× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η Καράβα μπάρκαρε. Καλημέρα σας»

Το τετραήμερο των «μαχών» και το μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου μετά το πάγωμα της επίταξης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/2/2020

«Η Καράβα μπάρκαρε. Καλημέρα σας»
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η μάχη του τετραήμερου αγώνα, του σύσσωμου λαού της Λέσβου, κερδήθηκε, σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των ΜΑΤ, αλλά και το πάγωμα της επίταξης της περιοχής της Καράβας. Τα χαμόγελα των κατοίκων της Λέσβου, πριν ακόμα ανακοινωθεί το πάγωμα της επίταξης που δημοσίευσε χτες το «Ν» έκαναν αίσθηση στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, κατά τη δεύτερη μέρα Γενικής Απεργίας, όπου είχαν παραλύσει τα πάντα και όλοι βρίσκονταν στους δρόμους ή στο σπίτι με βάρδιες. Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, φορείς και επιστημονικοί Σύλλογοι, Επιμελητήριο, όλοι εκεί.

«Η Καράβα μπάρκαρε. Καλημέρα σας» σχολίασε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν αποβιβάστηκαν από το εξπρές Πήγασος οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ψέκασαν απρόκλητα τον συγκεντρωμένο κόσμο, η «εντολή» που φαίνεται ότι είχε δοθεί για άμεση αποτελεσματικότητα έμοιαζε σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μυτιλήνης, Στρατής Δαγκλής και η Εριφύλη Γιαννάκα από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ήταν εκεί. Κανένας άλλος. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στην Καράβα, όπου από τις 11 το βράδυ είχαν χτυπήσει οι καμπάνες στον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά. Ως και από τη Συκαμιά είχαν φτάσει κάτοικοι περιμένοντας στο ψοφόκρυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ περίμεναν το πρώτο φως της ημέρας για να ψεκάσουν και πάλι απρόκλητα- αφού δεν είχαν δει καν ακόμα τους κατοίκους! Ο πρόεδρος του χωριού, Χαράλαμπος Τζελαϊδης, να έχει προειδοποιήσει το συγκεντρωμένο πλήθος και η κατάσταση να είναι τεταμένη ήδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το πρώτο ψέκασμα έκαναν όλοι πίσω. Όμως δεν έφυγαν. Μπορεί να ζαλίστηκαν, να έβηχαν, να ένιωθαν το χημικό δηλητήριο στα πνευμόνια τους και κάποιοι να έκαναν εμετό, αλλά δεν έφυγαν. Έμειναν εκεί.

Ξημέρωσε για τα καλά Τρίτη, και το Διαβολόρεμα, έγινε πεδίο μάχης. Το απόγευμα οι μάχες επεκτάθηκαν και στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, όπου η Αστυνομία είχε χωρίσει στα δύο τις συγκεντρώσεις, από την πλευρά της Μυτιλήνης που κατέφταναν με εκατοντάδες αυτοκίνητα οι κάτοικοι και από την πλευρά του Μανταμάδου. «Μας έχουν σαπίσει στα δακρυγόνα, απρόκλητα, δεν υπάρχει Εισαγγελέας;» φώναζαν οι κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ήρθε αυτή η Τετάρτη. Η μέρα μπορεί να έχει 24 ώρες, αλλά φάνηκε αιώνας. Στο Διαβολόρεμα οδοφράγματα, δέντρα στο δρόμο. Στην Καράβα και από τη μία πλευρά και από την άλλη κόσμος να προσπαθεί να αντέξει τα δακρυγόνα.

Και ύστερα μια διαπραγμάτευση που κράτησε ώρες. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν εκεί. Ο Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ.

Τα ΜΑΤ ήθελαν να φύγουν. «Να φύγουν μια και καλή ή προσωρινά;» ρωτούσε η Καράβα. «Προσωρινά» απαντούσε ο επικεφαλής της επιχείρησης των ΜΑΤ. (σ.σ. Είναι εκείνος ο επικεφαλής που αφού οι άντρες των ΜΑΤ κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα πολιτών στη Χίο και κάποιοι εξ αυτών μπαίνοντας στο λιμάνι έκαναν άσεμνες χειρονομίες, εκείνος χαιρετούσε τα πλήθη…)

«Τότε να παν από κει που ‘ρθαν!» απαντούσε η Καράβα με μια φωνή και ο πρόεδρος εκεί. Να μεταφέρει τα αιτήματα της Καράβας. Και ο Δημήτρης Κόνσουλας να επιβλέπει τα μηχανήματα να κατεβαίνουν από το επιταγμένο Καβακλή.

Και έτσι κι έγινε. Πήγαν από κει που ήρθαν. Οπισθοχώρησαν με την όπισθεν. Και τότε το βουνό της Καράβας έβγαλε αμέτρητο κόσμο έτοιμο για… μακελειό. Και ο πρόεδρος να τους συγκρατεί! Και τους συγκράτησε. Αλλά τα ΜΑΤ έριξαν ξανά και ξανά.

Και πηγαίνοντας προς την Παγανή, στρίβοντας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ κατέβηκαν από τις κλούβες και έδερναν με γκλομπ τον κόσμο που ήταν στα μηχανάκια!

Και η Παγανή είχε γίνει ήδη πεδίο μάχης με κόσμο που δεν άφησε ποτέ η αστυνομία να πάει στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. «Είναι το Πολυτεχνείο από την ανάποδη» έλεγε χτες στο Live του «Ν» από την πλατεία Σαπφούς ένας κάτοικος. «Τα ΜΑΤ μέσα και εμείς έξω». Αποπνικτικά δακρυγόνα, κρότου λάμψης και οι διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες. Και ύστερα να έρχονται νεες διμοιρίες και η αύρα και να διαλύει τη μεγάλη συγκέντρωση. Και πετροπόλεμος να συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Όχι όλη τη νύχτα. Μέχρι τη στιγμή που οι κλούβες βγαίνουν από την Παγανή και μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Για να αποχωρήσουν.

Και η Πέμπτη βρήκε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Σαπφούς με αυτά τα χαμόγελα.

Και το ίδιο απόγευμα ο Ταξιάρχης Βέρρος άκουγε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα έρθει στα νησιά, αλλά ότι παγώνει και η επίταξη.

Αυτό που συνέβη στη Λέσβο, δεν έχει ξανασυμβεί. Ήταν μέρες Ιστορίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου θα βρεθεί στη Χίο για υπηρεσιακές συναντήσεις
Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής

Η Υποδιοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ενημέρωσε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για ασφαλείς μετακινήσεις
Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και συνεκτική κοινωνία
Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Καταγγέλλει ευθύνες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Δήμου για ελλιπή προληπτικά μέτρα
Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών
Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά

Το Λιμεναρχείο απευθύνει σύσταση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών κάθε τύπου να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξή τους
Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά