× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/4/2024

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές
' χρόνος ανάγνωσης

Ενδιαφέρουσες καινοτομίες περιλαμβάνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Ναυτιλίας για την σύναψη συμβάσεων αποκλειστικής εξυπηρέτησης άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών.  Πρόκειται για συμβάσεις που θα συναφθούν χωρίς μίσθωμα και παραδοσιακά καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον σε αυτή πρόσκληση. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 30 Απριλίου του 2024 και οι συμβάσεις αφορούν την επόμενη δρομολογιακή περίοδο, δηλαδή 1 Νοεμβρίου 2024 – 31 Οκτωβρίου 2025. Η διαδικασία αυτή προηγείται του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές με την προσφορά μισθώματος. Επί της ουσίας οι γραμμές που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μια λίστα αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας από διάφορους. Η πραγματική πολιτική βούληση του υπουργείου Ναυτιλίας θα αποτυπωθεί όταν θα δοθεί στην δημοσιότητα ο διαγωνισμός, για τις άγονες γραμμές, με την προσφορά μισθώματος.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον πως η πρόσκληση αφορά συμβάσεις ενός ως πέντε ετών,  κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για να δούμε πολυετείς συμβάσεις ανάθεσης των άγονων γραμμών.

Οι γραμμές, που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για τις οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες  (χωρίς μίσθωμα) είναι:

1)Οι συνδέσεις με το  λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  (π.χ.) Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λέσβος με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

2)Οι συνδέσεις με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης  (π.χ. Θεσσαλονίκη ή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κήρυκος Ικαρίας). Στις  προτεινόμενες γραμμές για τις συνδέσεις με Καβάλα και Θεσσαλονίκη εντάσσεται και το λιμάνι του Σιγρίου (ως εναλλακτικά με το λιμάνι της Μυτιλήνης).

3)Στην άγονη γραμμή  Λαύριο  - Άη Στράτης  - Λήμνος το υπουργείο Ναυτιλίας επιμένει να βάζει προσεγγίσει το λιμάνι των Μεστών της Χίου, για την καλοκαιρινή περίοδο.  Με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γραμμή που δεν εξυπηρετεί ούτε τους επιβάτες, ούτε τις μεταφορικές εταιρείες.

4)Για πρώτη φορά, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, βλέπουμε να προτείνονται προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της Πέτρας, ένα λιμάνι που μέχρι σήμερα ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί ως επιβατικό λιμάνι.

5)Στις προτεινόμενες γραμμές προβλέπεται η σύνδεση της Χίου, της Λέσβου, της Λήμνου με τις Βόρειες Σποράδες και τα λιμάνια του Βόλου ή της Κύμης. Οι συνδέσεις με το λιμάνι της Κύμης ποτέ δεν έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς  βρίσκεται πολύ μακριά από την Αθήνα και με οδικό δίκτυο που δεν βοηθά στην γρήγορη προσέγγιση στο λιμάνι. Η σύνδεση με τον Βόλο έχει τεθεί ως αίτημα που από πολλές πλευρές μένει να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στη Σάμο

Περίπου 14.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ στη Χίο

Ο Frank Yiannas, πρώην αναπληρωτής Επίτροπος του FDA, μιλά στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας για τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που αφορούν τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Του ΑΤΑΚ το κάγκελο γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κατάθεση των αιτήσεων κλείνει στις 29 Αυγούστου αλλά των ΑΤΑΚ στις 30 Σεπτεμβρίου
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρτογράφηση των αναβαθμίδων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Μέτρου 2.1 Γεωργικών Συμβούλων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπηρεσιακό πρόεδρο αποκτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξωφρενική αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Τρελές αυξήσεις στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία για προστασία των ψαράδων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση στην Πέτρα με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου κλείνει το ΟΣΔΕ

Περίπου 100.000 αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ