριακά κάτω από τα 7,5 ευρώ ανά κιλό ενώ η τιμή του Ισπανικού βιομηχανικού άσσου διαμορφώθηκε στα 7,20 ευρώ ανά κιλό.

Από τις 17 Μάη και μετά είναι φανερό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Olivar, πως οι τιμές του ελαιολάδου, στην Ισπανία κινούνται με μικρά σκαμπανεβάσματα λίγο πάνω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Απρίλιο και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μάη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γενικότερη τάση των τιμών δείχνει να είναι ελαφρά ανοδική. Ωστόσο οι τυποποιητές συνεχίζουν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την αγορά προσπαθώντας να αποφύγουν μια γενικότερη αύξηση των τιμών. Βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν, για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, είναι η μείωση των αποθεμάτων που διατηρούν στις αποθήκες τους. Το ίδιο κάνουν και οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Στην αντίπερα όχθη, στην πλευρά της προσφοράς, το βασικό όπλο είναι τα εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα αλλά και η πεποίθηση πως θα διαψευστούν οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου της νέας χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε είναι κοινή παραδοχή πως οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου είναι εξαιρετικά περιορισμένες για τα τέλη του φετινού καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση των δύο πλευρών (προσφοράς και ζήτησης) θα είναι διαρκής και αμφίρροπη. Όχι μόνο μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου αλλά και για την νέα ελαιοκομική χρονιά. Καθώς μέχρι και τις αρχές του Δεκεμβρίου οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου στην αγορά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Κατά συνέπεια βάσιμα οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να περιμένουν διατήρηση των τιμών παραγωγού, του ελαιολάδου, σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους επόμενους μήνες. Δύσκολα όμως θα δούμε τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 9 – 10 ευρώ ανά κιλό που είδαμε στις αρχές του 2024.

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για παραγωγούς και καταναλωτές ελαιολάδου θα ήταν να επιτραπεί η απευθείας πώληση χύμα ελαιολάδου. Ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές και οι παραγωγοί να πουλήσουν σε τιμές ικανοποιητικές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Ετήσια δημοσιογραφική εκδήλωση για τη Lidl Ελλάς με τίτλο «Καλύτερη Ποιότητα Ζωής»

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης, η εταιρεία παρουσίασε τη στρατηγική της και τη συνολική επίδραση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν μέτρα προστασίας της αγροβιοποικιλότητας

Συμμαχία οργανώσεων ζητά αλλαγές στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό με στόχο τη διάσωση της αγροβιοποικιλότητας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες εκτός επιδοτήσεων

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ιστορικά χειρότερη πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων που ξεκινά την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ντογκούλης κατά Βορίδη και Αυγενάκη

Ο πρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ καταγγέλλει τον Μπαμπασίδη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για χρηματικές συναλλαγές και τον χαρακτήριζε «γκάγκστερ».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολοσχερής καταστροφή για 1.754 κτηνοτρόφους από την ευλογιά

Η νόσος έχει ήδη αφανίσει 423.000 αιγοπρόβατα. Μείωση των κρουσμάτων καταγράφηκε την εβδομάδα 17 ως 23 Νοεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κραύγη αγωνίας από τον πρωτογενή τομέα των νησιών του βορείου Αιγαίου

Η ακαρπία «ξηλώνει» επιχειρηματικά σχέδια και επαγγελματική ιδιότητα – Επείγον αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλλη για προστασία των Νέων Αγροτών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του «Φραπέ» στην εξεταστική

Η κατάθεση του Γιώργου Ξυλούρη προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μηχανισμό αυτόματης επιστροφής των επιδοτήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ Θυελλώδης κατάθεση της Πόπης Σεμερτζίδου

Το στέλεχος του αγροτικού τομέα της Ν.Δ. παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει κερδίσει λαχείο ή λαχεία
ΑΓΟΡΑ

2 εκατομμύρια χρήστες Lidl Plus

Η Lidl Ελλάς το γιορτάζει, προσφέροντας 100.000 ευρώ για τα ψώνια της χρονιάς!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σοβαρές καταγγελίες της ΕΘΕΑΣ για την κατανομή των βοσκοτόπων

Κίνδυνος μαζικών απωλειών ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους λίγες ημέρες πριν τις πληρωμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή βελτίωση του τζίρου των καταλυμάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Άνοδος για Λέσβο και Σάμο αλλά μεγάλη πτώση για τη Χίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ