× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διακοπή στο Εφετείο για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τα αιτήματα αναβολής, αλλά η δίκη θα συνεχιστεί 1 Ιουλίου 2024 στη Μυτιλήνη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/5/2024

Διακοπή στο Εφετείο για τα πλαστά πτυχία αγγλικών
' χρόνος ανάγνωσης

Με εντάσεις ξεκίνησε να δικάζεται την Τρίτη 14 Μαϊου 2024 σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των πλαστών πτυχίων αγγλικών που διαπιστώθηκαν σε κέντρο ελευθέρων σπουδών της Μυτιλήνης το 2019.

Παρά το αίτημα αναβολής των δύο κατηγορουμένων λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, θέλησε να ξεκινήσει η υπόθεση, ορίζοντας δικηγόρο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ο οποίος έχει μπροστά του τρεις μήνες να ενημερωθεί για τη δικογραφία, καθώς το δικαστήριο διακόπηκε για την 1η Ιουλίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα η πλευρά των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Πετρέλλης ζήτησε και άλλαξε η σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου, καθώς ο πρόεδρος της έδρας είχε δικάσει στη Θεσσαλονίκη την υπόθεση αρχικά.

Θυμίζουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου 2023, έπειτα από πολλές δικασίμους, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης αποφάσισε την καταδίκη σε πρώτο βαθμό των δύο κατηγορουμένων, ιδιοκτητών του κέντρου σε 5 χρόνια ποινή φυλάκισης, αφού εξέτασε την υπόθεση που αφορούσε 110 πλαστά πτυχία. Χρειάστηκαν πέντε δικηγόροι, δύο στην πολιτική αγωγή και τρεις στην υπεράσπιση, κατηγορούμενοι το ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου, κέντρου ελευθέρων σπουδών στη Μυτιλήνη, δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, μάρτυρες υπεράσπισης. Μάλιστα με την ανακοίνωση της υπόθεσης ξέσπασε σε χειροκροτήματα το ακροατήριο, αποτελούμενο κυρίως από παθόντες πλαστών πτυχίων αγγλικών, που αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχασαν τη θέση τους στο δημόσιο εξαιτίας όλης αυτής της συνθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μας είπε η δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας, Νίκη Τσιριγώτη για τη διακοπή της δίκης:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης αγγλικών Cambridge με όνομα «Bulats», το οποίο από το 2020 αντικαταστάθηκε από το Lingua Skill. Μεσάζοντας από την Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα της χώρας ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Ο κ. Παυλίδης, μάλιστα μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

 

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή, απευθύνονται σε ενήλικες, δεν περιέχουν τεστ στον προφορικό λόγο και την έκθεση και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε ερωτήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί συντοπίτες μας, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν ενός σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το εν λόγω κέντρο ελευθέρων σπουδών Μυτιλήνης παρείχε αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό, από τη Μυτιλήνη, τη Γέρα, το Πλωμάρι και άλλες κοινότητες.

 

 

Το ζευγάρι των κατηγορουμένων είναι παντρεμένο με δύο παιδιά. Η ιδιοκτήτρια άνοιξε το κέντρο το 2009 και άρχισε να συνεργάζεται με τον φορέα πιστοποίησης το 2014. Ο σύζυγός της είναι στέλεχος στο δημόσιο, ενώ έχει παρουσιαστεί η εθελοντική της δράση σε ΕΠΑΛ και παιδιά ΑμεΑ.

 

Από την άλλη, όσο ταλαιπωρημένοι και αν είναι οι κατηγορούμενοι από το φροντιστήριο- ειπώθηκε δε αρκετές φορές ότι η ιδιοκτήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό στο άκουσμα των πλαστών πτυχίων, οι ίδιοι οι παθόντες που δεν χωρούσαν και στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου όταν πρωτοξεκίνησε η υπόθεση, βρέθηκαν υπόλογοι απέναντι στον ΑΣΕΠ, ενώ αποδείχτηκε ότι όσα χρήματα έδωσαν παρακολουθώντας επί μήνες αγγλικά, έμειναν με ένα πτυχίο πλαστό στο χέρι, σε απόγνωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις αλλαγές στην πολιτική δικονομία

Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και ΛΕΑΔ διοργανώνουν εκδήλωση για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τους νόμους 5221/2025 και 5264/2025
Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις αλλαγές στην πολιτική δικονομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αμφισβητεί τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών
Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή η κεντρική δεξαμενή υπερχειλίζει καθημερινά με μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που η δυτική Λέσβος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης
Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευχαριστίες του Συλλόγου Νάκαρα στην Attica Group για τη στήριξη της θεατρικής ομάδας

Παροχή έκπτωσης στη μετακίνηση της ομάδας στην Πάτρα προκειμένου να λάβει μέρος στο θεατρικό Φεστιβάλ Πατρών «Μώμος ο Πατρεύς»
Ευχαριστίες του Συλλόγου Νάκαρα στην Attica Group για τη στήριξη της θεατρικής ομάδας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Εθελοντισμός ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο

Διαγωνισμός για μαθητές και μαθήτριες του Βορείου Αιγαίου από το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Ο Εθελοντισμός ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Eπανεκκίνηση της δίκης με τους 24 διασώστες στη Μυτιλήνη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου
Eπανεκκίνηση της δίκης με τους 24 διασώστες στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Ιώσεις και γρίπη στη Λέσβο... έως την άνοιξη

Τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης
Ιώσεις και γρίπη στη Λέσβο... έως την άνοιξη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα

17 παιδιά χωρίς λεωφορείο
Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημιουργικό «ποδαρικό» για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλονή

Συνάντηση με το ΣιτίΖω, ένταξη εκπαιδευομένων σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επίσκεψη στη βιβλιοθήκη
Δημιουργικό «ποδαρικό» για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλονή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο

Τι δείχνει ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο
1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

«Μονοκριτηριακή χρήση των βαθμοημερών αφήνει εκτός χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε νησιά»
Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή

Δωρεάν καθοδήγηση, επαγγελματικός προσανατολισμός και ενδυνάμωση για πολίτες που αναζητούν το επόμενο βήμα στη ζωή και την εργασία τους
Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή