Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023
Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2024

Οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά (+3,6% σε όγκο) το 2023, με την αξία εξαγωγών να αυξάνεται κατά 8,13 δισ. ευρώ (+5,3%). Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές τυριών (κυρίως υψηλής αξίας premium τυριά) επηρεάστηκαν περισσότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώθηκαν κατά 6,9%, με μείωση για τους δύο κύριους εταίρους της ΕΕ: το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία (-5% και -4% αντίστοιχα). Υποθέτοντας πως οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ θα παραμείνουν σταθερές το 2024, η παραγωγή τυριού στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω (+0,7%) το 2024 εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν περαιτέρω, αν και με βραδύτερο ρυθμό (+2,5%) λόγω της αργής ανάκαμψης της ζήτησης σε ορισμένες σημαντικές εισαγωγικές αγορές. Η εσωτερική κατανάλωση μπορεί επίσης να αυξηθεί κάπως (+0,4%) λόγω της χαλάρωσης των προοπτικών πληθωρισμού των τροφίμων και της μείωσης του κόστους μεταποίησης (π.χ. μείωση του κόστους ενέργειας).
Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ μακριά από τις αναφορές που έκαναν οι Ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις στα τέλη του 2023 για μείωση των πωλήσεων τους που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων. Το επιχείρημα αυτό όταν το βασικό εργαλείο με το οποίο πίεσαν τις τιμές προς τα κάτω.