× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας ταξιδεύουν στη γνώση με τρόπους υπέροχους και μοναδικούς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 18/5/2024

Βιβλία που μας ταξιδεύουν στη γνώση με τρόπους υπέροχους και μοναδικούς

Μα πού πήγαν όλοι; Της Σοφίας Δάρτζαλη, ένα έξυπνο και ευφάνταστο κείμενο που μας ταξιδεύει στο χώρο της τέχνης, της ζωγραφικής, τον χώρο τον μουσειακό. Η ξεχωριστή εικονογράφηση είναι του Βασίλη Κουτσογιάννη. Αναζητήστε το και απολαύστε το μαζί με τα παιδιά σας! Τα ρεύματα της ζωγραφικής θα σας προσφέρουν ένα όμορφο ταξίδι! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για παιδιά από 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Μα πού πήγαν όλοι; Αναρωτιέται ο Πέδρο, ο ήρωας του βιβλίου, ο οποίος ζει σε έναν πίνακα εδώ και πολλά χρόνια. Ας γνωρίσουμε το βιβλίο! Ίσως μάθουμε τι συμβαίνει όταν σε ένα μουσείο τα φώτα κλείνουν. Μπορεί να σου αρέσουν τα μουσεία, αλλά μπορεί και όχι. Ίσως τα εκθέματα ή οι πίνακες να σου φαίνονται ακίνητα όταν τα κοιτάζεις, σωστά; Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι κανείς εκεί; Όταν το μουσείο κλείνει το βράδυ ή όταν κλείνει «για τα καλά»;

Ο άτλαντας τον ανακαλύψεων, ένα υπέροχο ταξίδι στο χώρο των ανακαλύψεων θα σας προσφέρει τούτο το βιβλίο! Απίστευτοι εφευρέτες, εξερευνητές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο! Υπογράφει ο Τσιάκο τζε Μοράις, μετάφραση Έρυκα Πάλλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο! Καταπιάνεται με όλα ή σχεδόν με όλα τα θέματα! Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί ‘’Ο άτλαντας των μύθων’’ και ‘’Ο άτλαντας της ιστορίας’’. Για παιδιά από 7 ετών.
Περιγραφή: Ετοιμάσου να ξεκινήσεις ένα μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης. Ίσως θελήσεις να πάρεις μαζί σου έναν χάρτη…

Αλλά αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος άτλαντας. Οι «χάρτες» του βιβλίου αυτού είναι υπέροχες, ευφάνταστες σκηνές, γεμάτες από απίστευτες εφευρέσεις και σπουδαίες ανακαλύψεις. Υπάρχουν δώδεκα κεφάλαια προς εξερεύνηση, τα οποία δείχνουν πώς οι άνθρωποι ανακάλυψαν τα πάντα, από την ιατρική και την τεχνολογία μέχρι τα τρόφιμα, το Διάστημα, ακόμη και τον αθλητισμό. Καθώς ταξιδεύεις, θα συναντήσεις καταπληκτικούς εφευρέτες, εξερευνητές, καλλιτέχνες και αστροναύτες από όλο τον κόσμο. Θα δεις πώς εφευρέθηκε η γραφή, η ιατρική, τα αυτοκίνητα και η σοκολάτα (και ό,τι άλλο ενδιάμεσα). Θα συναντήσεις ρομπότ και δεινόσαυρους. Θα εντοπίσεις μικροσκοπικούς διαστημικούς ανιχνευτές, αρχαίο τυρί και το ναυάγιο του Τιτανικού. Θα είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό ταξίδι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς θάλασσα μεριά… Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της ναυτιλίας, ένα εξαιρετικό βιβλίο της Δανάης Μπεζαντάκου, με απόλυτα ταιριαστές εικόνες της Θέντα Μιμηλάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα. Ένα βιβλίο διαφορετικό! Μας ταξιδεύει στα της ναυτιλίας! Με ξεναγό μας ένα καπετάνιο από την Χίο, τον Κάπτεν Τζίμ! Δίνει χρήσιμες πληροφορίες και ανοίγει ορίζοντες! Το Forum ξεχωριστό που μας τα γνωρίζει και γνωρίζουμε, όλοι όσοι αγαπάμε την θάλασσα και την ναυτοσύνη. Άλλωστε είμαστε λαός που πάνω από 3000 χρόνια δραστηριοποιείται στη θάλασσα. Μακάρι να υπήρχαν αντίστοιχα βιβλία για παιδιά σχετικά με κάθε τομέα. Είναι κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών.

Περιγραφή: Ταξιδέψτε με τον κάπτεν Τζιμ στον μαγευτικό κόσμο της ναυτιλίας, τη «γέφυρα» που ενώνει τις ηπείρους τις οποίες χωρίζει η θάλασσα. Αναγνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους πλοίων – από τα πλοία μεταφοράς χύμα φορτίου και τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι τα πλοία Ro-Ro και τα τεχνολογικά εξελιγμένα δεξαμενόπλοια.

Ανακαλύψτε τα μυστικά της ναυπηγικής με τη ναυπηγό Δανάη, την επιστήμονα πίσω από αυτούς τους πλωτούς γίγαντες. Δείτε γιατί τα πλοία, σχολαστικά συναρμολογημένα για να αντέχουν στις προκλήσεις της θάλασσας, είναι πραγματικά πλωτά εργοστάσια με κοινό στόχο και περίπλοκες λειτουργίες.
Η περιπέτεια όμως δεν σταματά εκεί… Μάθετε για την ιστορία και τον ζωτικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, όπου ένα μικρό έθνος γίνεται ο ηγέτης των θαλασσών αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου.
Γνωρίστε τους εφοπλιστές, τους πλοιοκτήτες και τις διαφορές τους και, παράλληλα, εξερευνήστε τα διάφορα επαγγέλματα στο πλοίο και στη στεριά, τον τρόπο καθοδήγησης των νέων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα μέσω του YES Forum και τις αμέτρητες ευκαιρίες που προσφέρει η ναυτιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κορίτσι που ζωγράφιζε τον άνεμο, του Βασίλη Κάργα, σε εικονογράφηση του Ραφαήλ Ελκά και της Μαρίας Νασοπούλου, με φανερή την ατμόσφαιρα την βυζαντινή και την υπέροχη τέχνη της αγιογραφίας να υποβόσκουν! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρτέον. Ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι υπάρχουν μικροί εκδοτικοί που μας δίνουν ξεχωριστά βιβλία! Όπως είναι τούτο! Ένα υπέροχο βιβλίο που μας ταξιδεύει στα χρώματα, στην ζωγραφική και στους αέρηδες! Μα τι όμορφος τρόπος για να τους μάθουμε τους ανέμους, στα παιδιά μας, προσφέροντας τους αυτό το βιβλίο! Το ανεμολόγιο, τα μποφόρ και τους αέρηδες! Προτείνω να το αναζητήσετε!
Περιγραφή: Άνεμοι υπάρχουν λογιών λογιών και έρχονται από κάθε σημείο του ορίζοντα. Άνεμοι που παίζουν και χορεύουν με τα φύλλα του φθινοπώρου, άνεμοι που σκορπίζουν τα σύννεφα φέρνοντας την άνοιξη, άνεμοι που μας δροσίζουν και μας χαϊδεύουν το καλοκαίρι, αλλά και άνεμοι που μας παγώνουν τον χειμώνα και ανταριάζουν τις θάλασσες.

Τι θα συμβεί όμως όταν η Μυρτώ, ένα κορίτσι που αγαπά τη ζωγραφική, θελήσει να τους γνωρίσει; Ποιος θα μπορούσε να της αφηγηθεί καλύτερα τους ανέμους; Θα καταφέρει άραγε να τους ζωγραφίσει;

Εμπρός λοιπόν! Ας γνωρίσουμε τους ανέμους κι ας μάθουμε τα ονόματά τους και τις ιστορίες που κουβαλούν μαζί με την Μυρτώ. Γιατί ανοίγοντας αυτό το βιβλίο, ανοίγετε και τον ασκό του Αιόλου, ελευθερώνοντας τους ανέμους της γης, της θάλασσας και τ’ ουρανού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασπριχώρα, ένα παραμύθι κοινωνικό, του Νίκου Τομαρά, εικόνες Studded Betrayal (Χριστίνα Δημητρά), εκδόσεις Πατάκης. Ένα ταξίδι αλλιώτικο, ταξίδι αναζήτησης με έναν αλληγορικό τρόπο, προς τα μέσα μας, θα έλεγα! Ένα από τα βιβλία εκείνα που δεν έχουν να σημειώσουν ηλικία αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται! Απευθύνεται σε όλους, μικρούς, (από 10-11 ετών ίσως), μεγάλους και μεγαλύτερους! Ιδιαίτερα χρήσιμο ανάγνωσμα για έφηβους θέλω να υπογραμμίσω! Ο κάθε ένας έχει να πάρει από αυτό, αυτό που χρειάζεται, ανάλογα με την ηλικία και την φάση της ζωής του!

Περιγραφή: Ο Πεύκος προτείνει την αναζήτηση μιας ζωής απαλλαγμένης από τον φόβο και τις ενοχές. Με σύμμαχό του το Φεγγάρι, εκφράζει την αλήθεια του, χωρίς να προκαλεί πόνο στους άλλους. Δεν παίρνει προσωπικά τα λόγια και τις αντιδράσεις τους. Δε νιώθει για αυτούς, αλλά μαζί με αυτούς. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του ακόμα και στη συνάντησή του με το Δέντρο του Κακού. Αμφισβητεί, αλλά δεν επικρίνει και δεν απορρίπτει. Κάνει τις δικές του επιλογές και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτές. Δεν είναι Δέντρο Καθώς Πρέπει, δεν πίνει καφέ με τους Παπαγάλους και δεν τα πάει καλά στα Δεντρομαθήματα. Ακούει προσεκτικά τις ιστορίες των άλλων ενώ αντιστέκεται στους κανόνες που θέτουν οι μικροί τύραννοι γύρω τριγύρω.

Μια αλληγορική διήγηση, για μεγάλα παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, μας ανεβάζει στο τρενάκι των εικόνων σε ένα ταξίδι αναζήτησης δίχως φόβους, προς την αυτογνωσία και την ελευθερία.

*Η  Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πισωγύρισμα η αναβολή του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs

Για οικονομικούς λόγους δεν θα γίνει η φετινή διοργάνωση που είχε αναδείξει τον κινηματογράφο, τα ντοκιμαντέρ και διεθνείς βραβευμένες παραγωγές στο Βόρειο Αιγαίο επί 11 χρόνια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση Ζωγραφικής της Καίτης Μεσσηνέζη στη Μυτιλήνη

Από 29 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου στη ΦΕΜ, στο Κάτω Κάστρο
ΒΙΒΛΙΟ

Δανειστική βιβλιοθήκη στο Παλαιοχώρι Λέσβου

Για μικρούς και μεγάλους
ΜΟΥΣΙΚΗ

H Πέννυ Μπαλτατζή στο Κάστρο Μυτιλήνης

Φέρνει το «σπάνιο και εξωτικό χαρμάνι» της στο Λεσβιακό Καλοκαίρι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση του Θεόφιλου και του Γουναρόπουλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

«Συστήνοντας τον Θεόφιλο στον Teriade – Ο Γ. Γουναρόπουλος και η συγκυρία μιας συνάντησης» στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΘΕΑΤΡΟ

Ευχαριστήθηκε η Φίλια την παράσταση «Δεν πληρώνω»

Απολαυστική η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Ανάπτυξη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Καλοκαίρι με το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Μετά το Πέραμα Γέρας, τα σαντούρια «πάνε» στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, Λεπέτυμνο, Φίλια, Πλωμάρι, Άγρα και «σπίτι τους»
ΜΟΥΣΙΚΗ

H Kατερίνα Λιόλιου στο Κτήμα Οινοφόρος

Το Σάββατο 20 Ιουλίου μαζί της ο ταλαντούχος Γιάννης Αρβαντίδης
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με γιορτές, συναυλίες, γαστρονομία και πανηγύρια, απογειώνει το καλοκαίρι η Δυτική Λέσβος

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν επίσημα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου με συναυλία από το σχήμα του Μάνου Σιμιτσή στον Πολιχνίτο.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

11η ανατρεπτική έκθεση στην Αγία Παρασκευή Λέσβου της K‑Gold Gallery

Ο Νικόλας Βαμβουκλής μιλά στο «Ν» για τον Κώστα Σταφυλάκη από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τις δράσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο στην Καλλονή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στο συναρπαστικό Μουσείο‑ Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη‑ Teriade

Το πρώτο μουσείο μοντέρνας τέχνης που λειτούργησε στον ελληνικό χώρο βρίσκεται στη Βαρειά Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία που ξεχώρισαν

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*