× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

«Νέοι αγρότες» τα μυστικά της νέας προκήρυξης

Δείτε εδώ τα κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα για κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς στο Βόρειο Αιγαίο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/5/2024

«Νέοι αγρότες» τα μυστικά της νέας προκήρυξης

Η ιδιόκτητη γη θα παίξει σημαντικό για την είσοδο στο πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες» και τις χρηματοδοτήσεις που αυτό εξασφαλίζει δήλωσε στο ρ/σ  99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης. Πρόσθετα μόρια θα πάρουν όχι μόνο όσοι έχουν τίτλους σπουδών (πτυχία) είτε είναι γεωτεχνικής κατεύθυνσης είτε όχι. Ευνοημένοι θα είναι και όσοι είναι ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου (όπως και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο) χρειάζονται 58 στρέμματα ελαιοποιήσιμης ελιάς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Όμως αν καλλιεργούν ελιές διπλής κατεύθυνσης (ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες) τότε αρκούν 33 στρέμματα.

Η πρώτη κατηγορία κτηνοτρόφων εντάσσεται στο πρόγραμμα με 75 πρόβατα, η δεύτερη με 107 και η τρίτη με 150. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει ο κτηνοτρόφος να έχει ενήλικα πρόβατα.

Νέοι αγρότες από τον κλάδο της αμπελουργίας μπορούν να ενταχθούν από τα νησιά της Λήμνου και της Σάμου κατά κύριο λόγο. Η ελάχιστη έκταση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου που πρέπει να καλλιεργούν είναι 15 στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε κάθε υποψήφιος νέος αγρότης πρέπει να αναλογιστεί πως με την είσοδο του στο πρόγραμμα αναλαμβάνει μία σειρά από υποχρεώσεις- δαπάνες. Για να μπορέσει να τις εξυπηρετήσει θα πρέπει να έχει όσο γίνεται περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις ή περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα ώστε να λάβει όσο γίνεται μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Νέα στοιχεία στην προκήρυξη

Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σύντομα και θα περιλαμβάνει ορισμένες πρόσθετες αλλαγές όπως είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Κατάργηση της βαθμολογίας για ανέργουςκαι οικογενειακό εισόδημα.

- Τα 10ετή μισθωτήρια συμβόλαια για να μοριοδοτηθούν απαιτείται να γίνονται υποχρεωτικά μέσω συμβολαιογράφου (συμβολαιακά ενοικιαστήρια). Οι υποψήφιοι με ιδιόκτητη γη μπορούν να λάβουν ως 15 μόρια σε σχέση με τους υπόλοιπους θα μπορούν να λάβουν μέχρι 7 μόρια.

- Δεν θα λάβουν μόρια μόνο όσοι έχουν πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, αλλά θα μετράει στη βαθμολογία οποιαδήποτε πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης αλλά για μισά μόρια 4,5 μόρια (9 μόρια για γεωπόνους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Για τους βαθμούς της συμμετοχής σε Ομάδες και Οργανώσεις (3 μόρια) αυτή τη φορά θα απαιτείται και η δέσμευση παραμονής σε αυτής, με το χρόνο να προσδιορίζεται στην πρόσκληση.

- Οι κτηνοτρόφοι αυτόματα εφόσον δηλώσουν μόνο ζωικό κεφάλαιο και όχι κάποια καλλιέργεια στο ΟΣ∆Ε τους για την προσμέτρηση της Τυπικής Απόδοσης, θα λάβουν 13 μόρια. Πρόκειται για ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι των υποψηφίων που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και δεν δηλώνουν ιδιόκτητα αγροτεμάχια.

- Τα περιφερειακά κριτήρια αν και με μεγάλη βαρύτητα (συνολικά 32 βαθμοί, 12 από τον αρχικό προσανατολισμό και 17 από τη μελλοντική κατάσταση) δεν θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, παρά μόνο για το πιάσιμο της βάσης.

- Οι περισσότεροι υποψήφιοι θα βάλουν στο επιχειρηματικό τους σχέδιο όρο για επενδύσεις άνω των 17.500 ευρώ (7 βαθμοί) κάτι που ίσχυε και στην περασμένη πρόσκληση. Για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια θα εκδοθεί πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης το 2025.

Δεν θα να είναι επιλέξιμος ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός αλλά μόνο ο καινούργιος.

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν πως δεν πρέπει να δηλώνονται επενδύσεις για να μην γίνουν μετά καθώς το «ανεξέλεγκτο δήλωμα» στους φακέλους θα τιμωρηθεί. Δηλαδή, δεν θα μπορούν πια μετά τις εντάξεις οι δικαιούχοι να χαμηλώσουν τη βαθμολογία όσο θέλουν αλλά κατά 10-15 μόρια το πολύ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην καρδιά των τουριστικών εξελίξεων, Χριστόφας και Γιαννάκας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες της 32ης Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» εξασφαλίζει φτηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μιλήσαμε με την πρόεδρο, Ελίζα Κολοβού και τον Δημήτρη Κιτσικόπουλο που μετέφερε τεχνογνωσία από τα Γιάννενα και την ΚοινΣΕΠ «Electra Energy»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνη

Με ρυθμό 11,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα διαφυλλικής θρέψης παρουσιάζει το CineΦυτόπολις

Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευδεμίδα στα αμπέλια της Λήμνου

Να ληφθούν μέτρα φυτοπροστασίας από τους αμπελουργούς του νησιού συνιστά το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για εμφάνιση της ξυλέλλας στη Κέρκυρα

Η Διεύθυνση Γεωργίας της Κέρκυρας έλαβε δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου
ΑΓΟΡΑ

Πού θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στη Μυτιλήνη;

Θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην Προκυμαία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή αύξηση 40% στις αφίξεις charter το Μάιο στη Λέσβο

Συνολικά ήρθαν στο νησί 8.526 άτομα, ενώ το 2023 είχαμε 6.085 αφίξεις. Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδοί στα ίδια επίπεδα, αύξηση από Αγγλική αγορά κατά 73%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως 27 Ιουνίου οι αιτήσεις για αποζημίωση από τα αγριοκούνελα

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ